1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasnici modela Dodge Durango tuže firmu zbog proširenja obima proizvodnje
Vlasnici modela Dodge Durango tuže firmu zbog proširenja obima proizvodnje
2

Vlasnici modela Dodge Durango tuže firmu zbog proširenja obima proizvodnje

1.99K
2
Podelite sa prijateljima:

Dodge je često bio predmet pisanja američkih novinara proteklih sedmica. Većina članaka je bila na temu toga kako će njegovi kultni modeli poput Chargera i Challengera uskoro u penziju, i kako će ih zameniti naslednici na struju, ali na kratko smo mogli da pročitamo i vest o najmoćnijem serijskom terencu na svetu pod imenom Durango Hellcat.

Originalno je debitovao kao model za 2021. godinu i pokretao ga je 6,2-litarski benzinac koji je razvijao 710 konjskih snaga uz pomoć kompresora. Hellcat ipak nije najbrži (najstartniji) pošto mu je potrebno 3,7 sekundi da ubrza od nule do 100 km/h i dostiže maksimalnu brzinu od 288 km/h. Američki proizvođač vozila nam je originalno rekao da će ponuditi samo tri hiljade jedinica po početnoj ceni od 80.995 američkih dolara, i da će Durango Hellcat biti deo ponude samo 2021. godine.


Ali zbog velike popularnosti ovaj terenac se ponovo našao u izložbeno-prodajnim salonima i ove godine kada je napravljeno još hiljadu primeraka. Iz istog razloga Durango Hellcat ćemo videti i tokom 2023. godine, a dok smo mi ljubitelji sa strane slavili takvu odluku, oni koji su kupili terenca kada je originalno debitovao, logično spremaju tužbu protiv matične kompanije.

Nije nam teško zaključiti zašto. Oni tvrde da su preplatili Duranga protekle godine zahvaljujući obećanju da će biti model za samo jednu godinu, a onda se ispostavilo da će se proizvoditi „čak“ tri godine, i da će biti ponuđen u dvostruko većem broju jedinica nego što se originalno pričalo.

Sve je započelo kada se osoba koja se predstavlja kao Stejsi (Stacy) na društvenoj mreži krenula sa pričom zašto je kupila modifikaciju Hellcat. Čovek kaže da je ranije posedovao Durango SRT sa 485 „grla“ i da je zatim izabrao Hellcat zbog ekskluzivnosti, budućeg kolekcionarskog statusa, i jednostavno zbog prilike da poseduje unikatni automobil.

Međutim, kada je Dodge odlučio čak dva puta proširi proizvodnju, Stejsi je pokrenuo sudski slučaj zbog lažnog reklamiranja. Vest se pročula na društvenoj mreži Fejsbuk među ostalim vlasnicima Hellcata, koji su jednako ogorčeni, mada kaže da oni koji ga ne poseduju ga nisu jednako podržavali. Istovremeno smatra da Dodge nikada nije planirao da ograniči ponudu na samo jednu godinu već je sve bila laž da se „nateraju“ kupci da navale sa narudžbama.


Tužba još uvek nije pokrenuta, ali advokati smatraju da bi vlasnici Hellcata najverovatnije izašli kao pobednici na sudu. Tome u prilog idu ranije izjave prvog čoveka Dodgea Tima Kuniskisa koji je rekao kako će se Hellcat proizvoditi samo godinu dana, i da kupci imaju samo jednu šansu da ga kupe novog. Oni drugi specijalci za zakon kažu da vlasnici gube vreme jer protiv velike korporacije nikako ne mogu da izađu kao pobednik.

Bilo kako bilo, sumnjamo da će se priča ovde završiti, posebno u današnja vremena kada je pritisak preko socijalnih mreža često jači nego sam zakon. Ili će možda Dodge ponuditi kakvu-takvu finansijsku nadoknadu da ućutka nezadovoljne vlasnike…

AutoRepublika

(1987)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja ih potpuno razumem, ali, bojim se da im ovo neće proći.

Milan Grozdanović

Mozda Dodge moze da se izvuce ako u homologaciji postoji neka razlika u odnosu na taj iz 2021. A svakako treba istraziti slicne slucajeve i presude. Ako postoji slicno nesto ili isto, onda je verovatno dovoljno da se advokati pozovu na taj slucaj da bi dobili slucaj. A moguce je i da ce Dodge probati da se nagodi ako su sanse velike da izgubi