1. Home
  2. Vesti
  3. Fordova ambicija s elektromobilima će koštati posla devet hiljada radnika
Fordova ambicija s elektromobilima će koštati posla devet hiljada radnika
0

Fordova ambicija s elektromobilima će koštati posla devet hiljada radnika

101
0
Podelite sa prijateljima:

Ford već neko vreme ne krije da ima velike ambicije po pitanju proizvodnje automobila na struju. Doduše takva tvrdnja je tipična za svaku veliku firmu u automobilskoj industriji, ali je posebno bitna za Ford, koji je dugo godina bio u velikom zaostatku u klasi ovih četvorotočkaša. Takva odluka je koštala posla nekadašnjeg predsednika firme Marka Fildsa, iako je pod njegovim vođstvom Ford beležio rekordne profite zahvaljujući terencima i pikap kamionetima, ali je njegov naslednik Džim Farli preko noći nadoknadio propušteno.

Američki proizvođač vozila trenutno nudi električne konfiguracije modela Mustang Mach-E, F-150 Lightning i e-Transit, a upravo je postigao ugovor sa tri dobavljača baterija da godišnje isporučuje čak 600 hiljada takvih vozila.

Neko će pomisliti da će biti potrebne godine i godine da se takvi prodajni rezultati dostignu, ali ne i Ford koji ih planira imati već do 2024. Ambicioznim planom je predviđeno da će tada širom sveta biti isporučeno 270 hiljada jedinica modela Mustang Mach-E, zatim po 150 hiljada primeraka F-150 Lightninga i e-Transita i još 30 hiljada vozila novog krosovera srednje kategorije, koji bi naredne godine trebalo da debituje na evropskom tlu.

Poznata su i dva dobavljača baterija za takva vozila, a to su firme CATL i LG. Njihova proizvodnja će se obavljati u američkim saveznim državama Kentaki i Tenesi, a brojka će biti povećana na dva miliona jedinica do 2026. godine.

Ford name kaže da je celokupni projekat vredan čak 50 milijardi dolara i da će biti implementiran s ciljem da polovina njegove prodaje bude na struju na američkom tržištu do 2030. godine. S druge strane, plan u Evropi zahteva da američki gigant prodaje samo električne četvorotočkaše do kraja ove decenije.

Naravno, da bi se finansirala takva ulaganja, potrebno je negde i da se uštedi. A Ford smatra da ima previše zaposlenih radnika i planira da otpusti oko devet hiljada njih širom sveta. Kompanija je inače zabeležila finansijski gubitak u iznosu od 3,1 milijarde dolara u prvom tromosečju ove godine nakon velikog pada vrednosti u firmi Rivian, gde Ford inače poseduje veliko vlasništvo.

Izvori pišu da će velika opuštenih radnika biti u Sjedinjenim Američkim Državama, mada nam nije jasno kako konkretno Ford planira da uradi tako nešto. Američki radnici su zaštićeni „k’o beli medvedi“ zahvaljujući veoma jakim sindikatima i Ford bi bio primoran da pokriva njihove plate čak i da ih kojim slučajem otpusti. Takođe se spominje 4.600 radnika „za odstrel“ u Nemačkoj.

U vreme pisanja ove priče Ford nije potvrdio, ali ni demantovao ovu vest, pa je sve trenutno samo nagađanje. Ali oni zaposleni bi svakako trebalo da budu zabrinuti…

AutoRepublika

(101)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments