1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche produbljuje napore da bi uštedeo milijarde evra
Porsche produbljuje napore da bi uštedeo milijarde evra
0

Porsche produbljuje napore da bi uštedeo milijarde evra

444
0
Podelite sa prijateljima:

Programi štednje, uz elektrifikaciju i digitalizaciju, polako postaju najfrekventnije upotrebljavane fraze u automobilskoj industriji. Toliko se često pominje težnja da se troškovi obuzdaju, da se prosto čovek zapita da li su se proizvođači donedavno razbacivali novcem i koliko je izvorno ta ogromna bruto profitna stopa, kada dozvoljava da se odlični rezultati iskažu, a da se može uštedeti i za još jače rezultate. Najsvežija priča sada dolazi iz Porschea koji posluje u sastavu velikog  Volkswagena, a tiče se dodatnog „zavrtanja slavina“ kako bi se oslobodili fondovi za realizaciju strategije elektrifikacije.

Šef Porschea je nedavno pričao s novinarima specijalizovanog lista Automobilwoche, i tada smo saznali da želi da podigne uloge u igri sprovođenja plana štednje.

„Sada je ideja da uštedimo nekih deset milijardi evra u predstojećih pet godina. Na taj način bismo osigurali ostvarenje ciljanog finansijskog rezultata. Izvorna ideja je predviđala uštedu od šest milijardi evra“. Kompanija će investirati u elektrifikaciju i digitalizaciju, a zapaženo je da će i troškovi morati da rastu zbog ulaganja u baterije, uporedo s razvojem navedenih procesa i paralelno s dodatnim obrazovanjem zaposlenih.

Prvi čovek marke Porsche želi da se osigura, u smislu očuvanja integriteta profitne stope na nivou od 15% uprkos transformaciji proizvođača automobila. „U turbulentnim vremenima, u doba transformacije kompanije, dobit od 15% vredi kao stopa od 20% u normalnom, uobičajenom periodu,“ tvrdi menadžer. Pošto apetiti rastu, planovi se nužno moraju prilagoditi pa će uštede nakon 2025. godine biti na nivou od 3, umesto inicijalno ciljane 2 milijarde evra.

Na osnovu početnih poslovnih zbivanja u ovoj godini, Blume zrači optimizmom: „Super smo krenuli u novu godinu u Porscheu.“ Svi pokazatelji su u plusu, u poređenju s lanjskim periodom, dok priliv narudžbina „pokazuje odličan trend i daje nam stabilnu finansijsku osnovu.“ Svejedno, izvršni direktor budno prati situaciju u lancu snabdevanja, što je nužno s obzirom na činjenicu da mnoge međunardne trgovinske kuće ne rade u redovnom formatu, a sve zbog želje da se zauzda globalna zaraza novim korona virusom.

Blume je nagovestio da bi u saradnji s pionirom elektrifikacije iz Hrvatske, odnosno da bi Porsche mogao s Rimce predstaviti super sportski automobil iz Cufenhauzena, što bi se moglo dogoditi bliže 2030. godini, ali da ništa definitivno po tom pitanju nije „presečeno“. S druge strane, dogovor između Bugattija i Rimca je relativno osoben, pa uloga nemačke marke u hrvatskoj kompaniji ne može biti prosta već mora doći do uvećanja uloga u kompaniju Rimac.

Prema onome što je Blume rekao novinarima nemačke redakcije, odluka o svemu će biti doneta na nivou upravnog odbora Volkswagen grupe, i to u prvom polugođu ove godine.

AutoRepublika

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments