1. Home
  2. Video
  3. Neverovatno južnoafričko otkriće u Velikoj Britaniji (VIDEO)
Neverovatno južnoafričko otkriće u Velikoj Britaniji (VIDEO)
6

Neverovatno južnoafričko otkriće u Velikoj Britaniji (VIDEO)

38.39K
6
Podelite sa prijateljima:

Možda će zvučati čudno ono što ćemo sada reći, ali Južnoafrička Republika je tokom jednog kratkog perioda bila omiljeno tržište svih onih automobilskih kompanija koje su želele da pokažu svoje znanje u oblasti vozila visokih performansi. Dok su Severna Amerika i Evropa „kuburili“ sa strogim zakonima na račun izduvnih gasova, Južnoafrička Republika je još uvek dozvoljavala veliku slobodu na tu temu.

I ranije smo pisali da je Ford nudio model Capri Perana baš u ovoj državi, a ostao je upečetljiv po tome što je to bila jedina konfiguracija sa fabričkim motorom sa osam cilindara. Tu priču možete da pročitate ovde.


Današnja priča je slične prirode i odnosi se na jedan veoma retki BMW Serije 5. Istorijske knjige će reći da je prvi M5 debitovao 1984. godine, ali i da je ranije postojao njegov duševni prethodnik pod imenom M535i. Oslobađao je 215 konjskih snaga iz 3,5-litarskog motora, a tokom 1980. i 1981. godine je isporučeno tek 1.650 jedinica.

Najređi od njih je onaj kom posvećujemo pažnju u ovoj priči i nosi oznaku „Lightweight“ što je engleska reč za „lagani“. BMW je osnovao svoju diviziju M još 1972. godine sa ciljem tjuninga drumskih modela za profesionalni auto-moto sport, a iz istog razloga je spremio sedam primeraka spomenutog modela M535i Lightweight za tržište Južne Afrike.

Zanimljivo je da su se oni proizvodili tokom 1982. i 1983. godine u vreme dok je Evropa već dobila naslednika u vidu druge generacije pod kodnom oznakom E28. Međutim, u ovoj državi južne Afrike je još uvek bila aktuelna ona prva generacija (E12), pa tako njihov M535i Lightweight pruža školjku sa originala (E12), ali enterijer sa novijeg E28.

Osvojio je lokalne turističke šampionate, a u ovoj državi je sklopljeno oko 140 primeraka od delova poslatih iz Nemačke. Kao što smo spomenuli, samo sedam su bili s oznakom Lightweight i oni su bili lakši za nekih 60 kilograma zahvaljujući korišćenju laganih materijala. Pokreće ih identičan benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji koji je takođe bio dostupan u Evropi.

Jedan od ovih retkih automobila je nedavno pronađen u Velikoj Britaniji, a poslednju 31 godinu je proveo u hangaru. Tamo je završio krajem osamdesetih godina prošlog veka i zapravo nikada nije vožen na javnim putevima u ovoj ostrvskoj državi.

Njegov vlasnik je čovek po imenu Piter Heris i pronašao je ovaj M535i dok je bio mladi inženjer u Južnoj Africi. Tamo ga je prodavala jedna aukcijska kuća nakon što je trkačka karijera završena, a Heris ga je kupio, vozio dve godine i onda poslao kući u Lenkašir kada je kompletirao posao.

Poslednji put ga je video još pre dvanaest godina nakon čega je izraslo malo drvo baš ispred garaže. Kontaktirao je Džonija Smita sa društvene mreže YouTube i njegovog kanala The Lake Brake Show. M353i je bio u voznom stanju kada je poslednji put parkiran, a zašto bi ga neko tako zapostavio je odgovor koji samo Heris zna.

Tim je uspeo da ga „upali“ i da ga na kratko izveze iz garaže, a kako je sve to izgledalo pogledajte u priloženom video snimku.

Zoran Tomasović

(38391)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Milina ga gledati a tek zvuk motora.

Renault Terminator

Vide ga Zoki,jedan pred kućom,drugi u kući🤣.Razmjer 1:18.Napravljen je ručno i to do najsitnijeg detalja,ne mogu slike to da pokažu kako izgleda uživo.
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image
comment image

Izmenjeno 1 godina pre od strane Renault Terminator
Laki

Vidim „M paket“ nije obavezan.

Renault Terminator

I ova maketa ima jaču opremu od pravoga🤣…ima i M paket,ali ja sam tražio model što sličniji mojem primjerku.Ovaj je najbliži tome što sam uspio naći.

Laki

To je ljubav za sva vremena!

Yankee

Samo napred.