1. Home
  2. Vesti
  3. Koji model se prodaje najviše preko fabričke cene u Americi?
Koji model se prodaje najviše preko fabričke cene u Americi?
2

Koji model se prodaje najviše preko fabričke cene u Americi?

253
2
Podelite sa prijateljima:

Juče smo pisali koliko su novi automobili u Sjedinjenim Američkim Državama skuplji ovih dana, u odnosu na ono što je bio slučaj pre pedesetak godina. Razloga za tako nešto ima nekoliko, pa su automobili moćniji, bolje opremljeni i bezbedniji, a tako nešto svakako košta.

U Americi postoji nešto šta se zove MSRP, a spomenuta četiri slova su skraćenica za „manufacturer suggested retail price“. U prevodu, floskula nam govori da je u pitanju suma koju fabrika preporučuje da izložbeno-prodajni saloni naplaćuju od kupaca za određene modele, iako ovi zapravo nisu dužni da je prate.

U poslovnom svetu naravno postoji ono nepisano pravilo potražnje i ponude, pa vozila za kojima vlada velika potražnja će svakako koštati mnogo više nego što je MSRP-om preporučeno, dok se ona manje popularna prodaju ispod tako određene cene.

Naravno, u današnja vremena kada svaki automobilski brend muči muku da sklopi dovoljno jedinica zahvaljujući problemima sa proizvodnjom, i nedostatku kompjuterskih čipova, svaki novi četvorotočkaš će vas koštati preko MSRP-a. Kolege sa sajta iSeeCars nam kažu da je protekle godine cena u proseku bila za 3.946 američkih dolara preko preporučene, a takođe su nam ponudili listu modela koji na njoj dominiraju.

To su:
1. Porsche Cayenne 16.750 dolara preko MSRP-a, pa zatim
2. Chevrolet Corvette 14.697
3. Porsche Macan 14.221
4. Lexus RX450h 10.847
5. Genesis GV70 10.278
6. Genesis GV80 10.124
7. Lexus RX350L 9.423
8. Jeep Wrangler Unlimited 8.877
9. Ford Bronco 8.697
10. Jeep Wrangler 8.478

Kao što možete da vidite, dominiraju uglavnom premijum modeli, a poprilično nas je iznenadilo videti čak dva modela Genesisa u vrhu liste. Ako pogledamo MSRP i onda konačnu brojku (tačnije ako pogledamo procenat više plaćenog iznosa od sugestije konstruktora), onda je apsolutni pobednik Jeep Wrangler.

Za američki terenac je potrebno izdvojiti čak 24,4% preko njegovog MSRP-a. Sa pozitivne strane, eksperti nam kažu da bi problemi sa kašnjenjem proizvodnje i nestašice delova mogli biti rešeni do kraja naredne godine, posle čega bi se cene koliko-toliko vratile na normalu.

Šta da kažem osim, „Forde Bronco stižem po tebe“…

AutoRepublika

(253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ove dodatne vrednosti bi imale veci znacaj kada bi bile u %, kao sto si napomenuo za Wrangler.

Citao sam puno tekstova o automobilima preko bare. I bas me zbunjivala MSRP, jer jeste cena auta, a i nije… ako ne gresim na nju se dodaje transporti jos neke stavke…

moron

MSRP je samo „preporuka“. Ali i teška nauka 😊 Pa i psihologija.

To ti je ono kada ti prodavac kao odobri „popust“ od 20% i ti uz osmeh na licu skačeš od sreće misleći kako si odlično prošao, a prodavac i uz toliki popust ostvario profit od 30% ( a i on se cepa od smeha, ali u sebi ).