1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Indija je imala najjeftiniji automobil i pre mališana Tata Nano
Zanimljivost dana: Indija je imala najjeftiniji automobil i pre mališana Tata Nano

Zanimljivost dana: Indija je imala najjeftiniji automobil i pre mališana Tata Nano

806
0
Podelite sa prijateljima:

U aprilu 2007. godine je indijski automobilski proizvođač Tata, svetu predstavio jedan od najjeftinijih proizvoda u istoriji. On se zvao Nano i koštao je svega 2.000 američkih dolara, što je bila druga najniža cifra u istoriji automobilizma (samo Briggs & Stratton Flyer iz desetih godina prošlog veka je bio jeftiniji).

Iako Nano nije uspeo u svom pokušaju (proizvodnja je stopirana prošle godine), on je ipak inženjersko čudo, a kao takav je pokazao kako da se masovno proizvodi tako pristupačno vozilo. Ali, zanimljivo je da Nano nije bio prvi takav automobil od strane neke kompanije iz Indije.

Model o kom danas pričamo se zvao Meera a inženjer Šankarao Kulkarni je njegovom kreacijom želeo da pruži prevoz na četiri točka čak i najsiromašnijim osobama. Iako je završio samo osnovnu školu, Kulkarni će postati izuzetno cenjen inženjer a tokom 1945. godine je započeo razvoj prvog narodnog automobila u Indiji.

Prvi prototip model je bio spreman četiri godine kasnije i imao je dva sedišta. Verzija sa tri sedišta je stigla 1951. godine, a Kulkarni će provesti većinu te decenije u usavršavanju dizajna. Kao što se očekivalo, automobil je bio veoma lagan i sa vazdušno hlađenim agregatom postavljenim nazad.

Zanimljiv je i podatak da je kompletno ogibljenje bilo razvijeno od gume pa je Kulkarni tvrdio da je na taj način mogao da izostavi preko 100 standardnih delova i produži dugovečnost pneumatika uz idealnu udobnost. U svojoj prvoj reklami, Meera je tvrdio da automobil ostvaruje kombinovanu potrošnju od 4,5 litara na 100 kilometara i maksimalnu brzinu od 88 km/h iz malenog agregata od 19 konjskih snaga.

Do 1970. godine su usavršene i poslednje linije, ali je Meera i dalje bio relativno mali automobil sa troje vrata (jedna sa vozačeve strane i dve sa suvozačeve strane, slično kao današnji Hyundai Veloster) sa agregatom postavljenim pozadi. Kulkarni je želeo da serijska proizvodnja bude pokrenuta do 1975. godine.

Meera je dobio vodom hlađeni agregat, što je modifikacija koja je donela smanjenje snage na 14 “konja“, ali je i dalje potrošnja bila ispod pet litara. Dalje, model je imao četiri sedišta i prtljažnik, odnosno sve ono šta je trebalo prosečnom Indijcu, a sve to za nisku cenu. Planirana cena je iznosila 12.000 indijskih rupija ili oko 3.500 američkih dolara preračunato na današnju vrednost novca, što je bilo niže nego Hindustan Ambassador, tada najpopularniji novi automobil u Indiji.

Kulkarni se čak uputio u Mombaj na zvaničnu demonstraciju, a posle pregovora, ispostavilo se da se političarima dopao plan i čak su izabrali zemljište gde je fabrika trebala da bude izgrađena. Do toga nije došlo iz nepoznatih razloga, a Kulkarnijev unuk danas tvrdi da su oni političke prirode.

Naime, osnivanje nove kompanije je zahtevalo državno odobrenje i Meera je jednostavno nije dobio, a pretpostavlja se da je odluka Suzukija da uđe na indijsko tržište 1975. godine igrala ključnu ulogu u tome. Ipak, tridesetak godina kasnije, Tata Nano je postao duševni naslednik i automobil dovoljno jeftin za svakog Indijca, kako bi ga mogao priuštiti. Zanimljiv je podatak da je familija Kulkarnija bila među prvim kupcima …

Zoran Tomasović

(806)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments