1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes gasi ponudu EQC-a za koji mesec!
Mercedes gasi ponudu EQC-a za koji mesec!
2

Mercedes gasi ponudu EQC-a za koji mesec!

2.11K
2
Podelite sa prijateljima:

Grupacija Mercedes-Benz sa sedištem u Štutgartu namerava da sledeće godine prekine s proizvodnjom prvog čisto električnog serijskog modela, krosovera s oznakom EQC. Informaciju o tome je prenelo nemačko izdanje lista Business Insider, a na osnovu interne dokumentacije industrijskog diva u koju je redakcija imala uvid. Podsetićemo da je baterijski SUV zaista lansiran sredinom 2019. godine. uz premijeru u 2018.

Pismo na koje se nemački medij poziva nosi oznaku tajnosti i upućeno je poslovnim partnerima trokrake zvezde. Sadrži navod od tome da će treći maj naredne godine biti poslednji dan proizvodnje za pomenuti model koji nosi fabrički indeks N 293.

Na pitanje koje je Business Insider direktno uputio proizvođaču iz Štutgarta, a koje se ticalo dužine tržišnog živoata EQC-a, stigao je odgovor u kom se navodi sledeće: „Ne bavimo se komentarisanjem nagađanja u vezi budućnosti modela niti u vezi planiranja njihove ponude“.

Međutim, svima je jasno da se EQC baš i ne može nazvati uspešnim automobilom, imajući u vidu prodajne brojke. One oktrivaju da je EQC indeksirao 548 novih registracija u domovini, dok ih je 2020. i 2021. bilo 3.155 i 3.825 komada, redom. Tome bi trebalo dodati i 1.147 prodatih EQC-a tokom prvog polugođa ove godine. Koliko je uprava trokrake zvezde razočarana novitetom, govori i činjenica da je EQC koji je predstavljen na američkom tržištu s jasnom namerom da mu to bude glavna meta, tamo uopšte nije ni ponuđen. To bi trebalo da se promeni s narednom generacijom krosovera koja će se (valjda) pojaviti tek 2025.

Grupacija Mercedes-Benz trenutno neguje paletu sa šest modela s nalepnicom EQ, pa su tu dva sedana po imenu EQE (V 295) i EQS (V 297), kao i tri SUV-a EQA (H 243), EQB (X 243) i EQC, a u ponudi je i kombi EQV. Na ovo treba dodati i ono što je ponudi Smarta, a to su EQ Coupé i EQ Cabrio. Švabe imaju plan da ozbiljno prošire ponudu elektromobila, pa se očekuje skori plasman SUV derivata na temu sedana EQE i EQS.

Pored najavljenog skorog gašenja baterijskog krosovera iz D segmenta, tokom sledeće godine bi trebalo da s proizvodnih traka siđu i konvencionalna braća u vidu kupea (u julu), kao i „obični GLC“ čija je labudova pesma najavljena za septembar. Oni će svakako dobiti zamene. Ali, zato kupe i kabriolet nastali kao izvedenice C Klase neće dobiti naslednike, dok se njihov tržišni život okončava u martu i aprilu 2023. godine.

AutoRepublika

(2110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Gase EV model?
Živ sam se potresao …
A izgleda da je do sada bio „baš uspešan“, ali, „malo sutra“.

BB

Baš me zanima kako bi Iznogud prokomentarisao oznaku E Q….C 😜