1. Home
  2. Vesti
  3. U kojoj evropskoj zemlji se proda najviše električnih automobila?
U kojoj evropskoj zemlji se proda najviše električnih automobila?
2

U kojoj evropskoj zemlji se proda najviše električnih automobila?

580
2
Podelite sa prijateljima:

Iako je tržište automobila gotovo svakog meseca bogatije za neki električni model, ovakva vozila i dalje su retkost čak i na evropskim putevima. Ipak, neke države pružaju velike subvencije i druge vrste pomoći za kupovinu električnih modela. 

Do sada je Norveška bila apsolutni lider po broju kupljenih električnih automobila na godišnjem nivou. No, stvari su se promenile tokom ove godine, s obzirom na to da je Nemačka preuzela primat.

Zaključno sa novembrom tekuće godine, u Nemačkoj je prodato 57.533 električna automobila, a u Norveškoj 56.893. Kako stvari stoje, Nemci će ostati na prvom mestu i na kraju 2019. godine.

Stručnjaci predviđaju da će Nemačka postati glavno tržište za električne modele, ali i hibride, s obzirom na činjenicu da njeni građani preferiraju domaće proizvode. Proizvođači iz zemlje Germana najavaljuju čak 150 električnih modela u naredne četiri godine, i investicije od 50 milijardi evra do 2024. godine.

Vlada Angele Merkel usvojila je dodatne mere za uvećanje prodaje električnih automobila. Uvećane subvencije za kupovinu električnih modela dodeljuju se za vozila koja su jeftinija od 40.000 evra, tako da se očekuje značajan rast prodaje jeftinijih varijanti ovakvih automobila.

No, treba biti oprezan sa predviđanjima u vezi sa prodajom električnih modela. Kina je najznačajnije tržište za ovakva vozila, ali otkako je njihova vlada ukinula subvencije za kupovinu istih, njihova prodaja je više od četiri meseca u ozbiljnom padu.

Tako da se čini da u ovom trenutku brojne beneficije privlače kupce električnih automobila, a ne nekakva romantična ekološka osvešćenost.

AutoRepublika 

(580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Natočite mi 3 kW sata, molim vas 🙂 A bunili smo se nekada što sami sipamo gorivo na pumpi iako smo to sve završavali za par minuta. Sada bato, džedži pored punjača satima 🙂

da11

Mogli ste napisati koliko se auta ukupno prodalo u Njemackoj.
50 000 elektricnih na 3.3 miliona ukupno prodanih.
Znaci 1.5 posto elektricnih auta.