1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Digital Light je ono kada Mercedes pogledom priča sa okolinom (Video)
Digital Light je ono kada Mercedes pogledom priča sa okolinom (Video)

Digital Light je ono kada Mercedes pogledom priča sa okolinom (Video)

3.12K
5
Podelite sa prijateljima:

Ako ste pomislili da je ovo nekakva šala, niste u pravu. Mercedes je upravo pokrenuo promotivnu kampanju za novi sistem inteligentnih prednjih svetlosnih grupa koje ne samo što su zabavne nego su i visoko funkcionalne. Dakle, red je da i AutoRepublika podrži inovaciju koja, po našem mišljenju spada u red onih koje su kroz decenije unazad krasile nemačkog proizvođača i koje su mu donele sjajan imidž.

Digital Light tehnologija, koja je premijerno predstavljena na superluksuznom modelu Maybach S klase, doslovce komunicira, razgovara sa okruženjem putem poruka koje na drum projektuju prednje svetlosne grupe.

Na ovaj način, prolaznici koji nisu svesni prisustva ili nailaska automobila, bivaju obavešteni svetlosnim porukama projektovanim direktno na kolovoz. Te poruke mogu biti slovne, ali isto tako mogu da se prenesu putem simbola, čime prolaznici mogu dobiti čak i kompliment “izrečen od strane automobila”.

Evo kako Digital Light sistem funkcioniše: grupa visoko kvalitetnih LED sijalica poseduje čip sa preko milion mikro reflektora, koji projektuju svetlosne snopove u vidu matrica, kako bi se na taj način oformila slova, ili čak ilustracije. Pogledajte promotivni video klip koji će vam verovatno probuditi maštu u smislu novih mogućnosti koje primena ove tehnologije otvara:

Ipak, da ostavimo zabavni faktor po strani za trenutak. Sistem Digital Light dodatno proširuje funkcije navigacionog sistema koji automobil koristi, ali isto tako dopunjuje funkcije ostalih sistema zaduženih za bezbednost vozača i putnika. Digital Light inkorporira zapravo moćni kompjuter koji projektuje linije, strelice I simbole kako bi upozorio vozača na različite okolnosti. Na primer na saobraćajni znak koji je vozač propustio da vidi. Sistem dopunjuju kamere i senzori koji omogućavaju dodatno proširene funkcije.

Nova tehnologija obezbeđuje procesuiranje, obradu podataka, pripremu automobila i upozorava vozača na, recimo klizav kolovoz, nastupajuće radove na putu, opasnost od sudara sa zadnje strane vozila…. U stanju je da uoči pešaka, u kojem će slučaju sistem projektovati svetlosnu strelicu kako bi naglasio kuda se automobil kreće.

“Zahvaljujući rezoluciji koja prevazilazi million piksela po faru, Digital Light ne samo da obezbeđuje idealnu vidljivost u svim atmosferskim prilikama, nego pruža i vizuelnu podršku ostalim sistemima asistencije vozaču,” naveo je Ola Kalenijus, član upravnog odbora Daimlera, zadužen za istraživanje i razvoj.

(3116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mercedesoman-Eki

Zar nije sramota to što auto da početnom cijenom od preko 40.000 eura ima halogen farove, tehnologija koja je prije pola vijeka takođe bila „standardna“ (mada u to vrijeme I jedina)….

Japanautofan

Pa sta jos hocete od opreme !? Da pakuju rezervni bubreg u kasetu za svaki slucaj,nek se nadje 😛 ?

Лом

Прецењено сра*е

Mad Max

Ja bi rekao – čista bižuterija.
Kad vidim na novim Mercedesima instrument tablu koja se satoji od 2 četvrtasta kineska tableta, onako prikantarena, sa luftovima iza…… A pored okrugli „svemirski“ otvori za ventilaciju, koji se nikako ne uklapaju u taj ambijent.
A ispod haube „riče“ Renault 1,5 DCI 🙂