1. Home
  2. Vesti
  3. Uloga kineskih brendova u spasavanju tržišta jeftinih automobila u Evropi
Uloga kineskih brendova u spasavanju tržišta jeftinih automobila u Evropi
12

Uloga kineskih brendova u spasavanju tržišta jeftinih automobila u Evropi

571
12
Podelite sa prijateljima:

Tržište jeftinih automobila u Evropi je ugroženo. Eskalacija cena, kriza deonica, prelazak na električnu mobilnost… Međutim, ulazak kineskih brendova na scenu otvara vrata za promenu paradigme u evropskom automobilskom sektoru.

Ovo nisu laka vremena za kupovinu jeftinog automobila u Evropi. Automobilski sektor se suočava sa brojnim izazovima. Neki izazovi koji, na ovaj ili onaj način, na kraju imaju direktan uticaj na krajnjeg kupca. Eskalacija cena ne utiče samo na nove automobile, već izaziva i haos na tržištu polovnih automobila.

„Savršena oluja“ je pred nama. Jeftini automobili su ugroženi. Nije dovoljno samo suočavanje sa nezaustavljivim rastom cena. Takođe je potrebno suočavanje sa situacijom koja uzrokuje globalni nedostatak poluprovodnika i mikročipova. Neke komponente koje su, da podsetimo, neophodne za proizvodnju vozila.

Sada se pojavljuju kineski brendovi automobila. Trenutno već postoji nekoliko kompanija iz azijske zemlje koje posluju na teritoriji Evrope. DFSK, Aiways, Lynk & Co i Maxus su neki od njih. U razvijenijim evropskim zemljama, kineski automobili se uveliko nude. Kriza koju doživljava ovaj deo sveta je luksuzna prilika za ove kompanije da se učvrste na konkurentnom evropskom tržištu putničkih automobila.

U poslednje vreme se govori o tome kako će kineski brendovi dominirati održivom mobilnošću sa svojim električnim automobilima. Niko, međutim, nije očekivao da će se i oni usredsrediti na jeftine automobile. Ovi modeli proizvedeni u Kini ne samo da se mogu pohvaliti pristupačnom prodajnom cenom, već se ističu i po svojoj opremi i karakteristikama.

Pre samo nekoliko godina bilo bi nezamislivo govoriti o realnoj mogućnosti da se kineski brendovi direktno takmiče sa Škodom ili Daciom za dominaciju na tržištu jeftinih automobila.

Trenutno imamo nekoliko primera jeftinih automobila proizvedenih u Kini koji se već mogu kupiti u EU. Jedan od najzanimljivijih primera je MG ZS. Ovaj SUV iz legendarne kompanije Morris Garage (sada pod okriljem SAIC-a) je po veličini sličan SEAT Ateci, ali ima cenu kao Dacia Sandero.

Dugačak je 4,32 metra, a prtljažnik mu je zapremine 448 litara. Unutar ZS-a može putovati do pet odraslih putnika. Asortiman je strukturiran u dva nivoa opreme, Comfort i Luxury. Na raspolaganju je i nekoliko termičkih opcija, iako su sve benzinske i imaju pogon na prednje točkove.

Što se tiče prodajne cene ZS-a, dostupna je od 15.950 evra. Cifra koja se može smanjiti na 12.950 evra ako se iskoristi neka od promotivnih ponuda. Na našem tržištu Fiat Tipo košta nešto jače od 14 hiljada evra sa atmosfercem s početka ovog veka.

Neophodno je da dođe do promene mentaliteta evropskog građanina kako bi kineski automobilski brendovi na kraju osvojili Stari kontinent. Bez sumnje, to je zastrašujući zadatak, ali ne i nemoguć. U prošlosti su južnokorejske firme Hyundai i KIA to već postigle, nudeći u prvoj fazi veoma spartanske automobile, ali sa dovoljno pouzdanosti i, pre svega, po atraktivnoj prodajnoj ceni.

Primer su mobilni telefoni, digitalni fotoaparati i sve vrste pametnih uređaja. Kineske firme su odavno postale glavni igrači. Xiaomi i Huawei su reference. I usput da dodamo da je Xiaomi odlučio da uđe na tržište električnih automobila.

Glavni izazov sa kojim se ovi novi brendovi koji teže Evropi moraju nositi je ideja da su kineski automobili jeftine kopije niske pouzdanosti. Azijski gigant se odavno probudio i kompanije kao što su Dongfeng, BYD ili SAIC imaju sav potencijal da pariraju istorijskim proizvođačima.

Ovo su turbulentna vremena za kupovinu automobila (novih ili polovnih). A još više za segment jeftinih automobila. Stoga, sviđalo se to nekome ili ne, ako tradicionalne kompanije nastave sa svojom posebnom eskalacijom cena, izvanredna je vest da su kompanije iz daleke Kine posvećene zauzimanju prostora koji tradicionalni brendovi napuštaju.

AutoRepublika

(571)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Daj Bože da se na tržištu Evrope pojavi još nešto po ceni dačije, ali Sandera, a ne Joggera.

BB

https://youtu.be/8MWEZLggagg

Evo vidi kako je lijepe cure prave 😉👍
Kad Iznogud ovo vidi i on će jednu da kupi…

moron

Prelepo.
Bar za moje oči.
Mislim, naravno, na daciju.

Matija

Da bi kineski automobili bili prihvaceni u Evropi i oko nje morali bi da budu prilagodjeni ukusu evropske publike a ne obrnuto – da se evropska publika prilagodjava kineskim automobilima. Pri ekspanziji na EU trziste Kinezi moraju da paze na: dizajn, kvalitet obrade, performanse, pasivnu i aktivnu bezbednost, itd. Ako svi ovi uslovi budu zadovoljeni uz njihovu povoljnu cenu onda ce plasman biti bez problema. Kinezima ide na ruku masovno povlacenje evropskih proizvodjaca iz donjih segmenata, tako da ce tu vrlo brzo ostati bez konkurencije. Prednost Kineza sastoji se pre svega u njihovim uslovima proizvodnje: dolaze sa teritorije gde su… Pročitaj više »

igi

dizajn, kvalitet obrade, performanse, pasivnu i aktivnu bezbednost, itd. – ako obrate pažnju na sve to, njihove cene će biti vrlo slične evropskim markama, tako da ništa od jeftinoće. Negde mora da se zakine, nema druge, ni Kinezi odavno ne rade za šaku pirinča.

Matija

Sve sto sam nabrojao jesu razvojne aktivnosti, sto znaci da se radi o jednokratnoj investiciji u prvoj fazi zivotnog ciklusa jednog automobila. Ova investicija se tokom proizvodnje ugradjuje u cenu svakog proizvedenog auta pa sto ih je vise proizvedeno to manje opterecuje cenu jednog primerka. Druga stvar je dodatna oprema, na primer klima uredjaj ili navigacija. Svaki ovaj uredjaj ima fiksnu cenu i direktno opterecuje cenu svakog proizvedenog vozila. Investicija vremena, softvera i hardvera u razvoj jednog modela nikada nije vezana samo za taj jedan model vec se pretvara u opsti nivo saznanja i iskustva firme koji se koriste za… Pročitaj više »

DUDE

Morace da znatno unaprede podrsku, tj. servis. Ne ide da kupis jeftin auto koji kako-tako konkurise evropskim modelima, pa da delove cekas mesecima ili da ides na servis iz Vranja cak u Beograd.
Inace, nemam nista protiv Kineza. MG, GEELY, HAVAL, BYD…sve je to OK.

S mile

Svojevremeno pricah sa nasim covekom u svajcarskoj, kaze, koji proizvodjac ima servis u blizini, njega kupujem. Tada je vozio Toyotu. Imao servis u svom gradu.

BB

Ja bih po tom principu trebao voziti BMW, taj servis mi je najbliži… 😉
Ali preskupo…

Matija

Servisiranje, garancije i delovi jesu obaveza distributera vozila. Tu su nasi trgovci vrlo neorganizovani i neodgovorni – jer ove postprodajne obaveze kostaju i to dosta! Zbog toga sam naglasio da Kinezi moraju na evropskom tlu sami sebi da organizuju sve te aktivnosti da bi ih drzali pod kontrolom i odrzali nivo.

BB

Meni se Passat pokvario pored servisa i morao dva mjeseca da čekam diznu. Na kraju sam uzeo drugi službeni auto jer posao nije mogao da čeka. Passat nije Kinez i dosta dijelova se čeka. Čak zamjenskih dijelova naviše dolazi iz Kine. Tako da je vrlo upitno u kom se smjeru razvita ta tema 😉

Matija

Dokaz da su nasi trgovci problematicni a ne proizvodjaci!