1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. FCA: Veliki pad prodaje u Evropi
FCA: Veliki pad prodaje u Evropi
1

FCA: Veliki pad prodaje u Evropi

287
1
Podelite sa prijateljima:

Italijansko-američka alijansa saopštila je prodajne rezultate za Stari kontinent, i oni su izrazito loši. 

U prvom polugodištu 2020. u Evropi (EU+EFTA+UK) je prodato 22% manje vozila nego u istom periodu lane. Za FCA su prodajni podaci daleko lošiji od ovog pada prodaje, jer je pre svega njihovo matično tržište – Italija, bilo teško pogođeno pandemijom korona virusa.

Slično je i sa drugim tržištima u Evropi, kao što je Francuska i Španija, gde italijanske marke ostvaruju solidne prodajne rezultate. No, razlog za lošu prodaju ne treba tražiti samo u epidemiji virusa korona, problemi u FCA su mnogo dublje prirode, i kako svaka riba smrdi od glave, tako je jedna od glavnih mana italo-američke alijanse mahom loše i nesposobno rukovodstvo.

FCA ipak beleži znake oporavka, pa su tako u junu na Starom kontinentu isporučili 65.000 automobila, što je umereniji pad od 28%. No, ni delimično uspešan jun nije uspeo da drastično popravi ovogodišnje rezultate. FCA je u prvih šest meseci 2020. godine isporučila nešto više od 290.000 vozila, što je za 46% lošija prodaja nego prethodne godine.

Sveukupno FCA je sedma automobilska sila po prodaji u Evropi. Prvo mesto pripada VW grupaciji sa 1,3 miliona isporučenih jedinica (-36%), dok je na drugoj poziciji PSA grupa sa 756.000 prodatih automobila (-46%).

No, evo kakav su (ne)uspeh ubeležili brendovi koji pripadaju italo-američkoj alijansi.

Fiat

Fiat čini okosnicu FCA u Evropi, ali reklo bi se i na globalnom planu. Proizvođač iz Torina uspeo je da ostvari solidan uspeh u junu, kada su isporučili 47.000 automobila uz pad prodaje od 26,2%. Očito da se situacija razvija povoljnije za Fiat, no to i dalje nije dovoljno da se ublaže efekti nekoliko meseci „praznog hoda“.

Tako je italijanski brend u prvoj polovini godine prodao ukupno 210.000 vozila, što je za 45% lošiji rezultat nego u istom periodu lane. Tržišni udeo Fiata pao je na 4,1% sa 4,5% koliko je iznosio prethodne godine.

Jeep

Američka marka već neko vreme beleži ozbiljan rast prodaje, pre svega oslanjajući se na veliku pomamu za SUV modelima koja vlada sa ove strane Atlantika. No, ni SUV trend nije imun na Covid-19, te je i Jeep doživeo ozbiljan pad prodaje.

U junu je ova marka u Evropi prodala 11.000 automobila (-34%), dok su u prvom polugođu isporučili nešto manje od 46.000 vozila, što je za 50% lošije od rezultata ostvarenih prošle godine.

Lancia

Nekadašnja reli legenda danas se prodaje samo na matičnom, italijanskom tržištu, gde su prisutni sa jednim modelom – Ypsilon. Iako su svi verovali da su se stekli uslovi da Lancia potpuno nestane, maleni Ypsilon se pokazao kao veoma tvrd orah.

Tako je Ypsilon u junu prodat u 3.500 primeraka (-19%), a u prvih šest meseci 2020. godine isporučeno je kumulativno 19.000 jedinica (-46%).

Alfa Romeo

Alfa je ponovo u krizi, to je jasno i najvećim ljubiteljima ovog brenda. Bez radikalnih promena u gami, teško je da se ova marka može nadati nekim lepšim, odnosno uspešnijim danima. Elem, italijanski proizvođač je u junu u Evropi prodao 3.247 automobila uz pad prodaje od 38,4%.

No, prvo polugodište bilo je posebno teško za Alfu Romeo. Na Starom kontinentu isporučili su samo 14.000 vozila, što je pad od 51,8% naspram prethodne godine. Zapravo, ako to sagledamo kroz brojke, biće jasna dubina krize u koju je Alfa upala.

Tokom prvih šest meseci 2019. godine ovaj brend prodao je u Evropi 30.000 automobila, dok je u istom periodu 2018. godine Evropljanima isporučeno 50.000 vozila… Trend je nažalost jasan, zar ne?

AutoRepublika 

(287)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Uskoro će to ionako biti Peugeot / Citroen / Opel sa značkom Fiat / Alfa Romeo / Lancia itd… Pokojni Sergio je napravio kardinalnu grešku kada je zaustavio razvoj električnih vozila, što sada neminovno vodi do gubitka suvereniteta. Možda „ožive“ pod Tavares-ovom (čitaj kineskom) palicom.