1. Home
  2. Video
  3. Ford razvija punjač koji se sam „kači“ na elektromobil (VIDEO)
Ford razvija punjač koji se sam „kači“ na elektromobil (VIDEO)
2

Ford razvija punjač koji se sam „kači“ na elektromobil (VIDEO)

205
2
Podelite sa prijateljima:

Dopuna baterije na električnim automobilima može lako biti naporan zadatak za osobe s invaliditetom, posebno u situacijama kada su upućene na javne punjače. Stručnjaci u američkoj kompaniji Ford su toga svesni i stoga pokušavaju da konstruišu prototip robotizovanog punjača koji bi bio u stanju da se samostalno poveće s električnom infrastrukturom elektromobila.

Ideja je odlična i kao takva će nekim ljudima omogućiti dodatnu pogodnost, dok će u nekim krugovima potencijalnih kupaca praktično otvoriti šansu za eksploatacijom električnog automobila uopšte. Upravo na ovaj način Fordovci komentarišu novu ideju do koje su došli, a koja podrazumeva instalaciju robotizovane ruke koja bi zapravo bila medij za prenos električne energije iz mreže ka bateriji EV.

Američki konstruktor svakako nije prvi koji pokušava da osmisli sistem dopune baterija električnih vozila, bez mandatornog uključivanja ljudske ruke. Rešenje, ukoliko bi bilo pronađeno, svakako nije bez značaja jer manipulacija kablom koji je često pretežak i krut, može biti problematična i za funkcionalne ljude. Tako nemački Volkswagen istražuje autonomni sistem dopune baterija već nekoliko godina, dok je američka Tesla predstavila odnosnu ideju još 2015. godine.

Međutim, nijedan od pomenutih industrijskih divova nije uspeo da projekat privede komercijalnoj upotrebi, na koji način opstaje jedna od značajnijih prepreka ka odluci o kupovini novog električnog automobila. Istraživanje koje je sproveo Institut potrošača s invaliditetom Ujedinjenog Kraljevstva, a koje je objavljeno u aprilu 2021. godine, je opisalo okolnosti pod kojima oko polovine ispitanika navodi da ima problem pri rukovanju s kablovima i upotrebom punjača aktuelne generacije.

Fordov robot je skriven ispod roletne i lociran je u blizini mesta za parking na kom se vozilo smešta po dužini, pa tako priključak za dopunu biva u blizini konektora sa spoljnom mrežom. Nakon aktivacije koja se inicira oslanjanjem na telefonsku aplikaciju, otvor se otvara a robotizovana ruka se „kači“ na električnu mrežu baterijskog automobila, pri čemu je kritično važna pomoć koju obezbeđuje ugrađena kamera.

Proizvođači automobila sugerišu da bi ovakav sistem mogao da se nađe u upotrebi u budućnosti, i to na mestima koja su rezervisana za parking vozila kojim upravljaju osobe s invaliditetom. Moguća je montaža ovakvih sklopova i u dvorištima privatnih kuća.

Pogledajte promotivni video klip.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo već ima smisla, da olakša svakodnevne aktivnosti osobama sa hendikepom.

Matija

Bravo! Ovo je odgovor na pitanje koje sam upravo zeleo da postavim: a, cemu ovo sluzi?