1. Home
  2. Life
  3. Pametni koncept vešanja ZF EasyTurn omogućava neverovatne zaokrete
Pametni koncept vešanja ZF EasyTurn omogućava neverovatne zaokrete

Pametni koncept vešanja ZF EasyTurn omogućava neverovatne zaokrete

424
1
Podelite sa prijateljima:

Videli smo zadnjih godina razne konceptualne automobile sa upravljanjem na sva četiri točka koje omogućava da se zaustavite pored parking mesta i da se upravno parkirate s boka, zahvaljujući upravljanju na četiri točka od 90 stepeni ili sfernim gumama koje mogu samo da se kotrljaju u stranu.

Do sada ništa od toga nije ušlo u serijsku proizvodnju, ali čuveni komponentaš ZF je nedavno pokazao dizajn prednjeg vešanja koji može da okreće prednje točkove za 80 stepeni — dovoljno da drastično smanji količinu viška paralelnog parking prostora potrebnog za lako ulaženje/izlaženje i da znatno smanji prečnike polukružnog okretanja.

Kod većine sistema prednjeg vešanja, spona povezuje zglob vešanja direktno sa letvom upravljača. ZF predlaže umetanje druge veze. Ona ide otprilike paralelno sa gumom, povezujući donju kontrolnu ruku ispred sa zglobom na drugom kraju. Tradicionalna spona se zatim povezuje sa ovom vezom, malo bliže osovini kontrolne ruke. Mehanička prednost koju ovo stvara može više nego udvostručiti opseg rotacije pneumatika sa tipičnih 35 stepeni u oba smera do 80 stepeni bez produženja hoda ili dimenzija i funkcionalnosti letve upravljača.

Zakretanje točkova i guma za 80 stepeni u bilo kom pravcu zahteva puno prostora za pakovanje koji je tipično rezervisan za šine okvira sa strukturom sudara, a njihov razmak je generalno diktiran motorom smeštenim napred. Drugi problem je nedostatak bilo kakvog zgloba konstantne brzine koji bi mogao da prenese pogonski obrtni moment pod tako ekstremnim uglom, što koncept čini nepraktičnim za tradicionalna vozila sa prednjim pogonom.

Na kraju, implementacija bi zahtevala sredstvo za ograničavanje maksimalnog dozvoljenog ugla upravljanja na brzine na parkingu, jer bi iznenadno podizanje upravljanja za 80 stepeni pri brzini moglo da skine gumu sa naplatka i prevrne vozilo.

Moderna elektronika je više nego dorasla zadatku ograničavanja uglova upravljanja na određene brzine, a to očigledno znači da bi svako vozilo sa motorom smeštenim nazad i pogonom na zadnje točkove moglo da usvoji ovu postavku upravljanja. Zaista, ZF je demonstrirao koncept na električnom modelu BMW i3 sa sa motorom smeštenim nazad i pogonom na zadnje točkove.

Još jedan ključni faktor biće elektromotori direktno povezani na točkove, koji eliminišu potrebu za vratilima i homokinetičkim zglobovima. Oni tek treba da nađu naklonost mejnstrim proizvođača automobila, posebno u vozilima za prevoz i dostavu, koja mogu da izvuku maksimalnu korist od poboljšanja manevarske sposobnosti.

Sistem ogibljenja ZF EasyTurn je toliko jednostavan da se može brzo primeniti, čim se neko od proizvođača „javi“, ali ZF do sada nije objavio da je postigao ijedan takav dogovor. Pride, nijedan dobavljač nikada ne govori o detaljima vezanim za cenu proizovda, ali je jasno da ova konstrukcija dodaje nekoliko kugličnih zglobova, vezu i malo dodatne obrade, tako da ne bi trebalo da bude problema sa cenom…

AutoRepublika

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

ZF je obelodanio koncept ove prednje osovine pre nekoliko godina – 2017 (?). Jeste koristan ali donosi sa sobom nekoliko drugih problema zbog kojih jos nigde nije usao u seriju: – Ova osovina ne moze da ima prednji pogon sa motorom izmedju tockova jer homokneticki zglobovi imaju ogranicen ugao prelamanja poluosovine, 47-49°, pri cemu se racuna ukupan prostorni ugao a ne samo ugao zakretanja tockova – tocak se krece i gore-dole a ne samo levo-desno. Zbog cega sam naglasio „prednji pogon sa motorom izmedju tockova“? Zbog toga sto danas postoji i drugo resenje prednjeg pogona – e-motori u tockovima a… Pročitaj više »