1. Home
  2. Vesti
  3. Renault u život vraća i Fuego
Renault u život vraća i Fuego
3

Renault u život vraća i Fuego

4.62K
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon vaskrsa modela Renault 5, francuska marka se priprema da novi život podari i modelu Fuego koji se posebno proslavio tokom osamdesetih godina prošlog veka i koji je nastupao u formi kupea.

Sve ideje vezane za oživljavanje nekadašnjih legendarnih modela potiču iz iste glave. Od kada je Luka de Meo došao na čelo kompanije, vetar nostalgije je zahvatio Renault, što i nije za čuđenje jer slavuj uvek peva istu pesmu, pa tako i ovaj menadžer pokušava da Francuzima „proda isti fazon“ kao što je to s mnogo uspeha već učinio s Fiatom 500. Pored baterijskog neo-retro Renaulta 5, u januaru je najavljen i Renault 4L, čije se premijerno prikazivanje očekuje tokom godine, a sve u čast šezdesetog rođendana.

Kao što od naslova insistiramo, to nije sve. Repetitivni menadžer je dobio vetar u leđa za svoje ideje pokrenut lavinom pozitivnih komentara od strane publike koja je „zapenila“ pri pogledu na najavu modela R5. Otuda se sada priča i o povratu Fuega, a novi talas spekulacija je izazvao „nespretni“ šef marketing francuske marke Arno Beloni koji je objavio fotografiju ovog vozila uz čuvenu kovanicu „to be continued…“ ili na srpskom „nastaviće se…“.

Ponovno pokretanje Fuega će zasigurno raznežiti mnoge iz šezdeset i sedamdeset i neke, a u filmu su ga proslavili komičari Kad i Olivier. Naslov filma je „Ali ko je ubio Pamelu Rouz?“. Treba reći da je Fuego, predstavljen 1980. godine bio na proizvodnim trakama u Argentini sve do 1992. godine i da je isporučen u kontigentu od 260 hiljada vozila što je sve, samo ne malo za ono doba.

Ipak, danas su neki drugi dani i ako proizvođač želi da igra na ekonomiju obima, on se mora osloniti na SUV segment. Tako i Renault planira da novi Fuego bude model sa siluetom kupea i jednim parom vrata, što je konfiguracija koje se marka odrekla u korist modela Alpine A110. Ipak, za razliku od egzotika s kraja prošle rečenice, novitet će posedovati povišenu poziciju sedenja, to jest biće kupe krosover, na koji način će u ring s nemačkim  Volkswagenom Taigom.

S tehničke strane gledano, nerazumno je očekivati nekakvu dozu autentičnosti, već bi Fuego u tom duhu trebalo da bude električni model s elementima koje će podeliti s pomenutim baterijskim kolegom R5. Na taj način se obezbeđuju niži troškovi razvoja, jer se između ostalog korisiti i jedinstvena platforma CMF-B.

Francuzi najavljuju da će ekološka svest biti izražena i prilikom izbora materijala za izradu novajlije, odnosno njegovog enterijera. Evo primera: prerađene ribarske mreže će poslužiti kao osnovna sirovina za izradu sedišta. Zanimljivo, zar ne?

AutoRepublika

(4616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, kad sam bio klinac, kod komšije je povremeno dolazio neko sa Fuegom. Metalik zeleni. Za mene je on bio veći doživljaj nego da sam tada video Porsche 924.
Pva zadnja šoferka me dosta podsećaja na šoferku tadašnje mazde RX-7

Laki

Jeste bio originalan kao i mnogi tada a danas se nezna ko koga više kopira!

Bungi

Tako je, danas se ne zna više ko koga…