1. Home
  2. Vesti
  3. Akcije Tesle (ponovo) više vrede na berzi od akcija kompanija GM i BMW
Akcije Tesle (ponovo) više vrede na berzi od akcija kompanija GM i BMW
0

Akcije Tesle (ponovo) više vrede na berzi od akcija kompanija GM i BMW

437
0
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač automobila s najvišom tržišnom kapitalizacijom je postala kompanija Tesla koja je na tom mestu smenila General Motors. Vrednost akcija proizvođača elektromobila iz Kalifornije je posebno porasla u četvrtak, podstaknuta boljim rezultatima od očekivanih, što je dovelo do toga da ukupan zbir vrednosti svih akcija (tržišna kapitalizacija) Tesle premaši iznos od 53,7 milijardi američkih dolara.

Dakle, zahvaljujući rastu vrednosti akcija Tesle od 18%, kompanija se osamila na čelu najvrednijih entiteta angažovanih u proizvodnji automobila u Americi, jer je tržišna kapitalizacija General Motorsa ostala na nivou od 51,1 milijardu američkih dolara.

Tokom 2018. godine, Tesla je beležila rekordne vrednosti tržišne kapitalizacije. Nakon toga, a podstaknuti kontinuiranim lošim vestima iz firme, investitori su izgubili veru u Maskovu kompaniju, to jest liderstvo i kompletnu upravu, pa je vrednost akcije značajno pala.

Iako je sada ponovo došlo da skoka vrednosti ovih hartija od vrednosti, ipak je situacija takva da se više novca dobijalo za jednu akciju Tesle na samom početku godine u odnosu na novčani ekvivalent koji je moguće ostvariti na današnji dan. Dakle, uprkos tome što je i sama berza u poslednje vreme oživela, pad vrednosti akcija Tesle od početka godine iznosi oko 10%.

Iako je Tesla ponovo vrednija kompanija na tržištu od BMW-a, čije akcije se trenutno na berzi kotiraju u ukupnom iznosu od 49,6 milijardi američkih dolara (44,65 milijardi evra), nikako se ne može reći da su Amerikanci „prešišali“ Nemce po ovom pitanju.

Naime, tržišna kapitalizacija akcija Volkswagena iznosi 86,64 milijardi evra (blizu 95 milijardi dolara) dok i Daimler vredi preko 60 milijardi američkih dolara (55,49 milijardi evra).

AutoRepublika

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments