1. Home
  2. Vesti
  3. Šta očekivati od novog Audija A6
Šta očekivati od novog Audija A6
1

Šta očekivati od novog Audija A6

1.07K
1
Podelite sa prijateljima:

Grupacija Volkswagen planira da lansira novi sedan i karavan pod imenom Audija A6 tokom 2024. godine. Nemački Auto Motor und Sport je došao u posed fotografije testnog vozila tokom zimskih iskušenja, pa je to bila prilika da se sintetizuju dosadašnja saznanja i razborite pretpostavke.

Proletos su Bavarci predstavili koncept Audi A6 E-Tron Avant, a pride su prikazali i tri slike verzije Sportback. Prema navodima iz kompanije, oba konceptna vozila bi sa stopom preklapanja od čak 98% trebalo da budu verno prenete na masovno proizvedena vozila. Eto prilike da se uporede studijska vozila sa onim koja su uslikana pod teškom kamuflažom.

Ispod kamuflaže se već vide konture haube, poklopca motornog prostora, izrez na tom poklopcu (ispod je rub) i prednja svetla sa prorezima su isti. Međutim, zatvorena rešetka hladnjaka nije tako visoka, a u tu svrhu, Audi je redizajnirao oblasti koje se nalaze na „rešetki hladnjaka“ za svetla za maglu.

Izražajne bokovi se takođe mogu videti u sličnom obliku na serijskom modelu. Linije prozora su takođe iste, čak je ostao i zadnji stub sa jačim hromiranim lajsnama. Naravno, modeli s četvoro vrata imaju klasične kvake s dubokim udubljenim hvataljkama, a koje su potpuno isključene iz studijskog vozila. U tu svrhu, umesto elektronskih retrovizora (to jest kamera), Audi je ugradio dva velika spoljašnja retrovizora koja su smeštena u trouglastom kućištu. Ipak, kamere se mogu dobiti i one su na listi opcionala. Antena u dizajnu ajkulinog peraja se nalazi u zadnjem delu krova standardnog Audija.

I ovde je ostala osnovna postvaka studije s ravnim linijama i velikim prozorom. Isto tako, zadnji deo bi u velikoj meri trebalo da odgovara onom iz studije. S druge strane, zadnje signalne grupe su drugačije. One su značajno više postavljene u novom dizajnu i ne zadiru toliko u blatobran.

Ostaje upitno da li će u masovno proizvedenoj verziji biti povezane sa svetlosnom trakom kao u konceptnom automobilu, a osvetljeni Audijev logotip ionako ne bi bio dozvoljen u Nemačkoj. U poređenju sa konceptom, Sportback ima novi branik sa nešto širim delom prema vratima prtljažnika. Difuzor sa dvostrukim perajima takođe neće biti dostupan u studijskoj formi, umesto toga na prototipu postoji kuka za prikolicu.

Znalci ne očekuju da će se prototip i serijski sklopljen model razlikovati u gabaritima. Oba vozila su 4,96 metara duga, 1,96 metara široka, dok je visina na nivou od 1,44 m. Modifikacija Sportback bi trebalo da ponudi koeficijent otpora vazduha od 0,22, dok će serijska varijanta sigurno biti nešto lošija po tom pitanju, pre svega zato što će i karoserijsko perje biti malo drugačije.

Audi A6 E-Tron Sportback će biti utemeljen na istoj onoj taze platformi PPE platform (Premium Platform Electric), na kojoj počiva i verzija Avant. Ta arhitektura je razvijena zahvaljujući prolivenom znoju radnika Audija, ali i Porschea. Omogućava da se integrišu masivna baterijska pakovanja između osovina, i modularna je, kako u smislu međuosovinskog razmaka, tako i s aspekta veličine baterije. Pionirski modeli na arhitekturi PPE su bili Porsche Macan i nedugo potom Audi Q6 E-Tron.

Kada govorimo o planiranim pogonskim sklopovima, moramo da naglasimo da će se oba električna varijateta modela A6 isporučivati s dve pokretačke opcije. Prva varijanta je neobična za Audi i podrazumeva vozilo s elektromotorom samo pozadi, dok druga predviđa elektromotor na prednjoj i zadnjoj osovini, za pogon na sva četiri točka.

Performanse ovako koncipiranog vozila bi trebalo da budu 476 konjskih snaga u verziji sa pogonom na sve točkove uz maksimalni obrtni moment od 800 Nm. U planu su i verzije RS. Osnovni E-A6 gruva tako snažno da je za manje od sedam sekundi doleteo iz mirovanja do 100 km/h. Zato će vrhunski model s pogonom na sva četiri točka uspeti za manje od četiri sekunde.

Sa ovim stilom vožnje, međutim, nije moguć maksimalni domet od 700 kilometara. Još nema podataka o veličinama baterija, ali je fiksiran model sa 100 kWh. Baterije rade sa tehnologijom od 800 volti i kapacitetom punjenja od 270 kW. Električni Audi A6 trebalo bi da bude lansiran u četvrtom kvartalu 2023. godine.

AutoRepublika

(1069)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sa prelaskom na e-pogon Audi ocigledno ostaje veran svom liku i karakteru – „svom originalu“ kako bi rekao vec bivsi sef Jaguara, Bolore. Jedina prava promena u dizajnu jeste odustajanje od stepenastog repa i prelaz na fastback u cilju bolje aerodinamike. Pored toga, pohvalno je sto je zadrzana ista visina karoserije, 144 cm. Kod vecih vozila, kao sto je A6, ovo je moguce zahvaljujuci velikoj povrsini poda ispod koga je baterija, tako da se ispod stopala putnika nalaze udubljenja koja omogucavaju komfornu poziciju nogu u odnosu na telo. To bi za sada bilo sve, sacekacemo vise informacija.