1. Home
  2. Vesti
  3. Austrija će biti raj za punjače za elektromobile u Evropi 2030. godine
Austrija će biti raj za punjače za elektromobile u Evropi 2030. godine
0

Austrija će biti raj za punjače za elektromobile u Evropi 2030. godine

155
0
Podelite sa prijateljima:

Utvrditi koja evropska zemlja je najviše posvećena električnim automobilima je svakako teško, jer se nedostatak punjača pokazao kao veliki problem. Nemačka, Francuska ili Holandija jedine odudaraju od proseka, ali ne dostižu ni minimum koji garantuje da vlasnici mogu da dopune „gorivo“ na svakom ćošku kao što je to slučaj sa benzinom ili dizelom.

Što se Francuske tiče, zahvaljujući Pekiju iz prve ruke znamo da nije lako imati električni automobili u zemlji Gala.

Evropska Unija je nedavno pojačala razvoj infrastrukture za punjenje na svojim glavnim autoputevima i putnoj mreži čime bi na svakih 60 kilometara postojalo mesto za punjenje, što će biti završeno između 2024. i 2028. godine.

Ali Austrija se još jednom istakla sa novim projektom koji će značajno pojačati državnu mrežu za punjenje električnih automobila. Austrijska vlada je najavila hitnu akciju za ublažavanje nedostatka punjača na svojim glavnim autoputevima, preko državnog operatera autoputeva.

Asfinag već šest godina radi na postavljanju punjača, ali je najavio da će 2023. ubrzati priču, što znači da će novih električnih punjača biti na svakih 25 kilometara, a ne na svakih 60 kilometara koliko je EU naznačila. Ovu cifru je EU naznačila kao maklsimalnu razdaljinu, i velika većina zemalja ju je usvojila. Razlog je taj da ne bi ugrađivali više nego što je neophodno. To je dvostruko veće rastojanje između benzinskih stanica koje su, trenutno i širom Evrope, između 25 i 30 kilometara.

Posvećenost Austrije električnim automobilima je potpuna, koju glavni operater puteva smatra „osnovnom za tranziciju mobilnosti“. Od danas, u Austriji postoji 31 zona za punjenje sa 191 tačkom duž skoro 2.270 kilometara autoputeva i kolovoza sa dve trake, s tim da će se broj tačaka povećati na 220 u 2023. godini. Hartvig ​​Hufnagl, menadžer operatera Asfinag je naznačio da je „cilj da 1.500 punjača za automobile do 2030. sa kapacitetom punjenja od najmanje 150 kW’.

Program se sastoji od nekoliko ambicioznijih faza. Prvi je izgradnja 1.300 punjača za gust saobraćaj do 2030. godine, sa takozvanim noćnim punjačima, iako to nije bez problema, jer su potrebna mesta za brzo punjenje snage do 1.000 kW, što nije lako. Međutim, sa ovom instalacijom, 3.000 punjača bi se dostiglo 2035. godine.

Druga faza je napad na mrežu puteva niskog nivoa, okružne i lokalne puteve, sa punjačom na svakih 15 kilometara. Austrija je sebi postavila cilj da do 2030. godine vlasnici električnih automobila imaju punjač na maksimalnoj udaljenosti od 3 kilometra, što namerava da postigne trosmernim sporazumom, sa privatnim punionicama, stanicama kompanija i javnim.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments