1. Home
  2. Vesti
  3. Naredna generacija modela Toyota Tacoma će pružati hibridno i električno izdanje
Naredna generacija modela Toyota Tacoma će pružati hibridno i električno izdanje
0

Naredna generacija modela Toyota Tacoma će pružati hibridno i električno izdanje

111
0
Podelite sa prijateljima:

Tržište takozvanih „mid-size“ pikap kamioneta na američkom tržištu je uglavnom bilo isto tokom poslednje tri do četiri decenije, barem po pitanju mehanike.

Ponuda bi startovala atmosferskim motorima sa četiri cilindra i pogonom na zadnjim točkovima, a ako bi kupac bio spreman da otvori novčanik, onda bi mogao da dobije i V6 motorom i pogonom na sva četiri točka. Većina kupaca bi birala automatski menjač, a sa vremena na vremena bi se pojavio neki buntovnik koji bi ponudio motor sa osam cilindara ili manuelni menjač.

Trend se pomalo promenio pre nekoliko godina kada je debitovao novi Ford Ranger i ponudio samo turbobenzinac sa četiri cilindra, a Toyota je spremna da ode korak dalje. Njen bestseler u kategoriji pod imenom Tacoma je upravo oborio prodajni rekord sa 252.490 isporučenih jedinica prošle godine, što je zapravo više nego konkurencija kao što su Ford Ranger, Chevrolet Colorado i Nissan Frontier zajedno.

„Problem“, ako se tako uopšte može nazvati, leži u tome da se Tacoma nije značajno izmenila već približno dve decenije. Sadašnja generacija je debitovala 2016. godine, ali je zapravo reč o osveženom modelu koji vuče poreklo još od 2005. godine. Ranije smo pisali da će modeli Tacoma i Hilux postati jedan isti kamionet i da će ga samo razlikovati ime zavisno od kontinenta, a tu priču možete da pročitate ovde.

Ako je verovati pisanju kolega sa sajta Motor Trend, Tacoma za 2024. godinu će biti dostupna u čak četiri izdanja. To je dva više nego što je sada, a sve će započeti sa globalnom platformom TNGA-F. Japanski proizvođač vozila je koristi za modele Toyota Tundra, Land Cruiser, Hilux i 4Runner i Lexus LX. Novinari veruju da će ponuda startovati sa 2,4-litarskim turbobenzincem koji trenutno možemo da vidimo u modelu Lexus NX350.

Kod luksuznog rođaka razvija 275 konjskih snaga dok bi opcija mogla da bude 3,4-litarski turbobenzinac sa šest cilindara. Toyota ga trenutno koristi u velikom pikap kamionetu Tundra gde se može pohvaliti sa 389 „grla“. Izbor menjača bi bio šestostepeni manuelni i desetostepeni automatski, uz pogon na zadnje i sva četiri točka. Kasnije će da usledi i hibrid, ali za sada nema pretpostavki kakvu konfiguraciju će koristiti.

Nedavno predstavljen koncept pod imenom Truck EV, koji možete da vidite na priloženim fotografijama, nam nagoveštava da će Tacoma dobiti i konfiguraciju na struju da prati modernim trendovima. On bi takođe služio i kao dizajnerska inspiracija, posebno zato što izgleda kao umanjena Tundra.

Bilo kako bilo, odgovore na mnogobrojna pitanja ćemo saznati polovinom naredne godine kada ćemo videti zvaničnu prezentaciju.

AutoRepublika

(111)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments