1. Home
  2. Vesti
  3. Penzionisan poslednji primerak policijskog automobila Ford Crown Victoria
Penzionisan poslednji primerak policijskog automobila Ford Crown Victoria
6

Penzionisan poslednji primerak policijskog automobila Ford Crown Victoria

4.88K
6
Podelite sa prijateljima:

Ako bi sagledali istoriju policijskih automobila u SAD, teško da postoji veće ime od Fordovog modela Crown Victoria. Chryslerova divizija Plymouth je imala dominaciju na tržištu tokom sedamdesetih godina prošlog veka, Chevrolet Caprice deceniju kasnije, ali od ranih osamdesetih godina, kompletnu dominaciju je preuzeo Fordov velikan.

Razloga za tako nešto je bilo izuzetno puno. Pre svega, reč je o veoma pouzdanom automobilu koji se nije mnogo izmenaio u poslednje četiri decenije, a nakon što bi se policijska karijera završila, sve primerke bi kupovali taksisti, koji bi ih vozili dok ne „ispuste dušu“. Automobili bi zatim završavali na otpadima, pa ih je vremenom bilo toliko mnogo da su i rezervni delovi postali jeftini i dostupni. Momcima u plavom se dopadao i prostor u oba reda sedišta kao i u prtljažniku za opremu.


Ipak, svemu šta je lepo dođe kraj, pa je Ford prestao sa proizvodnjom svoje ikone posle 2012. godine. Zamena je stigla u vidu nekih drugih limuzina poput modela Dodge Charger i Chevrolet Impala, ali i terenaca kao što su Ford Explorer i Chevrolet Tahoe.

Mnoge policijske stranice su nastavile da koriste Fordov model Crown Victoria sve donedavno, a poslednja dva primerka u saveznoj državi Kaliforniji su penzionisana proteklog vikenda. Zvanična policijska uprava ove savezne države CHP (California Highway Patrol) kaže da su oba modela otišla u zasluženu penziju na način koji dolikuje velikanima, a vest se pročula širom Amerike.

Kao što se očekivalo, najduže su opstala vozila na lokacijama sa suvom klimom, pa je Kalifornija bila jedina savezna država uz Nevadu gde je model Crown Victoria još uvek imao ulogu, sve do početka godine. Tada je Nevada poslala svoje modele u penziju, a glavni grad Kalifornije Sakramento je uradio isto to, pre nekoliko sedmica sa preostalih osam primeraka.

To je ostavilo samo dve jedinice iz ove priče u Los Anđelesu, a i oni će biti zamenjeni sa spomenutim Dodgom Chargerom. Iako bi takvi proizvodi u prošlosti uglavnom služile još dugo godina kao taksi vozila, šanse su male da će se tako nešto desiti pošto i oni žele modernije i ekonomičnije proizvode.

Dok većini civila policijski proizvodi sigurno neće ostati u lepom sećanju, momci u plavom će sigurno dugo vremena pamtiti ovu ikonu automobilske industrije

AutoRepublika

(4876)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neke specifikacije?

Yankee

4.6 V8 sa 240 ks, 4 brzine automatik, zadnja vuca.

moron

Fala lepo …

Bungi

To su bila neuništiva auta, takve nažalost, više ne prave.

D_C

Ja se nisam nikada vozio u Crown Victoria ali jesam vise puta u njegovoj luksuznijoj varijanti Lincoln Town Car (trece generacije) i mogu reci da ih na srecu pa vise ne prave. Ovde pridev ‘neunistiv’ nije prednost vec mana.

Yankee

Mana samo za one koji mu idu u susret hehe.
Imao je moj dobar prijatelj Town Car, fantastican auto. Samo je uvek pricao da kad vozi po pustinjama (ziveo je tad u Las Vegasu) da uvek ima strah kada vidi kojota na putevima jer kaze nema poente skretati – neces ga izbeci jer se Town Car samo nagne kao brod na stranu bez da skrene.