1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Dobili smo cene za Toyotu Corollu Cross i na našem tržištu
AR detektiv: Dobili smo cene za Toyotu Corollu Cross i na našem tržištu

AR detektiv: Dobili smo cene za Toyotu Corollu Cross i na našem tržištu

5.21K
7
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo na našem portalu objavili vest o cenama na tržištu Nemačke za novi krosover model Toyote pod nazivom Corolla Cross. Prema nazvaničnim najavama navedeni model bi u prodajnim salonima Toyote u Srbiji trebalo da se pojavi do kraja ovog meseca, a već su poznate i cene za naše tržište.

Corolla Cross će u Srbiji biti dostupna u tri paketa opreme.

Ukoliko želite verziju opremljenu navigacijom u oblaku (na period od 4 godine) ili sa kožnim enterijerom ili s ozvučenjem JBL ili električno otvaranje vrata prtljažnika ili još neke detalje, tada vam je neophodan najviši paket opreme (Executive), što će vas koštati 45.190 ili 42.690 evra (zavisno da li je pogonska formaula AWD ili FWD).


Ako možete bez svega toga, ali ipak razmišljate da li bilo celishodno da vaš primerak bude opremljen prednjim i zadnjim parking senzorima ili aluminijumskim felnama od 18″, ili da imate i sistem aktivne bezbednosti za upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, ili da vas pri vožnji unazad sistem upozorava na bočni unakrsni saobraćaj (što može nekada biti veoma korisno kada se kod poprečnog parkiranja isparkiravate vožnjom unazad, a pogled na saobraćaj u levo i desno vam je blokiran vozilima koja su parkirana pored vas), ili biste možda želeli da imate i uzdužne krovne nosače ili da vam privatnost putnika zadnje klupe ili sadržaja prtljažnika dodatno štite zatamnjena zadnja stakla, tada vam je sasvim dovoljan i srednji paket opreme (Style), a za šta će vam biti traženo da platite cenu od 41.490 ili 38.990 (AWD ili FWD varijanta pogona).

No, ako ste ipak toliko skromni i ne želite bilo šta od gore navedene opreme, onda je tu osnovna verzija (Luna), koja je dostupna samo kao FWD i to po ceni od 36.490. A kao i kod svake „prave“ Toyote (a ne i kao kod preimenovanih PSA klonova sa znakom Toyote), i u ovoj baznoj opremi ćete dobiti sve sisteme asistencije koje dobijate i u baznim modelima Aygo X, Yaris i ostalim „pravim“ Toyotama.


Dobijate i felne izrađene od lake legure s prečnikom od 17″, kameru za vožnju unazad, BI-LED farove, dvozonski klima uredjaj (što u Srbiji ne dobijate u baznom RAV-u) i zaista još dosta toga. Veoma bogata osnovna oprema. Kao i sama cena.

Podsećamo, Corolla Cross je duga 4.460 milimetara, odnosno, nešto je kraća od modela RAV-4 (4.600 mm), a malo duža od već dosta vremešnog modela C-HR (4.390 mm), a pogoni je hibridni sklop koji kombinuje motor SUS od 2 litra, maksimalne snage 112 kW i elektromotor snage 83 kW, dok je ukupna sinergijska snaga sklopa deklarisana sa 144 kW ili 196 ks.

Objavljena maksimalna brzina je 180 km/h (što je sasvim uobičajeno za ogromnu većinu savremenih vozila sa HEV pogonom), uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,5-7,6 sekundi (na nekim Toyotinim sajtovima se navodi podatak 7,6-7,7 litara), uz kombinovanu WLTP potrošnju od 5,4-5,6 litara na stotinu prevaljenih kilometara.

Interesantno je da u trenutnom cenovniku nije iskazana i cena sa ekološkim subvencijom od 2.500 evra (a što je inače praksa našeg uvoznika, da bi kupci odmah znali koja je cena ukoliko ispunjavaju uslove za subvenciju i ako im ista bude odobrena), a mislimo da je to zato što se ovaj cenovnik pojavio u trenutku kada se neformalno može čuti da faktički „subvencija nema“ (jer su sredstva predvidjena bužetom za 2022. godinu za te namene realizovana).

Verovatno će ih najkasnije opet biti od početka iduće godine, a nadamo se samo da ova Corolla Cross neće naprasno poskupeti za još 2.500 evra od 1. januara 2023. godine. Mada, ako se u poslednjih oko pola godine pogleda ubrzani ritam izmene cena većine modela u Srbiji (pa i modela Toyote), ne bi nas čudilo da Corolla Cross poskupi i pre iduće godine.

Uostalom, da nije tog ubrzanog ritma ažuriranja cena, ne bi ni RAV-4 sa hibridnim pogonom u top izdanju u Srbiji redovnom cenom već prebacivao cifru od 55 hiljada evra, a kao priključni hibrid u najvišoj opremi premašivao redovnu cenu i preko 72 hiljade evra. Mnogo ili malo, zavisi od ugla gledanja…

Ako je za utehu kupcima u Srbiji, ne poskuplju užurbano nova vozila (a ni Toyote) samo u Srbiji. Ko se seća teksta na AR našeg Gorana Jurkovića pod naslovom „Test Toyote Rav4: Osam stvari koje mrzim na plug-in hibridu“, mogao je da uoči i njegovu izjavu da se su tada (pre nešto više od 9 meseci) cene RAV-a kao priključnog hibrida u Hrvatskoj kretale u rasponu od 56 do 65 hiljada evra, a danas su u rasponu od 62 do 71,8 hiljada evra.

Prosto, sve poskupljuje…

AutoRepublika

(5213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan Niš

„Ukoliko želite verziju opremljenu navigacijom u oblaku (na period od 4 godine) ili sa kožnim enterijerom ili s ozvučenjem JBL ili električno otvaranje vrata prtljažnika ili još neke detalje, tada vam je neophodan najviši paket opreme (Executive),…“ Kada krenuh da čitam tekst pomislih da sam otvorio neki drugu link od željenog. Članak o automobilu, i prva tehnička stvar koja se navodi navigacija u cloud-u. Ko se ne razume u tehniku i tehnologiju pomislio bi da je ovo nešto bez čega ne vredi ni kupovati automobil kada se prvo navodi. Ili je možda se i ide na tu kartu, da ljudi… Pročitaj više »

moron

U poslednja oko četiri meseca na portalu Auto Republike su objavljena tri teksta posvećena Corolli Cross ( a bilo ih je i pre toga ). Mada je ovaj tekst ( kao što mu i sam naslov kaže ) posvećen tek objavljenim cenama tog modela u Srbiji, tekst sadrži i osnovne tehničke specifikacije o vozilu ( u ovom tekstu, istina, nije navedena, primera radi, i zapremina prtljažnika, kao u prethodno objavljenom tekstu ) ali, to sa specifikacijama je tek u drugom delu teksta. Da su na sajtu Toyote za naše tržište bile dostupne još neke bitne specifikacije, poput koeficijenta otpora vazduha,… Pročitaj više »

Dragan Niš

Hvala ti na detaljnom odgovoru i vremenu koje si potrošio na njega.
Izuzetno cenim tvoju egzaktnost, analitičnost i pedantnost u iznošenju činjenica, stavova u komentarima. Nisam ni znao da je tekst tvoje delo.

Znam da ovo nije prvi tekst za Corollu Cross, jasna je i tema teksta, ali još uvek mi cloud i automobili ne idu zajedno u prvu rečenicu u tekstu o automobilima.

Takodje, sve ovo ne menja činjenicu da se slažem sa bar 95% tvojih stavova i analiza oko svega u vezi automobila i oko njih.

Pozdrav i živeli 🙂

moron

Možda i ja dugujem izvinjenje ako sam zvučao neprimereno 😊 Meni lično npr. ta navigacija uopšte nije bitan deo opreme ( i mada je imam, koristim navigaciju telefona ), no nekim ljudima je to bukvalno „must have“, a namerno sam je pomenuo prvu i to zbog onoga „da je u oblaku“ ( i da je „pod zakupom na 4 godine“ ), jer mi je taj pravac daljeg razvoja „nauke šišanja kupaca“ jako iritantan 😊 Naravno, nije to Toyota izmislila, ali, vrlo brzo se tom „pravcu šišanja“ prilagodila. Tek, meni lično Corolla Cross deluje kao veoma interesantna novina u tom segmentu.… Pročitaj više »

Dragan Niš

Mislim da smo mnogo daleko od toga da smo bili neprimereni, jednostavno razmena stavova i ideja.
Inače u ovom postu si onaj „stari“, apsolutno se slažem sa svim napisanim.😊

Mile

Opet bih pre kupio Mazdu CX-5

moron

Mazda CX-5 je jedan od retkih modela koji „ne mogu da uhvatim ni za glavu, ni za rep“ posle prethodnog redizajna. Pre redizajna sam tačno znao redosled paketa opreme i „u sitna creva“ koji paket je šta nosio ( pri čemu je ona u nižim paketma bila dosta svedena sa sistemima aktivne bezbednosti – totalno suprotno u odnosu na kasnije plasirane modele mazde ), Sada, uz nove pakete, ali i one stare tamo,, ja više pojma nemam koji paket je gde ni sadržajem, ni cenom. U odnosu na Mazdu CX-5 sajt uvoznika je u totalnom haosu. Ko se tamo snadje… Pročitaj više »