1. Home
  2. Liste
  3. Consumer Reports kaže da je Mazda najpouzdanija marka
Consumer Reports kaže da je Mazda najpouzdanija marka
1

Consumer Reports kaže da je Mazda najpouzdanija marka

1.16K
1
Podelite sa prijateljima:

Još jedna godina, još jedna lista Consumer Reportsa vezana za pouzdanost automobila. Što se marki tiče, ukupni pobednik je Porsche, koji je ujedno i ostvario najbolji rezultat na testu. Tesla je najpouzdaniji američki brend 2020.

Ono što pomalo iznenađuje je Mazda. Verovatno se pitate kako je Consumer Reports došao do ovog zaključka, s obzirom da ova japanska marka tradicionalno nije na listama pouzdanosti visoko kotirana poput Toyote i Honde. Pored toga, problemi s šestostepenim automatskim menjačem su prilično česti. Naravno, ne čudi što je Mazda pouzdanija od Fiata, koji je ponovo „fenjeraš“. Međutim, šta je s Lexusom recimo?

Vlasnik Mazde3 je na Redditu naveo probleme koje je imao na vozilu nakon samo 3.500 pređenih kilometara, počev od gumenih kedera na vratima, koji gube formu kada su izloženi sunčevim zracima. Retrovizor u kabini otpada kada se naiđe na neravan put a vratanca odeljka za odlaganje sunčanih naočara škripe prilikom otvaranja i zatvaranja. Štitnik od sunca takođe zna da se otkači kada se potpuno spusti, a tu su i parazitski zvukovi…

Consumer Reports kombinuje četiri faktora kada procenjuje pouzdanost. To su performanse na testu, koje su prilično subjektivne, ankete u kojima vlasnici izražavaju svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, što takođe zna da bude subjektivno, zatim ocene na planu bezbednosti i ukupna pouzdanost. Mada mi u AutoRepublici volimo Mazdu, ipak se pitamo da CR nije malo preterao?

Naklonost koju ova publikacija s vremena na vreme demonstrira je bila najekstremnija 2015., kada je Tesla Model S P85D nagrađen sa 103 poena od mogućih 100?! Dva meseca nakon ovog „incidenta“, Model S je „ražalovan“ i svrstan u grupu četvorotočkaša koji se „ne preporučuju“ zbog „naglo opadajuće pouzdanosti“.

Mitusubishi je takođe na godišnjoj listi pouzdanosti, ali je ovaj japanski proizvođač u istoj ravni s Fiatom. „Najgori rezultat na testu“ je kako je to CR definisao, objasnivši da se svaki pojedini model u Mitsubishijevoj gami našao blizu dna u pripadajućim kategorijama.

Subaru ima dva priznanja, za najbolji ukupni „mejnstrim“ brend i najboji rezultat na testu (za velikoserijske prozvođače). Ono što svakako čudi je što Toyota i Lexus nisu ovoga puta došli do bilo kakvih tiula. U novembru 2019., Lexus je dobio 81 poen za pouzdanost od Consumer Reportsa, dok su Mazda i Toyota delile drugo mesto sa 77.

AutoRepublika

(1155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne daj se Fijatu … To su prazne priče zlih dušmana … Naše misli su sa tobom 🙂