1. Home
  2. Vesti
  3. Nesrećni SsangYong menja ime i vlasnika
Nesrećni SsangYong menja ime i vlasnika
2

Nesrećni SsangYong menja ime i vlasnika

1.89K
2
Podelite sa prijateljima:

Dugotrajna i prožeta neverovatnom dozom nervoze, akcija spasavanja posrnulog industrijskog igrača iz Koreje zvanog SsangYong Motor izgleda da se bliži kraju. Konzorcijum iz matične zemlje marke koji predvodi koncern KG Group postaje novi vlasnik kompanije koja se specijalizovala u oblasti proizvodnje SUV-ova, krosovera i pikap kamioneta.

Kompanija se od konca 2020. godine nalazila pod eksternom kontrolom nadležnih u seulskom sudu, što je tužna posledica desetogodišnjeg bivstvovanja ove firme pod patronatom indijskog društva Mahindra & Mahindra, tokom kog vremena je južnokorejska kompanija bila sputana u rastu i razvoju. Krizu je produbila poznata priča s pandemijom, pošto je trpela cela privreda, a u nekom trenutku su Indijci odlučili da prestanu da upumpavaju novac u korejsku „rupu bez dna“.

Sud je početkom godine između nekoliko kandidata izabrao konzorcijum koji predvodi Edison Motors da preuzme kontrolu nad kompanijom SsangYong, ali se ovaj konzorcijum naprasno raspao i dogovor je otpao. Novi glavni kandidat za vlasništvo nad SsangYongom se pojavio u junu i to u vidu novog konzorcijuma, ovoga puta predvođenog pomenutom KG grupom.

Da dogovor nije postignut, SsangYong bi morao da bude likvidiran ove jeseni, ali ako je za verovati lokalnoj novinskoj agenciji Yonhap, sve ide kako treba i KG grupa je potvrdila posvećenost realizaciji preuzetih obaveza. Sada je i sud aminovao dogovor, baš kao i odbor poverilaca. Ukupna finansijski izražena „težina“ transakcije je na nivou od 700 miliona američkih dolara.

Sada je pred kompanijom SsangYong Motor mukotrpan proces restrukturiranja koje će pratiti i dodatna emisija akcija. Kao rezultat toga će doći do smanjenja udela u kapitalu indijske firme Mahindra & Mahindra, sa aktuelnih 74,65% na jednocifren procenat, dok će udeo novog konzorcijuma biti 61%. Već od jutros se SsangYong Motor zove KG SsangYong Mobility, s tim da ovde još čekamo i na zvaničnu potvrdu informacije.

KG Group predstavlja diversifikovani južnokorejski koncern osnovan 2003. godine u oblasti veštačkih đubriva. Danas se ova grupacija bavi proizvodnjom čelika i ekološki podobnih materijala za različite privredne grane, poseduje i lanac prodavnica kafe i brze hrane (KFC Korea), a angažovana je u i sektoru logistike, obrazovanja, konsultinga, usluga platnog prometa, gradnje i reciklaže istrošenih baterija. Da ne zaboravimo, aktivni su i kao medijska organizacija.

Nadajmo se da najava budućih planova SsangYonga sledi ubrzo. Tokom celog perioda galimatijasa kroz koji je firma prolazila, nije se prestajalo s radom, već su lansirani i neki noviteti, pri čemu je najsvežiji primer u vidu brutalnog krosovera po imenu Torres. Pisali smo o njemu u junu, potražite. Od januara do jula ove godine, prodaja na svetskom nivou marke SsangYong je bila na koti od 58.461 vozila, što je za 20,6% više nego u istom razdoblju 2021. godine.

AutoRepublika

(1888)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Vrijeme je da promjene i ime i logo i sve uglavnom 😁 Djeluje kao ime brenda koji ne kosta nista i traje na putu od prodavnice do kuće.

S mile

A da ih preuzmu pravi igrači, Kia&Huyndai…