1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigao Jeep Avenger i zauzeo mesto najmanjeg u asortimanu
Stigao Jeep Avenger i zauzeo mesto najmanjeg u asortimanu

Stigao Jeep Avenger i zauzeo mesto najmanjeg u asortimanu

955
19
Podelite sa prijateljima:

Ne pamtimo kada je američka marka Jeep imala predstavnika tako skromnih dimenzija. Čak je i model Wrangler s troja vrata iz naraštaja JK, da se podsetimo, iz 2006. godine, bio 4,17 metara dug, dok je aktuelno pokolenje JL, na koti od 4,24 m, mereno od njuške do zadnjice. Novi SUV Jeep Avenger je dugačak samo 4,08 metara, što je za čak 16 centimetara inferiornije u odnosu na kockarski, pardon kockasti Renegade. 

Takođe, ovde imamo posla i s prvim ikada čisto električnim četvorotočkašem Jeepa.

Avenger je konstruisan s idejom da se vozilo dopadne evropskom kupcu, pa su stoga ponajviše i bili angažovani stručnjaci Stellantisa sa Starog kontinenta. Skoro ničeg američkog nema na njemu i u njemu. Utemeljen je na arhitekturi CMP (Common Modular Platform) koja je modularna i koja je kao takva poslužila i za izradu modela: Peugeot 2008, DS 3 i Opel Mokka.

Novajlija na prednjoj osovini promoviše Mekfersonove opruge, dok je nazad polukruta osovina. Pogonski točkovi mogu biti samo oni prednji.

Krosover(čić) Avenger se može pohvaliti sopstvenom karoserijem, doduše stilizovanom u korporativnom duhu, uz zaštitni pojasa od crne plastike, a tu su i masivne zaštite na lukovima oko točkova. Bazična obuća ovog, skoro pa mališana, meri 18 inča u prečniku.

Glavne stavke svetlosne signalizacije na prednjem delu vozila zalaze duboko u oblogu, kako bi bili što ušuškaniji i manje izloženi oštećenjima. Deklarisani klirens iznosi 200 milimetara, i poseduje zaštitu odozdo. Izvedena je od polimera. Zapremina prtljažnika u prednjem delu je skromna (34 litara) ali je zato nazad sa 380 litara sasvim zadovoljavajuća.

Novi Avenger pruža virtuelnu instrumentaciju (s ekranima od 7,0 ili 10,25 inča zavisno već od izabrane konfiguracije) kao i standardni monitor dijagonale 10.25 cola multimedijalnog sistema Uconnect. Na čeonom panelu se nalazi široka polica za sitnice, dok je kutija, boks koji je lociran na seredišnjem tunelu, može biti izmešten.

Lista opcionala je bogata za jedan tako maleni automobil. Sedišta su presvučena kombinacijom tkanine i kože, elektropokretana su, barem ona napred, a vozač će biti u prilici i da se opusti uz masažu, jer fotelja nudi i tu mogućnost. Peta vrata su takođe elektropomična, a vozilo poseduje i prilagodljivi tempomat.

Električni Jeep Avenger u smislu tehnoloških rešenja ponavlja ono što nude i braća s iste platforme, što je postalo istinito nakon poslednjeg osavremenjavanja pomenutih blizanaca. Električni motor je razvio zajednički poduhvat Emotors, onaj koji su osnovali Stellantis i japanski Nidec. Razvija 156 konjskih snaga i nalazi se na prednjoj osovini.

Ipak, litijum-jonska trakciona baterija je delo jednog drugog zajedničkog poduhvata. To društvo su registrovali, opet Stellantis, ali ovog puta u ortakluku s kineskim koncernom CATL. Nudi radni napon od 400 volti i sadrži 17 modula koji su smešteni ispod sedišta i centralnog tunela. Kapacitet pakovanja je 54 kWh, što bi trebalo da je dovoljno za oko 400 kilometara vožnje s jednom dopunom (WLTP ciklus). U gradskom režimu vožnje, mališa dobacuje i do 55o km s jednim punjenjem.

Električni Avenger je prvi Jeep koji kombinuje prednji pogon sa elektronskim sistemom Selec-Terrain. Obezbeđuje režime rada u of roudu: Snow, Mud and Sand (sneg, blatište i peskoviti tereni), a oni se među sobom razlikuju po nivou intervencije sistema za kontrolu trakcije.

Tu su i opšte poznati modaliteti vožnje kojima prevod i nije potreban: Eco, Normal i Sport, plus dodajemo i pomoć pri silasku niz strmine. Trofazni punjač je sposoban da podnese 11kW, dok onaj DC može da se nosi s terminalom snage 100kW.

Uz električnu alternativu, Jeep Avenger će biti ponuđen i u hibridnim alternativama. Konceptni status čak i prikazuje modifikaciju Avenger 4xe s pogonskom formulom 4×4, a koja nudi i zaseban električni motor na zadnjoj osovini, iako još uvek nije najjasnije hoće li ova opcija ikada postati serijski sklapana. Detalji i dodatni informacije o hibridu bi trebalo da se pojave nešto kasnije.

S proizvodnjom modela Avenger se počelo u Fiatovim pogonima u Poljskoj, pri čemu mislimo samo na električne verzije čija prodaja treba da započne negde u martu 2023. godine.

Već je moguće da se prijavi za kupovinu putem onlajn aplikacije. U ponudi je uvodna serija First Edition, a ona uključuje ekstenzivnu listu opcija. Nema indicija na temu cene. Kompanija očekuje da Avenger postane najtraženiji Jeep u Evropi, dok će vozila koja se budu isporučivala Japancima i Južnokorejcima biti identična onim koja dobijaju Evropljani. Nasuprot tome, Amerikanci neće videti ovakav Jeep. Mislimo, neće ga videti u svojoj državi.

AutoRepublika

(955)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Najzad nesto pametno od Stelantisa! Malisa je super, dovoljno je mali za grad a dovoljno je udoban za duza putovanja – u dvoje 🙂 Da ima gorivni motor odmah bi menjao svog T-Roca za njega! Samo da ne preteraju sa cenom…

Milan Grozdanović

pa ako je klasicni hybrid, mogao bi da prodje. Mada, verujem da ce da ima veliku cenu. Kad je cena pandae s 8k porasla na 12k i to je u pitanju stara platforma, platforma pezoa ce biti papreno naplacena

Matija

Engleski „Autoexpress“ predvidja cenu u rasponu od 30 do 39 hiljada funti. Kada ovo cujem Dacija Spring dopada mi se sve vise! 🙂

BB

Kako cijena utiče na ljepotu… 😉
Lijem je ovaj Jeep, baš lijep i tako će biti dok ne objave cijenu 😀
a onda put Dačijinog salona 😉

TheStig

„Lijem“. Lijen jeste sigurno, a lijep je koliko i veš mašina. Kratak automobil ne može biti lijep. Može biti čust ali lijep nije. Doduše diskutabilno je pitati za stil čovjeka koji vozi zelenu Opel Mokku :DDDDDDD

Iznogud Časni

Počelo je, počelo!

moron

Jeste on lep i prelep, ali, nema uopšte i SUS verzija ??? I neće biti ni naknadno, makar kao Second Edition ???
Kada bih mogao sebi da dozvolim da napišem ono što zaista mislim o takvom razvoju mogućem sledu dogadjaja, verovatno bi bilo nešto kao „A da se terate u 3PM… Crkli da Bog da i na toj struji se pržili … “
Ovako, od mene samo: „Bravo! To je ekološki i društveno odgovoran pristup. Održivi razvoj treba da nam svima bude imperativ … Sve pohvale za Stellantis !“

Matija

Bio bi odlican politicar! 🙂

Milan Grozdanović

Uz električnu alternativu, Jeep Avenger će biti ponuđen i u hibridnim alternativama.

Ako bude klasicni hibrid, nije to tolko lose.

moron

„Bog te čuo“.

Matija

Zapalicu svecu…

Neko iz mase

Isti Renault 4

moron

“ … La libertà di scegliere: la nuova Jeep® Avenger è disponibile anche in versione benzina con motore 1200 turbo da 100 CV abbinato al cambio manuale a 6 rapporti…“

TheStig

Woooow, zamisli 100 ks 😀 Uz Romaniju može 70 trećom 🙂 Tačno ću otvoriti tjunersku kuću da budžim ove automobile što su izašli sa manjkom snage iz fabrike.

moron

Ali, niz Romaniju može i šestom 😊
Ovo je izgleda PSA 1,2 T „engine“ …

TheStig

Može šestom ako im valjaju kočnice i ako ti nije žao novčanika pošto radara ima kao šišarki. 😀

BB

A ti radari mjere samo nizbrdo?

ako mjere na obje strane onda ti i ne treba više od 100 ks 😉

TheStig

Pa nizbrdo si u opasnosti da odeš preko ograničenje jer sa 100 ks jedino tako i možeš postići neku brzinu 😀

BB

U ovoj opciji postaje interesatnan
Jedva čekam sljedeću nagradnu igru 😀