1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar Land Rover radi na prekvalifikaciji radnika usled tranzicije ka elektromobilnosti
Jaguar Land Rover radi na prekvalifikaciji radnika usled tranzicije ka elektromobilnosti
0

Jaguar Land Rover radi na prekvalifikaciji radnika usled tranzicije ka elektromobilnosti

92
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač luksuznih automobila iz Britanije, kompanija Jaguar Land Rover je ranije danas objavila da će u naredne tri godine pristupiti prekvalifikaciji 29 hiljada zaposlenih po raznim osnovama, što uključuje i radnike unutar distributivne mreže, sve kako bi bili adekvatno obučeni da konstruišu, izrađuju i održavaju električna vozila. Potez predstavlja integralni deo aktivnosti koje su nužne da se sprovedu u kontekstu otklona od vozila pogonjenih fosilnim gorivima.

Društvo koje posluje unutar indijskog koncerna Tata Motors, JLR navodi da bi većina tehničkih lica, kao i oni iz maloprodaje, trebalo da već ove godine prođu kroz obuku za servisiranje električnih vozila, kako bi „uhvatili priključak s novim trendovima i ovladali nedostajućim veštinama“.

Prelazak na električna vozila podrazumeva da proizvođači automobila moraju da obuče radnike koji inače poseduju relevantne veštine, ali s konvencionalnim modelima. Naširoko su rasprostranjene brige radne snage u pogledu toga što elektromobili imaju manje pokretnih delova, pa bi sledstveno trebalo da bude i manje zanatskih, visoko stručnih intervencija na njima, posebno u odeljenjima za sklapanje i održavanje motora ili transmisije.

Jaguar Land Rover (JLR) je stoga najavio da će novim veštanima „obučiti hiljade visoko kvalifikovanih automobilskih inežnjera i radnika u proizvodnji, onih koji su bili angažovani u razvoju motora SUS, sve s ciljem da se specijalizuju u oblasti elektrifikacije, digitalizacije i autonomnih četvorotočkaša.“

Inače, prodaje vozila iz segmenta EV je zabeležila oštar rast u Evropi tokom protekle dve godine, pri čemu najavljene zabrane konvencionalnih vozila dodatno raspiruju tražnju za baterijskim automobilima. Najavljeno je da će Jaguar, koji posluje u sastavu grupacije JLR, počev od 2025. godine, u celosti preći na električni pogon, uz obećanje da će do kraja decenije biti lansirana cela gama elektromobila.

Materijale za preobuku radnika je JLR razvio u saradnji s univerzitetima iz Koventrija i Vorvika. „Radnici svih nivoa zaposleni u fabrikama će imati potebu za treningo kako bi se osiguralan njihova bezbednost u ambijentu visokih napona,“ navodi JLR.

Karl „Fredi“ Gunarson, inženjer koji je radio na odeljenju za ugradnju katalitičkih konvertora u dizel i benzinska vozila s oznakama nekog od brendova unutar grupacije JLR, već je prošao kroz obuku i njegova nova znanja su iz oblasti uvećanja gustine baterija električnih vozila, sve s ciljem maksimizacije autonomije vozila pokretanog strujom.

„Upravo je segment autonomije električnih automobila polje na kom će se lomiti koplja, rekao je Gunarson za Reuters, gde smo i spazili ovaj izveštaj koji prenosimo. „Dakle, ovo je segment poslovanja gde sve pršti od uzbuđenja. Moguće ga je osetiti, proteže se u firmi od portira do direktora.“

AutoRepublika

(92)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments