1. Home
  2. Vesti
  3. Koji Mercedesov kompaktni model neće preživeti „seču knezova“?!
Koji Mercedesov kompaktni model neće preživeti „seču knezova“?!
2

Koji Mercedesov kompaktni model neće preživeti „seču knezova“?!

323
2
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka planira da značajno umanji broj vozila u “nižim segmentima”.

Ola Kelenijus, prvi čovek Daimlera, još prošle godine je najavio da će Mercedes saseći svoju ponudu u okviru C segmenta. “Imamo previše kompaktnih vozila, ona su nam do sada donela mnogo komercijalnog uspeha, ali u svetlu elektrifikacije neophodno je da umanjimo SUS portfolio i usmerimo se na EV modele”, rekao je svojevremeno Kelenijus nemačkim novinarima.

Kada će tačno Mercedes početi sa revidiranjem svoje game kompakta još nije poznato. Suštinski, ovde se radi o A klasi i nizu derivativa koji su iznikli iz ovog modela.

Verovali ili ne, ali Mercedes trenutno ima čak osam kompaktnih vozila, od čega je sedam dostupno na Starom kontinentu. To su A klasa, B klasa, A klasa sedan (standardna i produžena varijanta), CLA, CLA Shooting Brake, GLA i GLB.

Markus Šefer, šef razvojnog odeljenja Mercedesa, nedavno je istakao da je neophodna da ova nemačka marka stvara globalne modele. “Znamo da određeni automobili imaju naročito dobru prodaju u Evropi, ali ne i u ostatku sveta”, rekao je Šefer aludirajući na ogroman uspeh A klase u ovom delu planete.

Šta više, Mercedes u svom portfoliju ima neke vrlo slične automobile. Pre svega to su A klasa u sedan varijanta i CLA koji manje-više aludiraju na istu publiku. Jedan od ova dva četvorotočkaša moraće u penziju. Mnogi smatraju da bi i B klasa uskoro mogla da nestane, s obzirom na opšte odumiranje MPV segmenta.

Ono što je sigurno to je da su GLA i GLB za sada sigurni, jer Mercedes nema nameru da se odriče nekog od članova SUV segmenta. Ostaje misterija i da li će hečbek, odnosno A klasa, uspeti da preživi zahvaljujući uspehu u Evropi, ili će biti žrtvovana zarad elektrifikacije? Mi verujemo da će je njena prodaja na Starom kontinentu ipak sačuvati u Mercedesovoj gami.

AutoRepublika 

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, tih derivata A klase imaju kao blata. Od dela njih mi se baš bukvalno povraća kad ih vidim.

TheStig

Meni je CLA predobar automobil. Ovo ukidanje modela je nista drugo nego propratna pojava suludog poskupljenja svih automobila. Dolazi vrijeme kada će samo bogati moći da sebi priušte „pravi automobil“. Bićemo sretni ako nam dopuste da vozimo rikše.😄