1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Octavia iV privremeno ne može da se poruči
Škoda Octavia iV privremeno ne može da se poruči
4

Škoda Octavia iV privremeno ne može da se poruči

278
4
Podelite sa prijateljima:

Četvrta generacija Škode Octavije predstavljena je pre nešto više od tri leta, a u prodaji je od proleća „koronične“ 2020. godine. Od tada je kompaktni model, kao što obično biva, postao nosiocem uspeha brenda, nastavljajući uspeh svojih prethodnika. Češki proizvođač nije štedeo na tehnologiji, lansirajući čak i hibridnu plug-in verziju.

Naš Zvezdan je testirao dizelaša aktuelne generacije, a test pročitajte ovde.

Glavni model Škode završiće 2022. godinu dobro, ali ne rekordno, jer neće dostići nivo s kraja prošle godine. Do kraja prošlog septembra, asortiman Octavije prodat je u 84.341 primerak, daleko od 151.442 komada sa kojima su završili prošlu godinu. Marka iz Mlade Boleslave, koja ima značajnu listu porudžbina za isporuku, primorana je da donese važnu odluku, a to je da povuče verziju PHEV iz ponude.

Ova vest je potekla iz britanskih izvora, a sam proizvođač je potvrdio ovu informaciju.

Konfigurator Škode Octavije u Španiji više nema u ponudi ovu verziju. Razlog je taj što brend pati zbog nedostatka mikročipova koji su potrebni za ovu verziju i to stvara probleme s drugim porudžbinama.

Ukidanjem asortimana verzija „iV“, Škoda obezbeđuje da može da ispoštuje dogovorene rokove s ostalim naručenim verzijama Octavije i Octavije Combi.

Škodu Octaviju očekuje estetsko ažuriranje koje će biti predstavljeno krajem sledeće godine. Limuzina i karavan će predstaviti novi imidž zahvaljujući specifičnim dopunama, a tome će biti dodat i pregled enterijera, uključujući multimediju i opremu za bezbednost u vožnji. Uprkos ovim okolnostima, izvori Škode potvrđuju da je odsustvo verzije PHEV privremeno, iako ne znaju datum kada će ponovo biti dodata u katalog.

AutoRepublika

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kako onda Citroen i Peugeot uspijevaju da prave električni Berlingo i Rifter a nemaju ni dizel ni benzinski u ponudi.. mora da je kod njih neki drugi čip u pitanju, njima fali dizel čipova… 😜

moron

Ima jedna bolja stvar kod škode. 😊

Gledam na dilerskim oglasima ponudjene lagerske primerke, iz 2022,
benzince od 150ks.

Motori jesu TSI 150, ali, ne 1,5 TSI, već 1,4 TSI !!! U pitanju su oktavije, Karoq …

Ko ne veruje, neka pogleda dilersku ponudu na sajtu Polovni automobili

TheStig

Dobre ponude su s razlogom. Te skode nisu prosle emisione propise za određena tržišta. Mislim da su to za Egipat bile. I ti automobili nemaju dsg vec Aisin automatik. Koji ce mi kuki vw ako vec hocu wagen ako nema dsg. Uostalom to im je jedini izum za zadnjih 20 godina da valja.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Miloš

Ili ovo, ili se ne prodaje po planu