1. Home
  2. Vesti
  3. Renault Espace osvežen po drugi put
Renault Espace osvežen po drugi put
6

Renault Espace osvežen po drugi put

2.16K
6
Podelite sa prijateljima:

Renault je ponovo restilizovao minivan koji beleži očajne prodajne rezultate, a sve u nadi da će doći do preokreta prodajnih trendova. Automobil je dobio moderniji stil uz više luksuznijih opcija, savremeniji multimedijalni sistem i osnovne funkcije autopilota.

Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, Renault Espace je za Evropljane odigrao ulogu pionira u segmentu minivan (MPV) vozila koji je sve do kraja prošlog veka smatran obećavajućim i progresivnim. A onda je pažnja publike počela polako da se preusmerava ka modelima s povišenim klirensom dok je istovremeno tražnja za minivanovima je skrenula ka kolapsu.

Evo i konkretnih cifara koje mogu da posluže kao uporište za iznete tvrdnje. Dakle, tokom 1999. godine, ukupno je u Evropi isporučeno 67.782 primerka modela Espace, dok je tražnja u 2014. pala na svega 6.974 komada. Te 2014. godine, Espace je preživeo smenu generacija a tada je ovaj model iz čisto komercijalnih razloga nazvan krosoverom iako se spoljni izgled vozila nije fundamentalno promenio. Čak su i pogonski točkovi ostali samo prednji a klirens je bio na nivou od 16 centimetara.

Inovirani pristup u pozicioniranju Espaca je urodio plodom. Tokom 2016. godine je dospeo u ruke 26.960 evropskih kupaca, ali od tog trenutka tražnja počinje da pada oštrim tempom, i to uprkos činjenici da je 2017. godine, peta generacija Espaca preživela tehnička unapređenja.

U prva tri kvartala ove godine, isporučeno je 8.143 primerka, što je za 21,4% lošiji rezultat u odnosu na uporedivi lanjski period. Primera radi, odnosno za potrebe poređenja, možemo navesti značajno uspešnije modele i obim njihovih isporuka: Ford S-Max (17.888), Ford Galaxy (10.367), Seat Alhambra (16.440), Volkswagen Sharan (14.545). Dakle, Espace se isprofilisao kao totalni autsajder u MPV segmentu koji je i sam po sebi u dubokoj depresiji.

Francuzi, možda i s pravom, sanjaju da će osavremenjavanje MPV-a doprineti vaskrsu interesovanja evropskih kupaca za vozilo koje oni doživljavaju i promovišu kao perjanicu game.

Espace je dobio nove odbojnike, adaptivne LED farove u matriks tehnolgiji na koji način je postao prvi Renault s prednjim svetlosnim grupacijama ovog tipa. Nov je i dizajn naplataka od kojih su najspektakularniji oni od 20 inča.

U enterjieru su primenjeni kvalitetniji materijali, instrumentacioni panel poseduje dijagonalu od 10,2 inča, a nova je i centralna konzola koja sada poseduje više ostava za sitnice. Dva su USB priključka dostupna, a moguće je smestiti i par šolja za kafu u držače predviđene za njih.

Multimedijalni sistem komercijalnog naziva Easy Link koji koristi vertikalno postavljeni ekran dijagonale 9,3 inča sada poseduje osveženi interfejs, zahvaljujući čemu se može upariti sa pametnim telefonima preko Apple CarPlay i Android Auto platformi. Audio sistem marke Bose poseduje 12 zvučnika koji odbacuju snažniji i zvuk boljeg kvaliteta.

Prednja sedšta su elektropodesiva u deset smerova a uz doplatu je moguće dobiti i fotelje s različitim opcijama masaže, grejanja i ventilacije. Tu je i panoramski stakleni krov površine impozantnih 2,8 kvadratnih metara. Najzanimljivije je to što je ova stavka deo standardne ponude, ali se staklo može otvoriti samo u prestižnijim verzijama, odnosno uz doplatu.

Vrata prtljažnika se otvaraju poznatim pokretom noge ispod zadnjeg branika. Povrh svega, poboljšane su izolacione performanse bočnih stakala u smislu filtracije buke koja dopire u kabinski prostor.

Što se tiče tehnoloških rešenja, nema se šta puno novog reći. Nije bilo promena. Espace se i dalje nudi s adaptivnim amortizerima i sistemom upravljanja na sve točkove koji je nazvan 4Control. Do brzina od 50 km/h, zadnji točkovi se okreću u suprotnom smeru od prednjih dok se pri višim od navedene brzine kretanja smerovi okretanja prednjih i zadnjih točkova sinhronizuju.

Dve su pogonske jeidince dostupne: turbo benzinska, četvorocilindarska zapremine 1,8 litara uz isporuku 225 konjskih snaga, koja je uparena sa sedmostepenim EDC robotizovanim menjačem s dvostrukom spojnicom; kao i dvolitarska dizel jedinica (160 ili 200 konjskih snaga) koja radi u kombinaciji s šestostepenom EDC transmisijom.

Novi Espace poseduje drugi nivo autonomne vožnje, prema SAE klasifikaciji što podrazumeva da je vozilo samostalno na autoputevima u uslovima velikih gužvi i na brzinama do 160 km/h, doduše uz obavezan nadzor od strane čoveka. Pored toga, dostupno je automatsko parkiranje što puno znači u vozilu dimenzija: 4.857 mm (dužina), 1.888 mm (širina).

Prodaja osveženog Espaca u Evropi startuje sledećeg proleća.

AutoRepublika

(2157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kada se pojavila aktuelna generacija, najveći šok mi je bila cena, ako se ne varam, od 29.990, do 39.990.
Danas mi takva (ranija) cena deluje smešno. Jer su za tih oko pet godina cene otišle u nebesa.

DOn

jasno, kako ce opravdati jaz izmedju sus i baterijskih vozila? zamisli da su cijene ostale normalne, pa razlika od 20k do 30 k ne moze se opravdati ni cime, sumnjam da bi bilo kupaca e auta.

moron

Da, guranje SUS cena na gore ima velikog smisla i za samu konkurentnost EV-a.

Renault Terminator

Danas,poslije nekoliko dana „nevijerovanja“ definitivno sam se uvijerio da je komsija promjenio/prodao svoj Renault Espace 4 star 2-3 godine i kupio Renault Espacea 2 kojem ni godinu proizvodnje ne mogu da utvrdim😁.
E sad vi meni recite koji bi razlozi za tako nesto mogli biti,ja nemogu naci ni jedan🙂.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Renault Terminator
Mixito

Eh, sad belezi ocajne rezultate,a bio jr zacetnik MPV kategorije u Evropi

Renault Terminator

Kada su napravili SUV od njega.