1. Home
  2. Vesti
  3. Poznate cene i tehničke specifikacije za električni pikap Atlis XT
Poznate cene i tehničke specifikacije za električni pikap Atlis XT
0

Poznate cene i tehničke specifikacije za električni pikap Atlis XT

262
0
Podelite sa prijateljima:

Novoosnovana firma sa sedištem u američkoj saveznoj državi Arizoni predstavila je nove pojedinosti o električnom pikap kamionetu sopstvene proizvodnje, s oznakom XT. Premijera noviteta je bila zakazana za 11. novembar, ali se nije odigrala pa sada Amerikanci obećavaju da će pikap ipak na proizvodne trake sledeće godine. Istini za volju, opet je u pitanju pretproizvodni kontigent od svega stotinak primeraka, dok će masovno sklapanje biti započeto 2022. godine.

Dodatno, sada su konstruktori s publikom podelili nove tehničke specifikacije, kao što su i obavestili zainteresovanu javnost o cenovnoj politici, barem što se tiče uvodne verzije.

Atlis XT 100% električni pikap kamionet

Sve modifikacije kamioneta Atlis XT će biti pogonjen s četiri električna motora, što znači da će svaki točak imati svoj lični agregat. Ukupna snaga pogonskog sklopa dostizaće cifru od 609 konjskih snaga, dok će monstruozan obrtni moment na točkovima iznositi 16.270 Nm.

Pikap je posađen na originalnu platformu XP s trakcionom baterijom postavljenom ispod poda, dok je većina komponenti, uključujući i kočni i sistem upravljanja koji radi putem „žice“, razvijena sapostalno od strane kompanije. U obraćanju akcionarima, šef ameičke kompanije Mark Henčet je rekao da sve komponente osmišljene od strane drugih firmi, koje iz ovog ili onog razloga ne mogu biti upotrebeljene, biti interno proizvedene.

Osnovni Altis XT poseduje kraće međuosovinsko rastojanje i skromniju bateriju kapaciteta 125 kWh, koja je dovoljna da obezbedi 483 kilometara autonomije. Takav pikap će koštati oko 45 hiljada američkih dolara. Dodatno, biće ponuđene i varijante s baterijskim pakovanjem od 250 kWh što je dovoljno za 805 kilometara pre novog „kačenja“ na izvor električne energije. Cifra koja se traži za verziju s takvom baterijom počinje od 85 hiljada dolara.

Prethodno su konstruktori ustvrdili da će električni sistem vozila, kao i modul za dopunu funkcionisati na naponu od 1.600 volti. Rekli su ida će biti omugćena kontrola šasije u potpunosti. Ovom prilikom je proizvošač najavio da će pikap kamionet posedovati dvostruke točkove na zadnjoj osovini i da će biti u moći da vuče prikolicu bruto težine do  7,7 tona.

Moguće je da će svi najavljeni rivali Atlisa već krenuti s prodajom svojih proizvoda na američkom tržištu, što će svakako otežati posao mladoj kompaniji iz Arizone. Podsetićemo, u pitanju su moćni rivali: General Motors i Ford, Tesla, Lordstown Motors, Bollinger i Rivian.

Međutim, mnogi od njih još uvek nisu obelodanili svoje prototip primerke pa i obećavajući Atlis XT svakako ima svoju šansu da se pokaže pred specifičnom grupom kupaca na koju cilja.

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments