1. Home
  2. Vesti
  3. Ne vozite Ford ako ne želite da vam automobil završi u plamenu
Ne vozite Ford ako ne želite da vam automobil završi u plamenu
0

Ne vozite Ford ako ne želite da vam automobil završi u plamenu

135
0
Podelite sa prijateljima:

Opozivi u automobilskoj industriji su toliko česti ovih dana da većini njih zapravo i ne dajemo neki značaj. Živimo ipak u vremenima kada je „normalno“ čak i da jedan Ferrari mora da vraća svoje modele nazad u fabriku zbog propusta, pa šta tek onda možemo da očekujemo od onih brendova za šire narodne mase kao što su Ford, Volkswagen ili Nissan?

Današnju priču smo izabrali iz dva razloga. Jedan od njih je broj pogođenih vozila, a drugi se odnosi na opasnost samog razloga za povlačenje vozila zbog kog bi mnoge garaže mogle da završe u plamenu. I ne, ne pričamo o električnim automobilima.


Na otpuženičkoj klupi se našao Ford sa kompaktnim krosoverima Bronco Sport i Escape. Oba se proizvode u Meksiku za domaće tržište i opoziv se odnosi na 634 hiljade vozila. U njega je zapravo uračunato u evropsko tržište pošto tamo možemo da nađemo Escape pod imenom Kuga.

Potrebno je spomenuti da je reč o vozilima sklopljenim između 2020. i 2023. godine i to samo sa 1,5-litarskim turbobenzincem sa tri cilindra, dok opcioni 2,0-litarski turbobenzinac nema problema.

Problem leži u jednom od injektora (brizgaljki) koji vremenom može da pukne i pusti zapaljive supstance na mesta gde može da dođe do požara. Trenutno je zabeleženo dvadesetak takvih slučajeva, od čega su tri uzrokovala štetu, ne samo na vozilu već i na parkiranim objektima.

Predstavnik Forda za štampu Džim Acuz je preporočio vlasnicima da ne voze svoj Bronco Sport ili Escape i da ga parkiraju napolju, sve dok se ne pronađe rešenje. Da, dobro ste pročitali, pa tako američki proizvođač vozila još uvek ne zna kako će popraviti problem i trenutno radi na soluciji. Vlasnici zapravo još uvek nisu ni obavešteni već će im pisma početi stizati na kućnu adresu krajem decembra.


Kada rešenje konačno bude pronađeno, vlasnicima će biti popravljeni bez ikakve finansijske nadoknade, a fabrička garancija produžena na čak petnaest godina. Za sve one koji odluče da ne voze svoje krosovere dok se problem ne reši, Ford će im platiti iznajmljeni automobil ili vožnju preko takozvanih „ride-share“ kompanija poput Ubera i Lyfta.

Dok je vest svakako donela veliku ogorčenost u automobilskom svetu, Ford nam kaže da je statistički posmatrano, problemom pogođeno tek 0,38% proizvedenih vozila iz 2020. godine, odnosno 0,22% onih koji su napustili fabriku godinu dana kasnije.

Istovremeno, ne možemo da ne primetimo kako je Ford trenutno „lider“ po broju opoziva na američkom tržištu ove godine. Do sada je bio primoran da povuče čak 8,6 miliona vozila kroz 64 različite kampanje opoziva, obično za sitne propuste, pa većinu njih nismo ni primećivali.

Iako se ovaj 1,5-litarski turbobenzinac proizvodi širom sveta za mnogobrojne modele, Ford nam kaže da nemaju svi sporni injektori ovaj problem jer se on odnosi na jednog konkretnog dobavljača. Pa vlasnici, nek vam je sa srećom… Trebaće vam.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments