1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover Niutron NV kao naslednik konstruktora električnih trotineta
Krosover Niutron NV kao naslednik konstruktora električnih trotineta
3

Krosover Niutron NV kao naslednik konstruktora električnih trotineta

181
3
Podelite sa prijateljima:

Ovaj projekat je najavljen još na samom početku godine, onda kada je električni krosover Niutron NV predstavljen u formi kompjuterske animacije, a evo pre par dana je upriličena prava velika premijara u Kini. I to nije sve, automobili s ovim nalepnicama su već spremni za poručivanje, dok će se s prodajom krenuti koliko već u decembru.

Kakav je ovo proizvod u pitanju i koji je ovo novi brend?

Niutron je utemeljen od strane kineskog preduzetnika po imenu Li Jingan. On se može pohvaliti značajnim iskustvom u privredi, pa je do 2000. godine bio zapažen kao vrhunski menadžer u kompaniji Huawei, da bi potom prešao za šefa tehnološkog odeljenja giganta iz sektora informacionih tehnologija, firme Baidu. Zatim je naredne dve i po godine proveo u zatvoru usled finansijske pronevere koju je počinio kao osnivač startap kompanije iz automobilske industrije koju je nazvao Mavericks Electric.

Čovek ima u ovom trenutku 52 godine i Forbs procenjuje njegov imetak kao protivvrednost sume od milijardu američkih dolara.

Niu Technologies, kao firma osnovana od strane Lija Jinana još 2014. godine, ostaje njegov primarni predmet poslovne okupacije. To društvo proizvodi električne trotinete i motocikle.

Ali, negde tokom 2018. godine, Jinan odlučuje da pokori i automobilsku industriju, pa je s tim na umu animirao investicione kompanije IDG Capital i Coatue Management LLC, udarajući tako temelje preduzeću Ziyoujia Automobile. Na tržište je kročio korišćenjem marke Niutron.

Prvorođenče u asortimanu se zove Niutron NV i pripada krosoverima veličine jednog Volvoa XC90 ili pak Toyote Highlander. SUV je dugačak 4.915 mm, širok je 1.962 mm, visok je 1.755 mm, dok prednju i zadnju osovinu deli razmak od 2.910 mm.

Karoserija je izrađena od čelika i aluminijuma, standardni točkovi uključuju naplatke od 20 cola. Na zadnjim stubovima, a iza vrata, postavljeni su LED indikatori koji otkrivaju nivo dopunjenosti baterijskog pakovanja.

Niutron NV poseduje samo dva reda za sedenje, i to uprkos pozamašnim gabaritima. Ali, putnici u drugom redu će se osećati zaista kraljevski, ponajpre zbog obilja prostora, dok je deklarisana zapremina prtljažnika na enormnom nivou od 788 do 1.730 litara.

Čak i putnik s prednjeg sedišta ima pravo na sklopivo odmorište za noge. Dve su staklene sekcije u krovu, ali niti jedna od njih nije otvoriva.

Na čeonom panelu se nalazi instrumentacioni ekran dijagonale 12,3 inča, dok je onaj za multimedijalni sistem dijagonale 15,6 inča. Dodatno, imamo i dva mala, po bokovima postavljena displeja. Pokazuju temperaturu spoljnog vazduha.

Multimedija se oslanja na usluge operativnog sistema Niutron OS, a koji je utemeljen na Androidu. Na dvodelnom sredšnjem tunelu su obezbeđena dva mesta za bežičnu dopunu baterija, na internet povezivih napravica.

Novajlija je utemeljen na arhitekturi Gemini, navodno nastale kao plod sopstvenog truda), i to sa oslanjanjem utemeljenim na oprugama (napred Mekferson, dok je nazad multilink). Tu je i standardni pogon na sve točkove i dva električna motora.

Bazičćna verzija poseduje identičan agregat napred i nazad. Svaki od njih proizvodi po 190 konjskih snaga i 226 Nm obrtnog momenta. Ukupna snaga tako dobacuje do 380 konjskih snaga i 452 Nm obrtnog momenta. Kupci mogu da biraju između dve trakcione baterije. Jedna nudi kapacitet od 65, dok druga pak od 86 kWh. Deklarisana autonomija iznosi 440 do 550 kilometara, prema ciklusu CLTC.

U gami se takođe može pronaći i sekvncijalni hibrid, koji inkorporira četvorocilindarski benzinski blok zapremine od litru i po. Potpomognut je turbo punjačem. Nije povezan s točkovima, već „mlati“ isključivo s ciljem dopune baterija. Zato firma iz Kine verovatno i nije dala nikakve dalje informacije o njemu.

Hibrid poseduje i trakcionu bateriju kapaciteta od 31 kWh uz rezervoar od 60 litara. Domet s punom baterijom (u električnom režimu kretanja) iznosi samo 150 kilometara, ali je ukupna autonomija na nivou od čak 1.257 kilometara, po kineskom protokolu CLTC.

Nazad montiran elektromotor na hibridu je isti onaj koji služi i kod čisto električnih verzija, ali je prednji različit. Proizvodi 177 konjskih snaga i 300 Nm, pa je ukupna moć pogonskog sklopa na koti od 367 „grla“ i 526 Nm najvišeg obrtnog momenta.

Ubrzanje do „stotke“ kada se krene od nule, kod svih modifikacija krosovera iznosi 5,9 sekundi. Takođe, sve verzije nude adaptivni tempomat SuperDrive AAD. U arsenalu pomagala se nalaze i kamera smeštena odmha ispod stakla, prenji radar i dva procesora marke Horizon Journey 5. Ukupne njihove performanse su 256 topova (triliona operacija u sekundi).

Da bi proizvodnja vozila marke Niutron krenula da se odvija, Li Jinan je pazario jednu od dve fabrike kompanije Dorcen. Inače, ova firma je otišla u stečaj prošle godine, a jedna od njih je izgrađena u gradu Čangžouu. Konstruisana je da omogući montažu 180 hiljada vozila godišnje. Drugu fabriku je pazario BYD.

Cene za krosovere s oznakama Niutron NV kreću od 39 hiljada američkih dolara. Kompanija namerava da do kraja godine oformi distributivnu mrežu koja će u domovini brojati 120 maloprodajnih lokacija.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

To je to, sad pocinje da pravi elektromobile ko i kako hoce. Kao PC onomad: uzmes bateriju od jednog, donji postroj od drugog, sasiju od treceg, a infotejnment od cetvrtog proizvodjaca…
Jos samo da uvedu standardizaciju, a kladim se da ce Kinezi i to odraditi uskoro.
Zamisli, sednu zajedno BYD, Xpeng, NIO i lansiraju jednu platformu…milioni proizvedenih primeraka, Evropa na kolenima, propada…Srbi u transu.

Boban

Neces verovati ali tako su se i automobili pravili pre drugog svetskog rata. Zato i dan danas se pominje „karoserista“. Uzmes donji postroj od Krajslera, a nadgradnju naprave „bespoke“ (prema narudzbini kupca)

BB

Dobro izgleda… Liči mi na XC90…