1. Home
  2. Vesti
  3. Najduža Uberova vožnja u Francuskoj je bila duga 1.129 km i koštala je…
Najduža Uberova vožnja u Francuskoj je bila duga 1.129 km i koštala je…
2

Najduža Uberova vožnja u Francuskoj je bila duga 1.129 km i koštala je…

1.32K
2
Podelite sa prijateljima:

Sačuvaj ti Bože, bio bio najkraći odgovor, ali hajdemo redom. Aplikacija Uber, pod čijem okriljem su radili Perica Rajković i Zoran Tomasović, koji je uzgred budi rečeno, još uvek aktivan u ovoj oblasti u američkom Milvokiju, je u Francuskoj lansirana pre deset godina i do sada je posredstvom iste organizovano 350 miliona vožnji. Primećen je trend da usluge koriste uglavnom mlađi ljudi, pretežno žene koje su zadovoljne načinom na koji aplikacija povezuje vozače i one kojima je prevoz potreban.

Logično je to što je ideja ​​Ubera proklijala u prestonici Parizu, kao najvećem gradu Francuske. Dva osnivača su decembra 2008. godine, nakon internet konferencije upala u poteškoće da dozovu lokalni taksi i to je izgleda bila inicijalna kapisla. Nekoliko meseci kasnije, već u martu 2009. godine, lansirali su aplikaciju u San Francisku. Sada ona funkcioniše u više od 10 hiljada svetskih gradova.

Kod nas je nema, ali sličan program koji funkcioniše, izazvao je pravi haos izluđujući taksiste i „prisiljavajući“ našu vlast da im obezbedi preferencijalne uslove kupovine novih vozila na teret budžeta. Trenutno u Srbiji funkcioniše i jedna i druga prevoznička šema (taksi i ona putem aplikacije). S druge strane, Uber tvrdi da u Francuskoj ima pet miliona klijenata, što je podatak iz 2021. godine, a koji je objavljen u saopštenju za javnost izdatom juče, u nedelju. Najveći broj vožnji posredstvom Ubera u jednom danu, je realizovan 31. decembra 2019. godine i izneo je 301.337.

Najduža vožnja koju je Uber obezbedio do sada u Francuskoj je zabeležena 30. maja 2020. godine i tom prilikom je klijent zahtevao da od Marseja bude prebačen do mesta Plumiju u Bretanji, što je značilo da vozač mora prevaliti distancu od 1.129 kilometara. Dakle, vožnja se odigrala brzo nakon što su ukinute prve i radikalne mere izolacije u panici izazvanoj novim korona virusom. Konačno da kažemo da je cena vožnje bila 1.607,91 evra, ali ne znamo da li je klijent ostavio i neki bakšiš pride.

Objava Ubera je sadržala informaciju da je od 5. decembra 2011. godine aplikacija počela da prikuplja podatke o ponašanju klijenata na dan njihovog rođendana. Takođe se moglo saznati iz istog izvora da dve trećine putnika koristi Uber često, pa se tako njih 46% oslanja na aplikaciju po više puta mesečno, dok svaki peti to čini toliko često i u toku samo jedne nedelje. Takvi podaci su proizašli iz ankete koja je sprovedena u novembru, a kojom je obuhvaćeno 7.108 mušterija.

Od ukupnog broja korisnika Ubera, 52% otpada na one ženskog pola. Dve trećine klijenata (67%) pripada kategoriji mlađih od 34 godine, dok ih je petina (20%) u starosnom dobu između 35 i 49. godine. Skoro 80% putnika se oslanja na Uber prilikom povratka kući nakon večernjeg izlaska, dok dve trećine njih ga korsiti i prilikom odlaska od kuće tim zgodama. 47% ispitanika biraju Uber kako ne bi vozili u pripitom, ili pak skroz pijanom stanju.

Oko 70 hiljada vozača je tokom deset godina radilo za Uber, dok ih je trenutno oko 30 hiljada. Oni su u proseku stari 42 godine, pokazala je studija. Od njih je 47% francuske nacionalonsti, ali najmanje s jednim roditeljem stranog porekla. Stranaca je 30% među Uberovim vozačima. Njih 80% želi da ostane nezavisno i u budućnosti, ali bi njih 18% želelo da postanu zaposleni Ubera. Inače, američki sud je prošle godine presudio, nasuprot stavu Ubera, da vozači jesu u de facto radnom odnosu s kompanijom Uber, iako im poslodavac ne uplaćaju poreze i doprinose, niti im obezbeđuje sva prava koja pripadaju stalno zaposlenim licima.

AutoRepublika

(1318)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pošto Peki svaki dan vozi neki drugi auto, mogao bi postati prepoznatljiv na tom tržištu, uvijek nov auto, uvijek različit doživljaj, može da im stavlja slika ne AR (srušiće Instagram), sa posljednjim testiranim mogao je da oponaša i onaj Peugeot 406 iz filma Taxi :-). I pri svemu tome i nema trošak amortizacije 😉

Yankee

U Americi postoji granica za naplatu, mislim da je $300 u jednoj voznji.