1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota će sklopiti model GR86 s turbobenzincem, ali…
Toyota će sklopiti model GR86 s turbobenzincem, ali…
1

Toyota će sklopiti model GR86 s turbobenzincem, ali…

128
1
Podelite sa prijateljima:

Blizanci Toyota GR86 i Subaru BRZ su na tržištu već desetak godina i uglavnom dobijaju pozitivne ocene od strane medija i zadovoljnih kupaca. U vreme kada ulicama dominiraju krosoveri i terenci, pravo je osveženje videti nekoga ko još uvek nudi relativno pristupačnog sportistu sa malom masom i pogonom na zadnje točkove.

Težina iznosi 1.270 kilograma, što možda nije baš tako mala brojka kao tokom osamdesetih godina prošlog veka, ali sa dašanjom opremom i naravno bezbednosnim merama, teško da možemo očekivati bolje.

Blizanci se nude sa samo jednim motorom radne zapremine 2,4 litre razvijenim od strane Subarua i može se pohvaliti sa 232 konjske snage i maksimalnih 250 Nm obrtnog momenta. Potrebno mu je svega 5,4 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h, a pravu snagu zapravo pokazuje na putevima ozbiljnih krivina.

I šta fali tako impresivnom automobilu? Pa veliki broj kritičara će reći da je velika šteta što GR86/BRZ u svojoj ponudi nemaju i turbo motor, posebno zato što spomenuti 2,4-litarski benzinac već postoji u takvoj konfiguraciji u serijskoj proizvodnji.

Japanci nam kažu da je to moguće, ali da bi sportista zahtevao toliko promena da bi krajnji rezultat bio skuplji nego model Supra. U prevodu na jednostavniji jezik, nećemo ga videti u serijskoj proizvodnji.


Još uvek možemo da maštamo, i kako bi sve izgledalo nam je pokazao najnoviji koncept za profesionalni auto-moto sport. Ne, nije dostupan za uličnu upotrebu i videćemo ga samo na profesionalnim stazama. Najviše nas privlači ono što se krije ispod haube.

Tu možemo da pronađemo čuveni 1,6-litarski turbodbenzinac sa tri cilindra koji se ugrađuje u modele kao što su Yaris GR i Corolla GR. Doduše, ovaj put je radna zapremina snižena na 1,4 litre, ali se i dalje može pohvaliti sa identičnih 300 konjskih snaga. Takmičiće se u takozvanoj seriji Super Taikyu u domaćoj državi.

Naravno, nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što su mediji upitali japanskog giganta da li postoje šanse za serijsku proizvodnju. Nisu dobili potvrdan odgovor, ali ni negativan, pa sve što su čelnici Toyote rekli jeste to da „motor trenutno biva testiran za stazu i da trenutno ne može da diskutuje o tome šta budućnost donosi“.

Kolege sa australijskog sajta CarSales napominju da će Super Taikyu poslužiti kompaniji baš da uvidi potencijal motora pre nego što ga pusti u serijsku proizvodnju. Spomenućemo da će se i Subaru takmičiti u istom šampionatu sa BRZ-om, ali će on koristiti modifikovani 2,4-litarski motor.

Šta da kažemo osim, „gde ima dima ima i vatre“ i nadamo se da su kolege Kenguri u pravu.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

„Japanci nam kažu da je to moguće, ali da bi sportista zahtevao toliko promena da bi krajnji rezultat bio skuplji nego model Supra.“ Mora da se šale. Internet i svijet prepun omladine koja je oprobala sve što se moglo oprobati na ovom modelu. Od turbopunjac prekosuperpunjača pa do N/A tunninga. I to se može uraditi za male pare. Cuj postavljanje vec postojeceg motora bi ucinilo ovaj model skupljim od Supre. Kakvim se lazima sluze kapitalisti. Ne bi ga ucinilo skupljim nego bi takav potez obesmislio supru jer bi skuplji auto bio manje performantan. Jos je supra bukvalno posuđen automobil jer… Pročitaj više »