1. Home
  2. Održavanje
  3. Prizemljenje flote helikoptera američke vojske zbog curenja goriva
Prizemljenje flote helikoptera američke vojske zbog curenja goriva
1

Prizemljenje flote helikoptera američke vojske zbog curenja goriva

131
1
Podelite sa prijateljima:

U automobilskoj industriji, opozivi su prilično česta pojava. Oni su ponekad praćeni nalozima za zaustavljanje prodaje ili pozivima da se vozila ne koriste. Uglavnom, nedostaci i propusti se rešavaju bez većih problema i prilično brzo.

U svetu vazduhoplovstva se ne koristi termin opoziv, ali se dešava nešto što se zove prizemljenje, kao što se nedavno dogodilo sa Boeingom 737 MAX. To se desi kada se otkrije toliko ozbiljna greška koja bi mogla da obori vazduhoplov i svim sličnim mašinama je onemogućeno da lete dok se ne uradi popravka.

Ovakve pojave su retke u civilnom vazduhoplovstvu, a još ređe kada je reč o vojnim vazduhoplovima. Ipak, američka vojska je ove nedelje poremetila prosek, kada je potvrdila da više neće leteti svojom ogromnom flotom helikoptera CH-47 Chinook.

Chinook, koji je takođe napravio Boeing, postoji još od 1961. godine i generalno je radio besprekorno. Kao rezultat toga, helikopter spada u radne konje američke vojske, sa oko 400 njih trenutno u službi.

Svima će im biti zabranjeno letenje u neotkrivenom vremenskom periodu, nakon što su pripadnici vojske otkrili da su neki od njih skloni požaru na motoru.

Kako navodi Wall Street Journal (Volstrit žurnal), pozivajući se na portparole američke vojske, izolovani broj helikoptera bi se mogao zapaliti zbog curenja goriva. Za sada nema povređenih niti ozbiljnijih incidenata, a za prizemljenje su se odlučili iz preteranog opreza.

„Vojska je identifikovala osnovni uzrok curenja goriva koje je izazvalo mali broj paljenja motora među izolovanim brojem helikoptera H-47 i sprovodi korektivne mere za rešavanje ovog problema“, rekla je Rojtersu portparolka vojske Sintija Smit.

Čini se da su pogođeni Chinookovi oni koji koriste Honeywell motore, iako nisu navedeni drugi detalji.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Suza mi suzu stiže 😃