1. Home
  2. Vesti
  3. Bentley je do sada proizveo preko 80.000 jedinica modela Continental GT
Bentley je do sada proizveo preko 80.000 jedinica modela Continental GT
0

Bentley je do sada proizveo preko 80.000 jedinica modela Continental GT

181
0
Podelite sa prijateljima:

Veliki i lep jubilej za britansku marku. 

Svi mi volimo da iz nekog razloga kritikujemo Volkswagen i da smatramo da svoja vozila mogu prodati samo na Balkanu i u Nemačkoj. Čak i ja koji sam, što bi naš „Supreme Leader“ Zvezdan rekao „Fordovac koji vozi Toyotu i hvali Kiju“. Ne zato što tako stvarno mislimo, jer Volkswagen grupa sigurno ne prodaje preko deset milion vozila godišnje na te dve lokacije, već verovatno zato što ljubitelji ove nemačke firme reaguju kao bik kada vidi crvenu boju svaki put kad čuju kritiku.

Ali jedna kategorija za koju moramo Volkswagenu odati priznanje je kako je preporodio svaku kompaniju koju je preuzeo. Uzmimo za primer Bentley. Ovaj britanski brend se nalazi u rukama nemačke firme još od 1998. godine i posluje veoma uspešno, a prethodne godine je bio jedan od retkih koji se mogao pohvaliti sa rastom prodaje tokom epidemije virusa korone.

Najuspešniji od svih modela Bentleya je svakako Continental GT. Kada je debitovao 2003. godine, malo ko je očekivao da će ostvariti veliki uspeh, posebno zato što je bio prvi Bentley na Volkswageovoj D1 platformi zajedno sa modelom Phaeton. Ali malo po malo sportski kupe je privlačio sve veći broj kupaca, a britanski gigant je upravo proslavio proizvodnju čak 80.000 primeraka. Jubilarni automobil stiže u narandžastoj boji i barem prvi deo života će provesti u muzeju.

Spomenućemo da ga pokreće 6,0-litarski turbo benzinac sa dvanaest cilindara koji razvija 626 konjskih snaga. U izboru je takođe i nešto manji 4,0-litarski turbobenzinac sa 540 „grla“.

Dok su prodajni rezultati svakako impresivni, oni bi još više oduševili kada bi u njih uračunali i limuzinsko izdanje istog automobila koji se prodaje pod imenom Flying Spur. Ali i pored toga što je fabrika u Velikoj Britaniji bila zatvorena sedam sedmica prošle godine, Bentley je isporučio 11.206 vozila, što je najviše u njegovoj 101-godišnjoj istoriji. Neko će reći da cifra nije velika, ali čak i najjeftiniji model kompanije (terenac Bentayga) košta preko 180.000 dolara, dok je za Mulliner Bacalar potrebno izdvojiti čak dva miliona najmanjih zelenih novčanica.
Da li još uvek neko smatra da je Volkswagenovo preuzimanje neke druge firme loše poslovanje?

Zoran Tomasović 

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments