1. Home
  2. Liste
  3. Lincoln Corsair je najviše američki automobil za 2022. godinu
Lincoln Corsair je najviše američki automobil za 2022. godinu
1

Lincoln Corsair je najviše američki automobil za 2022. godinu

238
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste čuli onu šalu, „ako želite da kupite američki automobil onda potrošite novac na Toyotu proizvedenu u saveznoj državi Kentaki“. U svakoj šali je malo, ili puno, istine, a donekle je tvrdnja i realistična, pošto su General Motors i Ford u velikoj meri prebacili svoje fabrike u Meksiko, dok je korporacija Chrysler danas deo velikog Stellantisa.

S druge strane, Toyota, Honda i u sve većoj meri firma Hyundai-Kia otvaraju nove fabrike preko bare, do te mere da smo navikli da ih vidimo na listi najameričkijih modela. Pritom se gleda gde se proizvode delovi, gde se vozila sklapaju i na kraju, odakle stiže radna snaga.


I kako se približavama kraju 2022. godina, tako je i vreme da se vidi na koji su model Jenkiji najponosniji. I to je Fordov premijum kompaktni krosover Lincoln Corsair. Iako deli identičnu platformu kao značajno jeftinija Fordova braća sa značkom Escape, Bronco Sport i Maverick, kompanija se odlučila za različitu lokaciju za njihovu proizvodnju. Dok spomenuti modeli silaze sa pokretnih traka fabrike izgrađene u Meksiku, dotle Corsair to radi u gradu Luivil unutar američke savezne države Kentaki. Ovaj krosover je inače dobio 86 od mogućih 100 poena što nam govori da je gotovo sve na njemu „Made in the USA“.

Prati ga prošlogodišnji šampion Tesla Model 3 sa osvojena 83 boda. Nedostatak kompjuterskih čipova je naterao Ilona Maska da potraži dobavljače i u drugim državama, pa se ove godine mora zadovoljiti srebrnom medaljom na ovom konkursu. Tesla ipak ima razloga za zadovoljstvo pošto su dva modela završila na listi deset najviše američkih vozila, a na šestom mestu se našao Model Y.

Bronza je pripala američkom ponosu i ikoni Chevroletu Corvetti ispred bratskog modela Colorado. Ove godine smo videli samo jednog „Japanca“ u vrhu, i to Hondu Passport na desetoj poziciji. Ako bi malo više proširili listu onda bi videli i Hondine modele Odyssey, Ridgeline i Pilot u „top 20“. Razloga za zadovoljstvo ima i korporacija Chrysler pošto je Jeep Cherokee završio kao peti, a Dodge Durango kao deveti.

Ako bismo pak gledali brendove, onda bi na prvom mestu bio Ford sa malom prednošću nad konkurentskim General Motorsom (60,5 prema 60 poena od maksimalnih 100), a pratila bi ih Honda sa skorom od osvojenih ukupno 57 poena.


Eksperti inače najavljuju da će brojke nastaviti da padaju i narednih godina, posebno kako nestašica delova postaje sve veći problem, usled čega proizvođači bivaju prisiljeni da se snalaze kako znaju i umeju, počesto i na daljim tržištima od preferencijalnog.

AutoRepublika

(238)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Eksperti inače najavljuju da će brojke nastaviti da padaju i narednih godina…“ – interesantno, nemacki mediji javljaju da je u novembru ove godine prodato u Nemackoj 31% vise automobila nego u novembru prosle godine. Ovde je grafikon koji prikazuje raspodelu prodatih vozila po vrstama pogona: Prognoze za iducu godinu su ipak veoma susdrzane, tj. prognozira se usporen rast jer se ocekuje nastavak krize izazvane ratom u Ukrajini. Sto se tice ovog Linkolna gore, mogao bi vrlo lako da se pomesa sa Audijem. Za razliku od njega, Kadilak pazljivo neguje svoj stil i uvek je prepoznatljiv! Fordu bi trebalo preporuciti da… Pročitaj više »