1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar se oprašta od benzinskih sportskih automobila
Jaguar se oprašta od benzinskih sportskih automobila
3

Jaguar se oprašta od benzinskih sportskih automobila

370
3
Podelite sa prijateljima:

Britanci će se od sportskih automobila pokretanih benzinskim motorom oprostiti uz upravo predstavljeni poseban varijatet modela F-Type. Godina pred nama će svakako biti poslednja u kojoj će sa traka silaziti nama poznati primerci modela Jaguar F-Type, kako u kupe, tako i u kabriolet izdanju.

Novitet će poneti ime F-Type 75, a koje simbolizuje neizbežan kraj karijere ovog voila. Numerički indeks nije izabran nasumično, pošto znamo da istorija sportskih automobila marke Jaguar vuče korene od modela XK120 koji je predstaljen 1948. godine. U prevodu, to znači da će modeli s dvoje vrata ove divlje mačke, sledeće godine napuniti 75 godina. Strategija razvoja Jaguara pak ne predviđa dalji fokus na motorima SUS, pa će od 2025. godine, svi novi Jaguari biti električni.

Slavljenička serija F-Type 75 Edition podrazumeva minimalne razlike u odnosu na sportski automobil kakav stiže u uobičajenom paketu. Izmenjene su dekorativne nalepnice, odnosno dodate su na prednje blatobrane, dok je paleta dostupnih nijansi za karoseriju proširena, pa se može birati i posebna zelena metalik farba. U ponudi su i sjajne crne felne prečnika 20 inča, kao fabrički anti-hrom.

Britanci su za sada podelili s javnošću samo zatamnjene slike oproštajne verzije modela F-Type, pa je teško uočiti bilo kakve razlike. Međutim, vozila iz serije 75 Edition će biti dostupna u kupe i roudster izdanju, dok će oprema biti veoma bogata: neće biti potrebno doplaćivati za kožne presvlake laganih sedišta, obloge od antilopa, digitalni instrumentacioni panel, adaptivne amortizere i aktivni zadnji diferencijal.

Najavljene su dve modifikacije modela, i to F-Type 75 i F-Type R 75. Bazična verzija sa zadnjim pogonom je pogonjena motorom V8 sa 450 konjskih snaga iz pet litara radne zapremine, i uz 580 Nm najvišeg obrtnog momenta. Top verzija sa slovom R će dobiti 575 konja moćni natupunjeni agregat (700 Nm) s istih 5,0 litara zapremine u V8 rasporedu. Tu je obavezan pogon na sva četiri kraja karoserije, kao i još neke opcije ove „maligne“ varijante.

Kako bilo, u kavezu će ostati i „civilni“ Jaguar F-Type sa zadnjim pogonom i dvolitarskim četvorocilindarskim turbobenzincem koji odbacuje 300 konjskih snaga i 400 Nm, ali on neće biti počastvovan nekakvom modifikacijom iz specijalne serije.

Narudžbine za Jaguar F-Type 75 se već primaju u njegovoj otadžbini, uz najavu početka isporuka za januar 2023. godine. Bazična verzija staje 78.330 britanskih funti, dok nabrijani kupe kreće s cenom od astronomskih 102.870 nečega (zapravo istih funti – svakako previše u kojoj god zapadnoj valuti da je iskazano). Doplata za primerak iz specijalne edicije, u odnosu na „civilnog“ parnjaka iznosi od pet do deset i po hiljada funti.

AutoRepublika

(370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, a ne tako davno, u Jaguaru su dolazili 2,7 i 3,0 HDI motori …
A sada „zbogom“ i za bilo kakve benzince. Zlo.

Matija

Moronce, jos cemo da vidimo! 🙂

Matija

Ova vest objavljena je u oktobru. Samo mesec dana kasnije, u novembru, sef Jaguara Thierry Bolloré, Francuz koji je pre Jaguara rukovodio Renoom, dao je ostavku! Njegov slucaj ukazuje na vaznost „pedigrea“ menadzera – bez obzira na uspesno rukovodjenje firmom koja proizvodi automobile srednje klase, kao sto je to Reno, isti menadzer ne moze preko noci da se prilagodi kodeksima jedne premium firme kao sto je Jaguar! Konacnu odluku o gasenju gorivnih motora u Jaguaru treba prihvatiti sa velikom rezervom i sacekati dalji razvoj dogadjaja.