1. Home
  2. Vesti
  3. Ove zime je moguće smanjenje broja stanica za punjenje električnih vozila
Ove zime je moguće smanjenje broja stanica za punjenje električnih vozila

Ove zime je moguće smanjenje broja stanica za punjenje električnih vozila

141
1
Podelite sa prijateljima:

RTE, operater francuske elektroenergetske mreže, planira da deaktivira javne stanice za punjenje električnih vozila u vršnim satima tokom zime ako potražnja za električnom energijom bude prevelika. Energetske tenzije će se povećavati sa padom temperatura.

Sadašnji pritisci na energetiku, zbog rastućih troškova i neizvesnosti u snabdevanju zbog rata u Ukrajini (da li je zbog toga samo, pitamo se), logično će se povećati sa približavanjem predstojeće zime. U pitanju su, naravno, veće potrebe za grejanjem i osvetljenjem.

Struja će biti posebno pogođena, a korisnici električnih ili plug-in hibridnih vozila mogu dodatno otanjiti svoje novčanike. Deaktiviranje stanica za punjenje je zaista predviđeno od strane RTE-a.

Podružnica EDF-a, odgovorna za rad visokonaponskih vodova u kontinentalnoj Francuskoj, upravo je objavila izveštaj o prognozi upravljanja električnom mrežom tokom naredne zime.

Ovo uključuje nekoliko scenarija koji se razlikuju po varijablama kao što su temperature, raspoloživost nuklearne „flote“ elektrana, nivo uvoza gasa, ali i akcije koje pojedinci, kompanije i zajednice mogu preduzeti da ograniče pikove potrošnje. Među njima je i upotreba stanica za punjenje u vreme van vršnih sati, posebno noću kada je potražnja za električnom energijom najniža u celoj zemlji.

Od 8 do 13 časova i 18 časova do 20 časova punjenje treba izbegavati. Ono u ranim večernjim satima, posebno, odgovara vremenu kada će veliki broj vozača koji se vraćaju sa svog radnog mesta verovatno istovremeno staviti na punjače svoja vozila.

„Od više od 700.000 električnih vozila registrovanih u galskoj republici 2021. godine, ako bi se 100.000 električnih vozila punilo van vršnog opterećenja mreže, to bi smanjilo prosečnu potražnju za električnom energijom za skoro 0,1 GW između 18 i 20 časova“, predviđa kompanija.

Pored ovih preporuka, RTE bi mogao da traži od operatera javnih punionica da ih deaktiviraju u vršnim trenucima ukoliko se očekuje da će potražnja za električnom energijom biti prevelika u odnosu na kapacitete snabdevanja.

„Upotreba terminala za električna vozila prisutnih na parkiralištima tercijarnih zgrada mogla bi biti ograničena na upotrebu u hitnim slučajevima između 8 i 13 časova i između 18 i 20 časova.

Da bi podstakao korisnike da optimizuju svoju potrošnju, kao i da se odluče za ova moguća smanjenja, RTE namerava da se osloni na svoju platformu Ecowatt. Ova internet stranica, koja će uskoro biti podržana mobilnom aplikacijom, predstavljena je kao „izveštaj o vremenu za električnu energiju“.

Konkretno, moguće je konsultovati RTE-ove trodnevne prognoze za potražnju električne energije na mapi. Svako geografsko područje može biti zeleno, narandžasto ili crveno. Privremena ograničenja biće primenjena u slučaju crvene prognoze. „S obzirom na trodnevno obaveštenje za boju Ecowatt dana, potrebe bi trebalo da budu ograničene (vozila su mogla da se dopune tokom prethodne noći)“, navodi RTE.

Pojedinci koji pune svoja vozila kod kuće neće biti predmet smanjenja. RTE saopštava: „U crvenim danima u Ecowattu, vlasnici električnih vozila čije se punjenje ne kontroliše automatski u vreme van vršnih sati pozivaju se da dopune svoja vozila posle 20 časova, ili prethodnih/narednih dana.

Pretpostavlja se da će 100.000 domaćinstava reagovati povoljno. „Za ostale, rizici od deaktivacije terminala ostaju ograničeni. U 11 od 16 razmatranih scenarija, tokom zime će biti potrebno manje od 5 mera ograničenja. U najgorem slučaju, ograničenja bi se mogla postaviti 28 puta.

AutoRepublika

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš stimulativne mere za sve one koji razmišljaju o nabavci EV i PHEV 😊