1. Home
  2. Video
  3. U Tenesiju pronađena napuštena Elvisova limuzina (VIDEO)
U Tenesiju pronađena napuštena Elvisova limuzina (VIDEO)
0

U Tenesiju pronađena napuštena Elvisova limuzina (VIDEO)

6.86K
0
Podelite sa prijateljima:

Kralj roka Elvis Prisli je bio veliki ljubitelj Cadillaca. Nagađa se da je posedovao preko 500 primeraka tokom svog relativno kratkog života, a većinu je kupovao za poklon članovima porodice, prijateljima i poslovnim partnerima. Zapravo, veruje se da je samo jedan od njih bio registrovan na Elivisovo ime i o njemu smo pisali ranije ove godine.


Premijum divizija General Motorsa sa svojim proizvodima, svakako nije bila retkost na američkim putevima, pa samim tim možemo da vidimo i dosta Cadillaca na auto-otpadima. Kako i ne bismo, kada znamo da je kompanija ove godine proslavila svoj 120. rođendan, ali primerak koji možemo da vidimo na priloženim fotografijama je barem na prvi pogled veoma specifičan.

Reč je o modelu Eldorado Brougham koji je iz segmenta limuzina iz 1963. godine, a kolege sa kanala „FlatBroke Garage“ na društvenoj mreži YouTube su ga nedavno pronašle na otpadu u američkoj saveznoj državi Tenesiju.


Prvo nam baš upada u oči ružičasta boja. Ona nije bila deo fabričke ponude tokom navedenog perioda, pa je odmah jasno da je vlasnik „specijalan“. Elvis je originalno posedovao model Fleetwood Series 60 iz 1954. godine, a pošto je fabriku napustio u plavoj boji, jasno je da ga je tek kralj roka ofarbao u ružičastu nijansu, tek nakon isporuke.

Ovaj Cadillac će kasnije postati Elvisov zaštitni znak i u njemu će često biti viđan u javnosti, a u istu boju ja farbao i neke buduće primerke.


Međutim, nije samo ružičasta boja razlog zašto javnost misli da je legendarni muzičar bio njegov vlasnik. Na nekoliko mesta u enterijeru se može primetiti „kraljevo“ ime, uključujući i na podacima o vozilu napisanim sa unutrašnje strane.

Ova limena kartica je obavezna na svim automobilima kada napuste fabriku i na njoj se obično nalaze podaci kao što su masa, preporučljiv pritisak u pneumaticima i vrsta ulja, lokacija proizvodnje i slično. Informacija o imenu vlasnika se generalno ne pominje, pa ćemo pretpostaviti da je napisala firma koja se bavila preradom standardnog modela u produženu limuzinu.


Ali postoje i neki detalji koji nam govore da možda Elvis i nije bio vlasnik. Kao recimo velikim slovima napisana rečenica „Elvis fans must rock & roll“, što daje impresiju da je neki ljubitelj ovog muzičara krerirao ovog Cadillaca po uzoru na svog idola.

Ali, i ovde postoji koliko-toliko logično objašnjenje. Elvis je preminuo krajem sedamdesetih godina prošlog veka i njegova imovina je od tada rasprodata u velikoj meri, pa postoji mogućnost da ga je neko kupio tada, i u čast muzičara napisao spomenutu rečenicu. Takođe ne možemo da isključimo ni mogućnost da ga je Elvis nekome poklonio jer, kao što smo spomenuli, to je radio veoma često.

Kao i svaki drugi Cadillac iz ovog perioda, i ovaj primerak pokreće V8 motor radne zapremine 390 kubnih inča (6,4 litre) sa 325 konjskih snaga. Šanse su male da će biti spašen i čini nam se da uglavnom služi za delove. Ali istovremeno, Cadillacove klasične limuzine su na ceni pa je vrednost relativno velika čak i bez da ima ikakve lične dodirne tačke sa Elvisom.

Uživajte u video snimku.

AutoRepublika

(6862)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments