1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mustang ipak neće dobiti povećanje snage
Ford Mustang ipak neće dobiti povećanje snage
0

Ford Mustang ipak neće dobiti povećanje snage

105
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko meseci od kada je Ford predstavio novu generaciju Mustanga i američka javnost ne krije oduševljenje. Dok konkurencija, kao što su modeli Chevrolet Camaro i Dodge Challenger ide u penziju nakon 2024. godine, Ford nam je podario barem još jednu generaciju čuvenog „mišićavka“ i videćemo ga u izložbeno-prodajnim salonima minimalno do kraja ove decenije.

Ono što je još više oduševilo Jenkije jeste podatak da neće biti hibrida ili električnih konfiguracija već da će Mustang nastaviti da se nudi s parom benzinaca koje smo navikli da vidimo već neko vreme. Kako je reč o novoj generaciji, mada je zapravo više osvežena nego što je zaista nova, očekivali smo i neko unapređenje na temu snage, ali to se izgleda neće desiti.


Kolege sa sajta Ford Authority su došle do nekih „tajnih“ dokumenata koja pokazuju nalepnicu na prozorskom staklu, takozvani „window sticker“. Reč je o papiru nalepljenom na svim novim četvorotočkašima, i preko njega možemo da saznamo sve detalje, kao što su oni na temu mehanike, opreme, porekla i slično.

I na toj nalepnici koju vidimo na prozoru Mustanga za 2024. godinu se prikazuje da će 5,0-litarski motor sa osam cilindara ponovo razvijati identičnih 450 konjskih snaga. Prethodnik se mogao pohvaliti ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 4,3 sekunde i maksimalnom brzinom limitiranom na 250 km/h, pa manje-više iste brojke možemo očekivati i naredne godine.


Međutim, jedan od inženjera po imenu Edvin Krenc je ranije rekao kako „motori kod rivala razvijaju 485 konjskih snaga, i kako Ford ne voli da bude na drugom mestu“. Pričao je naravno o modelu Dodge Challenger, pa smo se nadali da će Mustang GT biti moćniji čak i u baznom izdanju.

Ali, kako stvari stoje, ako želite da nadmašite Challenger, moraćete izabrati paket nazvan Dark Horse za koji već znamo da će razvijati preko 500 „grla“. U suštini, Mustang će biti moćniji od Challengera, ali samo ako ste spremni da odrešite novčanik. Snaga u ovoj slučaju i nije toliko bitna pošto Fordov velikan ima značajno manju masu i samim tim bolje performanse.

Ford Authority ne navodi detalje o baznom 2,3-litarskom turbobenzincu, ali možemo pretpostaviti da će i on razvijati identičnih 335 „konja“. Izbor menjača je inače šestostepeni manuelni i desetostepenim automatski na verziji sa V8 motorom, odnosno samo „automatik“ za sve one koji se odluče za motor s četiri cilindra. Kasnije ćemo videti i konfiguraciju visokih performansi sa imenom Shelby GT500, ali nju ne treba očekivati još najmanje nekoliko godina.

Novi Ford Mustang kreće sa serijskom proizvodnjom na proleće, a početna cena na američkom tržištu bi trebalo da iznosi manje od 30 hiljada dolara.

AutoRepublika

(105)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments