1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis jača obim proizvodnje motora sa šest cilindara zvanog Pentastar
Stellantis jača obim proizvodnje motora sa šest cilindara zvanog Pentastar
0

Stellantis jača obim proizvodnje motora sa šest cilindara zvanog Pentastar

279
0
Podelite sa prijateljima:

Američka divizija velike globalne korporacije Stellantis već neko vreme prkosi nepisanim pravilima automobilske industrije. Pri tome pričamo o onim izmenama kroz koje je omiljena industrijska grana prošla tokom poslednje decenije kada je postojalo sve teže zadovoljiti nove standarde o izduvnim gasovima, pa su manji i efikasniji turbobenzinci zamenili veće atmosferce sa šest i osam cilindara.

Ali, korporacija Chrysler, među čije divizije spadaju brendovi Dodge, Jeep, Ram i sam Chrysler, još uvek živi kao da smo u šezdesetim godinama prošlog veka i kao da u svakom dvorištu u Teksasu postoji bar po jedan izvor nafte. Da, postoji po neki manji turbobenzinac, ali većinski motori u ponudi su oni atmosferci sa šest i osam cilindara.


Videli smo neke planove o proizvodnji hibrida i vozila na struju od kada se Chrysler udružio sa grupacijom Peugeot-Citroen i krerirao Stellantis. Ali na kraju dana, firma nema nikakve planove da se reši onih motora sa kojima se proslavila u prošlosti. To se posebno odnosi na čuveni agregat Pentastar sa šest cilindara.

Debitovao je 2010. godine i ovih dana je dostupan u gotovo svakom modelu grupaca Dodge, Jeep, Ram i Chrysler. Razvija 305 konjskih snaga i maksimalnih 365 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine 3,6 litre, a iz ličnog iskustva mogu reći da je reč o zaista fantastičnom benzincu, pošto pokreće moj verni Chrysler 300.


Stellantis sada kaže da će investirati 24,7 miliona američkih dolara u fabriku u gradu Trenton, unutar američke savezne države Mičigen, gde se Pentastar inače proizvodi, s ciljem da poveća obim isporuke tokom naredne dve godine. Nismo sigurni o koliko vozila je reč, ali je tadašnji Fiat-Chrysler izjavio 2019. godine da je sklopio deset miliona jedinica tokom prvih devet godina proizvodnje.

Međutim, ova vest stiže i sa jednom lošom stranom, i fabrika će biti zatvorena sve dok unapređenje ne bude kompletirano. Zvanični sindikat je trenutno u razgovorima sa čelnicima da zaposlenima budu isplaćena delimična primanja ili da privremeno dobiju poslove u drugima fabrikama, gde bi im bili plaćeni troškovi stanovanja.

Stellantis nam takođe kaže da će proizvodnja sadašnje generacije Pentastara trajati sve do kraja 2023. godine, Ali ni tada neće u penziju već će debitovati potpuno nova generacija. Stellantis je nedavno predstavio svoj novi 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji, pa su postojale najave da bi njegovo atmosfersko izdanje moglo da bude potencijalna zamena za Pentastar, ali to očigledno nije slučaj.


Treći najveći svetski proizvođač ne zapostavlja ni električne modele i njegova celokupna evropska ponuda će biti na struju do 2030. godine. Situacija je nešto drugačija „preko bare“ gde će svega polovina svih prodatih četvorotočkaša biti takvi do kraja ove decenije, a samim tim možemo zaključiti da ćemo Pentastar viđati još dugo godina.

AutoRepublika

(279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments