1. Home
  2. Industrija
  3. Automobili koji će nestati sa scene u 2022. godini
Automobili koji će nestati sa scene u 2022. godini
13

Automobili koji će nestati sa scene u 2022. godini

2.13K
13
Podelite sa prijateljima:

Ova godina biće presudna za nekolicinu nekada vrlo bitnih modela.

Elektrifikacija, flotna emisija štetnih gasova, nedostatak elektronskih komponenti, pandemija korona virusa… Mnogo je boljki koje muče proizvođače automobila u Evropi, što dovodi do toga da se povlače drastični potezi.

Neki od modela koji će otići u penziju ove godine odlaze zaslužno, dok drugi prepuštaju svoje mesto na pozornici jer nisu uspeli da ubede kupce u svoje kvalitete.

 

Francuski duo iz A segmenta – Peugeot 108 i Citroen C1 neće više dolaziti iz nekadašnje zajedničke fabrike u Kolinu odakle je stizala i Toyota Aygo. Japanski hečbek nastavlja samostalno, uz metamorfozu u maleni krosover za urbane prilike, dok se francuski blizanci spremaju za “šah” sa ostalim “penzosima”.

Mazda je rešila da CX-3 više nije dovoljno atraktivan evropskim kupcima, što pokazuju i poprilično neubedljive prodajne brojke. Još jedan mališan koji odlazi u istoriju jeste Seat Mii… Već neko vreme je ovaj hečbek dostupan samo u EV formi, ali ni ona nije privukla dovoljno potrošača.

Teško je vreme za limuzine na evropskom tlu… Ove godine publici će se pokloniti nekolicina sedana koji su nekada bili izuzetno popularni na Starom kontinentu. VW Passat, Ford Mondeo, Renault Talisman i Toyota Camry, nestaju sa tržišta. Za razliku od ostalih navedenih vozila koji u potpunosti iščezavaju, Passat će ostati dostupan u karavanskoj varijanti.

SUV segment progutao je osim berlina još jednu klasu – MPV modele. U toku 2022. godine i Renault Scenic i Ford Galaxy otići će u istoriju, a veruje se da će ista sudbina zadesiti uskoro i Citroen C4 Spacetourer.

Renault sprema veliko renoviranje sopstvenog portfolija. Kadjar će takođe spakovati kofere i prepustiti svoje mesto nasledniku koji nosi naziv Austral. Prve detalje o tom modelu možete pročitati OVDE.

Jedan od noviteta koji će obeležiti tekuću godinu svakako je Dacijin Jogger. No, dolaskom Joggera Lodgy će morati da ostane u prošlosti…

Smart je nedavno potvrdio da je Smart ForFour EQ takođe okončao svoju karijeru, a isto se dogodilo i Ladi Nivi sa petoro vrata, za koju se porudžbine ne primaju od sredine novembra prethodne godine.

Još jedan model za koji se sumnja da će mu 2022. stajati kao poslednja godina u rezimeu jeste Audi TT. Podsećamo, nemački sportista već je iščezao sa američkog tržišta, a pre toga bilo je najava da će mu vrlo uskoro isteći rok i u Evropi.

Đorđe Platiša

(2129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ode i Toyota Camry ???
Šalite se?
😀
Ne sećam se slične vesti za Prius+

Goran Jurkovic

Prius+ se od 2019 ne prodaje, samo za taxi u onoj nekoj kafenoj boji

moron

Znam da je u Srbiji bio u cenovnicima Toyote u 2019. godini. Barem kada sam ja to gledao, negde u vreme pojave cenovnika za sadašnju corollu kod nas ovde ( mart 2019. )

Goran Jurkovic

I reci ti meni koji to biser ide po komentarima i na svaki moj lupi minus.
Znam da sam ja prije nego sam se odlučio za rav4p htio kupiti prius plus pa ga nije bilo moguće novoga kupiti. Najmlađe 2018-2019 po oglasnicima.
A u toyoti su mi rekli da se više ne prodaju. Samo kao fleet za taxi za firme.

moron

Za plus-minus ne znam šta da ti kažem. Često se i ja nadjem u čudu kada vidim da sam ja „u crvenom“ sa nekim komentarima za koje mislim da su i politčki koretni. Ali, tako je to. Nedokučivo.

Miki

Primetio sam da konstantno ubires minuse – i iskreno da ti kazem nista mi nije jasno 😀

BB

Pa lupe ti minus zato što nisi kupio Prius Plus 🤣😂.
Ja rijetko lupim minus, baš kad je neko drzak, ali tebi ne, ti si zaljubljen, a za to ne ide minus 😉

Renault Terminator

Za crvene je zadužen onaj magistar sa Romanije ili ti The Stig sa Romanije.On to sa više naloga ili kako već…dok on nije došao na AR nismo ni znali da postoje minusi,kako se on pojavio minusa koliko hoćeš i nema ko nije popio minuse…ali gle čuda magistar sa čuke samo lupa sebi zelene,on nikada nije u crvenome,šta ćeš,voli čovijek popularnost,pa makar ona bila i lažna🤣…

Goran Jurkovic

A stig je znači retard pardon primadona.

Cuore sportivo

Ma ne vole te jer si hrvat

Renault Terminator

Vidiš kako se prepoznao,odmah si dobio 3 minusa,ja 4🤣…

Kittitelj

Haha, stvarno steta za Camry u Evropi bas.

s mile

Današnja šala na Viber grupi

Ovo sve sa novim sojem korone i Đokovićem je samo maska da se Balkancima skrene pažnja sa glavne stvari…Folcvagen Pasat prestao je da se proizvodi!!!!! Za 20godina nećemo imati šta da vozimo, ni mi ni naša deca.. 😉