1. Home
  2. Vesti
  3. BMW se napokon oprostio od motora V12
BMW se napokon oprostio od motora V12
1

BMW se napokon oprostio od motora V12

1.63K
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvodni proces je obustavaljen za turbo motor kodne oznake N74B66TU, o čemu je javnost obavestio šef divizije M koja posluje unutar bavarske grupacije BMW Frank van Mel posredstvom holandske radio stanice BNR. Iza navedene oznake se krije motor radne zapremine 6,6 litara koji se ugrađivao u modifikaciju Serije 7, kao perjanice ponude u segmentu putničkih automobila. 

To praktično znači da će marka BMW po prvi put u poslednjih 35 godina nastupati na tržištu bez alternativa pogonjenih V12 motorom. BMW Blog se prisetio da je na američkom tržištu najavljena, ali još uvek (barem zvanično) ne i lansirana, oproštajna serija poslovnog sedana s indeksom M760i Final Edition. Dakle, još uvek se čeka na ovu ediciju koja je najavljena još početkom godine.

Bavarci su u januaru obznanili da kompanije planira da predstavi dvanaest primeraka limuzina iz generacije G12, a koje bi za pogon koristile navedeni multicilindarski agregat. Proizvodnja najsvežijeg, šestog pokolenja perjanične limuzine je trebalo da započne u junu, što se nije dogodilo, a ne znamo ni zašto je to sada tako.

Frank van Mel je potvrdio da je sklapanje V12 motora i zvanično obustavljeno, što bi u prevodu značilo, ili da je V12 izrađen u dovoljnom kontigentu za najavljenu seriju od 12 primeraka, ili da su sedani iz oproštajne edicije već proizvedeni, ali to iz nekog razloga nije propratila služba za odnose s javnošću bavarske firme. Novinari su saglasni da je teško verovati da je BMW propustio priliku da lansira tako skockane „sedmice“ koje bi imale sve predispozicije da se nametnu kao kolekcionarski vredni artikli.

Grupacija BMW će ipak nastaviti da živi s jednim V12 motorom u ponudi. On će se nalaziti u vozilima ostrvske marke Rolls-Royce i nosi fabrički kod N74. Do ovog trenutka je aktuelna proizvodnja kupea Wraith i kabrioleta Dawn, s navedenim motor zapremine 6,6 litara (N74B66), iako su porudžbine za modele s dvoja vrata zatvorene davnih dana. Dodatno, na V12 računaju sedani Phantom i Ghost, kao i krosover Cullinan, ali njihov agregat je 6,75-litarski i nosi šifru N74B68. I dalje ih je moguće poručiti.

Proizvodnja novog BMW-a iz Serije 7 (naraštaj G70) je počeo protekle nedelje, a kupci mogu da se opredele za SUS motor sa šest ili osam cilindara. U „rotaciji su“ (da se izrazimo sportskim rečnikom) i pogonski sklopovi iz segmenta dopunjivih hibrida, kao i čisto električne verzije s oznakom i7.

AutoRepublika

(1634)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kraj jedne BMW ere.
Mada, kako vidimo, kome je i dalje do V12 može se do njega.