1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors nema u planu da eliminiše 3,0-litarski dizel Duramax
General Motors nema u planu da eliminiše 3,0-litarski dizel Duramax
1

General Motors nema u planu da eliminiše 3,0-litarski dizel Duramax

245
1
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci ne vole dizele u putničkim automobilima. To je činjenica koja nam je svima poznata i čuveni skandal dizelgejt je započeo baš preko bare. Razloga za njihovo nezadovoljstvo ima nekoliko, od pristupačnih cena benzina, pa sve do loših iskustava onih ranih korisnika dizelaša iz osamdesetih godina prošlog veka kada su ostavljali oblak dima i neprijatan miris iza sebe.

Ali kada je reč o komercijalnim vozilima, ova tehnologija je i dalje veoma poželjna, do te mere da recimo General Motors i Ram pružaju po dve dizel opcije dok Ford ima jednu.

Doduše moramo da kažemo da su manje popularni u takozvanoj kategoriji 1500 iz koje se Ford već povukao, ali nam General Motors napominje da i dalje planira da ponudi svoj poznati 3,0-litarski turbodizel sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji u modelima Chevrolet Silverado i GMC Sierra. Ranije je razvijao 277 konjskih snaga i maksimalnih 626 Nm obrtnog momenta, a ako ga naručite kao model za 2023. godinu dobićete 305 „grla“ i maksimalnih 673 Nm obrtnog momenta.

Ali to nije sve za narednu godinu. Ponuda je proširena i na specijalno izdanje nazvano ZR2 Bison koje možete da vidite na priloženim fotografijama.

Ovaj rival vozilima kao što su Ford F-150 Raptor i Ram 1500 TRX donosi mnogobrojne modifikacije za vožnju po neasfaltiranim putevima, kao što su tjunirano obiljenje, veće kočnice (tačnije diskovi), ploče ispod vozila za zaštitu od kamenja i branike koji su podesniji za terensku eksploataciju.

Takođe pruža klirens od 23,4 centimetara, što nije bolje od onog što nude spomenuti rivali, ali je svakako sposoban pikap kamionet. Publika verovatno neće biti oduševljena kada sazna da cena iznosi čak 78.490 američkih dolara, što je više para nego što se traži za daleko sposobniji Raptor, ali se Chevrolet nada da ima dosta vernih kupaca koji će ga ceniti ako ni zbog čega drugog, onda sigurno zbog one oznake na haubi.

Pored spomenutog dizela, koji će inače biti dostupan na svim paketima opreme Silverada, ZR2 Bison je dostupan i sa 6,2-litarskim benzincem sa osam cilindara, a u oba slučaja snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Prodaja Silverada je inače pala za 9,3% tokom prvih šest meseci ove godine na 263.139 primeraka, ali je istovremeno prestigao Ram Pickup na drugoj poziciji bestselera i pripretio neprikoslovenom lideru, Fordovoj Seriji F.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

I? Koliko troši dizel a koliko taj benzinac u tom vozilu?
Pitam za prijatelja… 😉