1. Home
  2. Life
  3. Kako bi biciklizam mogao da smanji globalne emisije ugljen-dioksida?
Kako bi biciklizam mogao da smanji globalne emisije ugljen-dioksida?
2

Kako bi biciklizam mogao da smanji globalne emisije ugljen-dioksida?

127
2
Podelite sa prijateljima:

Kada bi svi vozili bicikl koliko Danci, godišnja emisija ugljen-dioksida (CO₂) Velike Britanije bi mogla biti ušteđena.

Svako može doprineti smanjenju globalne emisije ugljen-dioksida za oko 400 miliona tona godišnje – vozeći se malo biciklom svakog dana. Samo 1,6 kilometara dnevno imalo bi ovaj ogroman efekat, kako je otkrio tim predvođen Gangom Lijuom, profesorom zelenih tehnologija na Univerzitetu Južne Danske u Odenseu.

Glavni cilj studije je da pokaže da biciklizam igra važnu ulogu u smanjenju emisije ugljenika iz saobraćaja, rekao je Liu za AFP. Studija je objavljena u časopisu Communications Earth and Environment.

Prema rečima Lijua, u debati o zaštiti klime u transportu, fokus je do sada bio na prednostima električnih automobila. Godišnja emisija CO₂ može se značajno smanjiti samo svakodnevnom vožnjom bicikla. Koristi za zdravlje i poboljšanje kvaliteta vazduha nisu ni uključene.

U ovom kontekstu, studija se odnosi na Holandiju i Dansku kao na zemlje sa veoma visokim udelom biciklizma. Holanđani voze bicikl oko 2,6 kilometara dnevno, Danci oko 1,6 kilometara. Kada bi svi vozili bicikl koliko i Danci, svake godine bi se uštedelo 414 miliona tona ugljen-dioksida, što je, prema proceni istraživača, otprilike ekvivalentno godišnjoj emisiji CO2 u Velikoj Britaniji. Sa 2,6 kilometara vožnje, kao u Holandiji, emisija bi mogla da se smanji čak za 686 miliona tona godišnje.

Globalni saobraćaj je odgovoran za četvrtinu godišnjih emisija CO₂ – jedan od uzroka globalnog zagrevanja. Polovina ovih emisija sada dolazi od automobila.

Naučnici pišu da su bicikli dobar lek protiv klimatskih oštećenja izazvanih kratkim putovanjima i protiv hroničnih bolesti koje su povezane sa sedentarnim načinom života. „Ipak, istorijski obrasci globalne proizvodnje bicikala, trgovine i upotrebe i dalje su slabo opisani, što sprečava temeljno istraživanje uloge bicikla u tranziciji ka održivom drumskom saobraćaju.

Studija je koristila podatke koje je međunarodni tim istraživača prikupio u prvoj bazi podataka o vlasništvu i upotrebi bicikala u 60 zemalja od ranih šezdesetih. „Ovde smo, prema našim saznanjima, sastavili prvi globalni skup podataka za proizvodnju bicikala, trgovinu i vlasništvo po zemljama od 1962. do 2015. godine“, pišu istraživači.

Kao rezultat toga, broj proizvedenih bicikala premašio je proizvodnju automobila u posmatranom periodu. Samo Kina, jedan od najvećih izvora globalne emisije CO₂, činila je skoro dve trećine od oko 123 miliona bicikala proizvedenih 2015. godine.

Ipak, u ispitanim zemljama udeo korišćenja bicikla za svakodnevna putovanja u proseku iznosi samo pet procenata. Prema studiji, iako bicikala ima u izobilju u nekim zemljama, kao što su Sjedinjene Države, njihovi vlasnici biciklizam vide više kao aktivnost u slobodno vreme nego kao svakodnevno prevozno sredstvo i često putuju na kratke udaljenosti automobilom.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Holanđani voze bicikl oko 2,6 kilometara dnevno, Danci oko 1,6 kilometara.“
Znači, jedni godišnje u proseku predju 949, a drugi oko 584 km …

Ja, glupi Balkanac, za njih sam, blago rečeno,“Bog ekologije“

Bungi

Da ti našeg gorštaka koji je sišao u grad, uhvatio se betona i stranačke knjižice, istjeraš iz Pasata i posadiš na biciklo.???Nema šanse!