1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik najjeftinijeg kineskog automobila: Jiangnan U2
Naslednik najjeftinijeg kineskog automobila: Jiangnan U2
3

Naslednik najjeftinijeg kineskog automobila: Jiangnan U2

444
3
Podelite sa prijateljima:

Obnovljena kineska firma Jiangnan Automobile se sprema da tržištu ponudi subkompaktni električni hečbek retro dizajna s elementima stila koji umnogome podsećaju na stari Suzuki Alto.

Jiangnan Automobile je praktično neprimetan igrač na kineskom tržištu, a kompanija je osnovana početkom ovog veka kao zavisno društvo u odnosu na koncern angažovan u razvoju vojno-odbrambene tehnologije nazvan Norinco, i koji je devedesetih godina prošlog veka kupio znanja i prava u vlasništvu Suzukija a koja se nužna za proizvodnju druge generacije hečbeka po imenu Alto. Ideja je bila da se kineskom narodu obezbedi jeftin ali kvalitetan automobil.

Jiangnan nije bio jedini proizvođač modela Alto jer je matični entitet Norinco poverio proizvodnju malenog Japanca rukovodstvu više firmi odjednom, ali je junak naše priče ponudio najpovoljniju cenu. Sićušni četvorotočkaš je sredinom prošle decenije, tada već preimenovan u ime koje bi moglo da zaintrigira nemački Audi, Jiangnan TT, nuđen po ceni od 15,8 hiljada juana, ili približno 2,170 evra. Samim tim nije bilo jeftinijeg vozila na tržištu Kine.

Model Jiangnan Alto/TT je sklapan u skladu s originalnom recepturom Suzukija, pa je tako posedovao trocilindarski motor zapremine 800 kubnih centimetara (dovoljno za 36 „konja“) koji je uparen s četvorobrzinskim ručnim menjačem. Karoserija je merila 3,3 metra dužine i unutar iste je moglo da se smesti do četiri putinka i nešto prtljaga. Najviša brzina kretanja je bila na nivou od 120 km/h.

Proizvodnja i prodaja Jiangnana TT-a je sudeći po statistikama prodaje na kineskom tržištu nastavljena do 2018. godine. Najbolja prodajna godina je bila 2011. usled isporuke više od 32 hiljade primeraka.. Jiangnan je potom pokušao da sklopi moderniji i skuplji automobil utemeljen na modelu Alto/TT, uključujući i pokušaj s potpuno neprikladnom mercedesovskom njuškom, ali to je već neka druga priča.

Kontrolni paket akcija firme Jiangnan je tokom 2007. godine kupila ruska kompanija Zotye, koja je pak u 2020. upala u finansijske nevolje što je dovelo do stečaja. Zotye je prošle jeseni vraćen u život nakon dugog perioda restrukturiranja, a u isto vreme se saznalo i za vaskrs Jiangnana, ali kineski mediji do sada nisu izveštavali o tome ko je sada vlasnik kompanije, a pride ni bivši zvanični sajt firme nije u finkciji. Ali, ovih dana su tamošnji novinari obnarodovali prve zvanične slike premijernog modela Jiangnan nakon obnove poslovanja. Dobio je jednostavno ime: U2.

Električni hečbek Jiangnan U2 poseduje bezmalo jednozapreminsku konfiguraciju i nostalgični prednji kraj koji bi kupce trebalo da podseti na modelJiangnan Alto/TT iz njihove mladosti. Ukupna dužina Jiangnana U2 je 3.840 milimetara, širina 1.742 mm, dok je omaleni Kinez visok 1.545 mm. Između osovina je 2.521 milimetara. Novi automobil leži na naplacima prečnika 17 inča, pa kada se ima u vidu koliko je vozilo zapravo gabaritno, ono s ovim felnama izgleda još i mišićavo.

Veoma je malo podataka na temu mehanike. Znamo da je U2 utemeljen na novoj platformi J-Smart 1.0 i da će hečbek biti ponuđen s električnim pogonom. U izboru su dva elektromotora, jedan snage 55 kW (75 ks) i 120 Nm obrtnog momenta, i drugi sa 80 kW (109 „konja“) i 160 Nm.

Autonomija će biti 305 ili 406 kilometara. Cene neće biti tako skromne kao one po kojima je prometovan pominjani model Jiangnan Alto/TT, ali će svakako biti atraktivne. Radujemo se da vidimo punomasnu premijeru, s obzirom da je ovo sada bilo nešto kao meze.

AutoRepublika

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Ideja je bila da se kineskom narodu obezbedi jeftin ali kvalitetan automobil.“ – ovo je uvek pametna i dobrodosla ideja! Nadajmo se da ce U2 u tom smislu nastaviti tradiciju predhodnika. Vec tokom citanja teksta auto je izazvao moju paznju: samo 3,8 metara duzine a ovakav dizajn! Moj prvi utisak je bio da je dugacak kao Golf, 4,25 m! Sirina, visina i velicina tockova su veoma dobro odabrani, proporcije su perfektne, kompliment dizajnerima i konstruktorima! Pored komplimenata imam i par predloga za korekciju: – Boja – kombinacija svetloplave i crne nije ni malo prijatna! Krov bi mogao da bude ili… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
BB

Autić je napravljen vodeći računa o ergonomiji, prostoru, a i dizajn je simpatičan… Uz ove tvoje opaske bi bio presavršen 😉. Kinezi su prešli igricu..

DOLF
Izmenjeno 1 godina pre od strane DOLF