1. Home
  2. Vesti
  3. Ne ide svim EV brendovimaa najbolje…
Ne ide svim EV brendovimaa najbolje…
4

Ne ide svim EV brendovimaa najbolje…

386
4
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Lucid saopštila je da će ove godine proizvesti celih 6-7.000 električnih automobila… 

Automobilski mediji skloni senzacionalizmu počeli su još pre nekoliko godina da svakom iole ozbiljnijem električnom četvorotočkašu kače epitet Tesla Killer i odnosno „ubica Tesle“ aludirajući na to da će baš taj model da nadmaši automobile poznate američke marke. Ipak, prodajni rezultati ukazuju na drugačije stanje.

Dok Tesla jedva uspeva da isporuči automobile i ispuni sve porudžbine, većina drugih EV brendova ima problema da uopšte pokrene montažu svojih vozila. Takva je situacija i sa Lucidom, čiji je izvršni direktor Piter Rolinson potvrdio da će ove godine imati i više nego skromnu proizvodnju.

„Prema našim procenama ove godine ćemo stvoriti između 6.000 i 7.000 vozila. Glavni problem je logističke prirode, a tu je i opšta nestašica komponenti u automobilskoj industriji“, rekao je Rolinson.

On je dodao da je Lucid u prvom kvartalu tekuće godine dostavio 360 automobila, a u drugom kvartalu 679 jedinica. Opet, to je daleko od onoga što su ranije komunicirali sa javnošću.

Podsetimo, Lucid je najavljivao da će ove godine iz njegove fabrike izaći oko 20.000 četvorotočkaša. Zatim je ta prognoza umanjena na nekih 14.000 primeraka. Sad je i to prepolovljeno, a po svemu sudeći teško da će na kraju godine dostići i taj novi, skromni cilj od 6.000 stvorenih primeraka.

U Lucidu ističu da nemaju problema kada je reč o potražnji za njihovim modelima. Prema njihovim rečima, imaju više od 37.000 rezervacija za električni sedan Air. Ukoliko nastave da proizvode ovakvim tempom, trebaće im gotovo dve decenije da ispune sve porudžbine samo za taj model…

Čini se da se Lucidu ne piše dobro i da bi mogao lako postati još jedan propali EV brend na modernom svetskom automobilskom tržištu.

AutoRepublika 

(386)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Glavni problem je logističke prirode, a tu je i opšta nestašica komponenti u automobilskoj industriji“ – ovim je sve receno. Ako dodje do okupacije Tajvana bice jos gore. Privredni analiticari su pokazali da krivicu za nestasicu komponenti snose sami proizvodjaci automobila! Na pocetku korone svi oni su se zatvorili u sebe i odkazali sve ugovore za isporuku komponenti. Proizvodjaci komponenti popadali su redom kao muve, u vrlo kratkom roku bankrotirali su jedan za drugim! Bilo je neophodno da im proizvodjaci automobila pomognu iz svojih profitnih rezervi. Ovaj primer pokazuje da kompletnu civilizaciju treba shvatiti kao timski rad a ne borbu… Pročitaj više »

BB

I dodaš na to ogromne firme a njihov mali broj i nemaš od koga da biraš… Imaš recept za katastrofu…

Bungi

Tajvan je već okupiran.A ono što je okupirano, može biti samo oslobođeno.Mirnim putem kao u slučaju HongKonga ili na neki ružniji, manje popularan načim.

Matija

Istina! Cilj Amerikanaca je da na Tajvanu postave vojnu bazu. U tom slucaju bi Rusi i Kinezi trebalo da se vrate na Kubu i posete Meksiko. 🙂