1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Duster i Bigster dobijaju taze motor zapremine 1,8 litara?
Novi Duster i Bigster dobijaju taze motor zapremine 1,8 litara?
32

Novi Duster i Bigster dobijaju taze motor zapremine 1,8 litara?

10.47K
32
Podelite sa prijateljima:

U vreme kada mnogi proizvođači smanjuju motore, čini se da Dacia ide malo drugačijim putem. Iako je ideja dobijanja visoke tehničke snage i značajnog obrtnog momenta od malih motora sasvim izvodljiva, to dovodi do negativnih efekata kao što su povećanje emisije azotnih oksida i blago smanjenje energetske efikasnosti. Zbog toga je rumunski proizvođač, u potrazi za optimalnim rešenjem za svoju novu Daciju Bigster, odlučio da se opredeli za znatno veću zapremine motora nego ranije.

Potpuno novi hibridni motor sa zapreminom od 1,8 litara, nazvan HR18, debitovaće ispod haube Bigstera. Ovaj motor će raditi po Atkinsonovom ciklusu i biće povezan sa automatskim menjačem u kombinaciji sa inovativnim elektromotorom sa aksijalnim protokom koji je razvio francuski start-up Whylot i proizvodi grupa Renault. Proizvođač još nije otkrio tačnu snagu, ali može se očekivati nivo od 130 do 150 KS, pa čak i više. I to nije sve!

Dacia Bigster bi kasnije trebalo da bude opremljena pogonskim sklopom koji se može puniti spolja sa malom baterijom, pružajući tako mogućnost rada u potpuno električnom režimu. Ukoliko se ova informacija potvrdi, autonomija bi trebalo da dostigne približno 50 kilometara.

Pored toga, i Dacia Duster će dobiti nove motore. Ovi novi motori će opremiti Duster treće generacije. Oni će zauzeti mesto motora 1.3 TCE prisutnih u trenutnom asortimanu, pošto su ovi  poslednji stigli do kraja svog proizvodnog ciklusa kao konvencionalni benzinski motori. Proizvođač se već priprema za standard Euro 7.

Što se tiče dolaska novih modela, treća generacija Dacije Dustera će debitovati na tržištu krajem 2023. godine. Verovatno će doći u salone od prvog kvartala naredne godine. Što se tiče Bigstera, premijera je planirana oko najranije 2024. godine.

AutoRepublika

(10473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Opaaa, bato (vokativ ograđen zapetama), Dacia premium u svojoj grupi će da se vozi na 1,8l a Renault na 1,2 😉

Može jedan Bigster, ako ne budu uska sjedišta ;-D

J4ZZ3R

Možda te Dačija tera da smršaš, po bokovima? 🙂

BB

Kako misliš da kosti smanjim? Nisu debele guzice, jednostavno širi kukovi… Ništa pretjerano, ali nisam u standardu EU birokratije…

MRN

Logično je da za vozila sa 4WD pogonom ipak treba mali potentniji SUS kao deo hibridnog sklopa od onog SUS-a za hibridni Clio, Captur, Jogger … Pri čemu bi onaj 1,2T kao baza za hibrid kod Australa ipak vodio nešto većoj ceni.
Nego, da li će ovo Reno za nov hibridni sklop za Dačiju da oživi svoj prastari 1,8 blok iz tamo neke davne Lagune ? Sa 4 cilindra ?

s mile

Piše potpuno nov,

ali to ne mora da znači, da nije neki prastar zapravo malo nadograđen. Jer sada svi štede, i sumnjam da neko ulaže u NOV SUS motor

BB

Nisam znao da je u Laguni bio Atkinson(ov) ciklus… 😉

MRN

Sve su to samo drugi „ciklusi“ ( Atkinson, Miller i Otto ).

BB

Pa dobro, Laguna je… ili Dačija na bazi R12

S mile

Nisam strucnjak.

Ali cikluse definise hod klipova i nacin otvaranja ventila.

A sve ostalo moze da posluzi od svakog atmosferca.

Ko zna bolje, nek me ispravi.

MRN

Bila bi to najava baš divlje cene budućeg eko-dustera 😊

M M

Kad može Mazda i Tojota da imaju „Atkinson“, što ne bi mogla i Dajčola? Pa ako žvaku prodaje jedna Mazda, što ne bi i Dajčola?
Kako sad stvari stoje, bar kad je u pitanju Srbija, Dajčola može i od kontejnera da prepravlja u automobile, jer nemaju robe, pa bi opet sve prodali, po ma kojoj ceni.

BB

Ja sam mislio da ćeš ti biti oduševljen novim Duster-om a ti izvoljevaš 😉

M M

Htedoh ja da popravim i dopunim komentar ovako:
„Posledica ove tehnološke hibrid tehnologije biće izbacivanje dizela iz Dajčole, što će bar za Srbiju predstavljati katastrofu“

Međutim gle jada sajt mi izbaci crveno upozorenje:
MNOGO BRZO PIŠETE KOMENTARE. MORATE DA USPORITE

MRN

Veštačka inteligencija želi da te podstakne da dobro razmisliš pre nego opet „lupiš Enter“ 😊

BB

Ne dozvoljava ni da popraviš komentar, kada si pogriješio 🙂

Rikošet

Već sutra to će nam pisati na instrument tabli automobila…

Kao i u ovom slučaju to će biti jedina opcija, jer vještačka inteligencija ma koliko bila efikasna ne može da razumije tvoju emotivnu potrebu da nešto dopuniš ili ispraviš.

U ovom slučaju više i nema tih opcija, tako da sledeći put dvaput mjeri i jednom sijeci 🙂

Balkanboj

I tebe jebe AI…
Prsti i tastatura brži od mozga.

BB

Nije, nego AI predviđa tvoje unose (na telefonu) pa ti otkucaš jedno a on prepravi na drugo…

Kako sam se jednom mogao osramotiti, pišem čovjeku poruku, a kad sam pogledao, šta je telefon sve napisao – katastrofa… Sreća pa pogledao…

MRN

Ma, kada čoveka „zgazi vreme“, onda mu ništa nije po volji 😊

M M

Kako ono reče Andrić? Kad dođu smutna vremena, pametan ućuti, budalla progovri a fukara se obogati…. Rekao bi da su takva vremena tu…. U svim porama života. Ako se setiš, do pre par godina, bile je ideologija i na benzinsko gov..no staviti turbo, smanjiti broj cilindara (najbolje na3)…. A evo sad najnovije tehnologije, 1,8 benzinjara atmo, kao „Atkins“….. A smutna vremena krenuše da dizelgejtom, apšenjem Gona i sl, smenom Čečea…… I sad ja treba da „blejim“, koko je ovo odlično, bajno. Kako bi ja na moju štetu trebalo da se bavim nekom fiktivnom ekologijom, koja je realno kontra produktivna? Neka,… Pročitaj više »

Matija

Dzip Avendzer je pompezno najavljen kao e-auto, a zatim je diskretno ponudjena benzijska varijanta. Za EU trziste bila je predvidjena samo e-varijanta ali samo nekoliko meseci posle prezentacije ponudjena je i benzijska. U EU je do sada prodato oko 6.250 Avendzera, od toga su samo 962 elektricni. Dalje, do 2035 godine ima jos 12 godina, dovoljno da se novi motor isplati. Sta ce stvarno da se dogodi 2035 godine – to postaje sve vise nejasno!

J4ZZ3R

I svaka im čast na tome. A ne kao Honda koja prodaje samo hibride i evo imaju najnoviju paletu proizvoda u Evropi, a nikada nisu imali lošije rezultate.

BB

Ta 2035 je sve jasnija… Sve su to pravila EU, a EU neće potrajati ni polovinu od tih 12 godina, dakle zakonodavtsvo ne važi, a proizvođači koji kane nadživjeti EU, moraju biti dosljedni sebi i kupcima…

igi

Rođen za dizel! Ali kad živimo u Barbi svetu… Makar nije roze boje.

BB

Ma nemam ja problem što je Barby roze boje već što je Ken ne taslači već ode u premijerke 🙂

Slobodan

Toyota ima taj hibrid 1.8 litara zapremine i odlicno se pokazao u eksploataciji, sa ekstremno malom potrosnjom od 4 litara. Renault eksperimentise na Daciji, sa tim motorima, sto daje mogucnost kasnije i Australu-Espace da predju na te iste. Imajuci u vidu razliku u ceni Renaulta i Dacije. Dacija ima sve predispozicije da preuzme primat na trzistu sa ekonomicnim motorima i niskom cenom odrzavanja. Setite se Skode. Svi su se smejali u pocetku, a sada na ulicama vidimo najvise Skodinih vozila…..

BB

U toj Dačiji se čuje glas razuma, koliko toliko u odnosu na druge proizvođače… – Imaju mali električni auto (za grad, nije skup, nema previše snage, ekonomičan) – Jedan od najprodavanijih iz B segmenta. Mi bi voljeli da je još jeftiniji, ali očigledno da se prodaje i po nešto većoj cijeni, dakle pogodili – Imaju jedan potentan karavan (rijetka zvjerka trenutno), malo povišen, sedmosjed, prodaje se dobro. – Imaju terenac koji je do sada bio idealna mjera cijene i performansi, i nema konkurenciju – Gledaju u C segment, ukoliko budu odradili kao i B segment, biće dobro – Prave malo… Pročitaj više »

Vuk

Ma koji motor od 1.8 l troši 4 litra? Pa to ni dizeli sa 1.5 ili 1.6 l nisu uspeli!!!

Zoca

Kad vidim zadnju svetlosnu grupu na jednoj Tesli 3 kako je jadno odradjena i magli,sta da kazem za jeftinu Daciu?

BB

Nije to magla u Tesli… To njeni vozači žive u oblacima, a i inače su povezani na cloud 😀

Zoca

🤣