1. Home
  2. Life
  3. Revolucionarni aksijalni motor za elektromobile – više snaga a manje težine
Revolucionarni aksijalni motor za elektromobile – više snaga a manje težine

Revolucionarni aksijalni motor za elektromobile – više snaga a manje težine

2.43K
4
Podelite sa prijateljima:

Aksijalni motor je zamišljen da donese revoluciju na tržištu sportskih električnih automobila. Ovaj elektromotor se ističe po tome što nudi veći nivo snage dok je do 85% lakši od drugih tipova motora koji su dostupni.

Proces prelaska na električni pogon otvara brojne izazove za brendove sportskih automobila. Tradicionalno, proizvođačima je bilo relativno lako kada je u pitanju povećanje performansi svojih sportskih automobila. Uključivanje više cilindara i veće zapremine bila je jedna od strategija koja je bila na stolu. Porast održive mobilnosti i, tačnije, električnih automobila, promenio je stvari.

Ferrari, Lamborghini, Mercedes-AMG ili BMW M su neke od firmi koje moraju da se upuste u posao kako bi zadržale svoje pozicije na tržištu koje prolazi kroz velike promene. Tehnologija koja je u centru pažnje je tehnologija motora s aksijalnim fluksom.

Važno je naglasiti da na tržištu postoje različite vrste elektromotora. Ne koriste sva električna vozila na baterije isti motor. Tehnologija aksijalnog fluksa je jasno pozicionirana kao savršeno rešenje za razvoj potpuno električnih sportskih automobila. Ali kako se motor aksijalnog fluksa razlikuje od bilo kog drugog tipa elektromotora?

Motori sa aksijalnim fluksom ističu se po svojoj veličini, težini i performansama. U poređenju sa motorima koji se široko koriste u industriji, motori sa aksijalnim fluksom su mnogo manji, lakši i snažniji.

Među zajedničkim karakteristikama koje dele svi električni automobili, bilo da je u pitanju KIA e-Niro ili Tesla Model S, izdvaja se kapacitet ubrzanja. Trenutna isporuka maksimalnog obrtnog momenta je odlučujući ključ za agilno kretanje u gradu ili na putu. Međutim, električni sportski automobili moraju da odu korak dalje kako bi ponudili jasno drugačije iskustvo vožnje od, recimo, Nissana Leafa.

U motoru sa aksijalnim fluksom, umesto da se rotor okreće unutar statora, rotori u obliku diska se okreću pored centralnog statora. Ovo uzrokuje da strujni tok (otuda ime aksijalni fluks) putuje aksijalno kroz mašinu, a ne radijalno od centra. Pošto motor generiše veći obrtni moment, potrebno je manje materijala, što rezultira smanjenom težinom. Motor sa aksijalnim fluksom je do 85% lakši.

Drugi važan aspekt aksijalnih motora je potencijal „faktora oblika“. Ovakva kompaktna veličina otvara vrata proizvođačima da instaliraju motor na svaki točak, sa svime što to podrazumeva. Instaliranje motora na svaki točak, ili bar jedan po osovini, garantovaće visoke performanse. A u doba električnih automobila, proizvođači sportskih automobila moraju da se oslanjaju prvenstveno na tehnologiju motora i baterija za svoje modele.

S druge strane, i direktno povezan sa prethodno pomenutim, pošto su to manji motori, prostor će se osloboditi za ugradnju većih baterija. Vredi podsetiti se nekoliko reči Markusa Šefera, direktora tehnologije grupe Mercedes-Benz, koji je istakao značaj i ulogu koju odnos težine i snage igra u ovoj novoj paradigmi koja se predstavlja za brendove sportskih automobila: „Odnos mase i snage je zaista rekordan broj, i mnogo bolji od konvencionalnih motora. Predstojeća platforma Mercedes-AMG-a za električni automobil će iskoristiti prednosti male veličine motora.“

AutoRepublika

(2425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

E-motor postoji vec vise od 100 godina ali izgleda da je njegov pravi razvoj poceo tek pre nekoliko godina sa razvojem e-automobila! Cilj „sto laksi a sto jaci“ snazno je motivisao kreativnost konstruktora. Fizicki koncept novih motora je jednostavan: jedna ista magnetna sila postavljena na vecoj udaljenosti od ose rotacije proizvodi veci obrtni momenat. Posto e-motori funkcionisu bez kontakta rotor-stator ovim pomeranjem sile na periferiju motora broj obrtaja nije ogranicen. Rezultat: veliki obrtni momenat i velika snaga u malom pakovanju. Evolucija e-motora ukratko je tekla ovako: – Standardni e-motor ima ima koncentricno postavljen stator i rotor, gde je stator spolja… Pročitaj više »

Mihajlo

… i sada dolaze motori sa AKSIJALNIM magnetnim fluksom …

Matija

Hvala! Nisam primetio gresku! 🙂

Tile

A da kazu koliki je stepen efikasosti ako je vec revolucionaran, u poređenju sa konvencionalnim