1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Uprava BMW-a smorena nakon objave rezultata za i4 na testu Euro NCAP-a
Uprava BMW-a smorena nakon objave rezultata za i4 na testu Euro NCAP-a
5

Uprava BMW-a smorena nakon objave rezultata za i4 na testu Euro NCAP-a

2.52K
5
Podelite sa prijateljima:

Prvki primerci modela zvanog BMW i4 su se svukli s proizvodnih traka fabrike u Minhenu još tokom prošlog oktobra, nakon čega je dospevao u ruke specijalizovanih medija koji su ga testirali, tada još uvek nesvesni bezbednosnih propusta u konstrukciji vozila. Među njima se našao i Motor1, čiji novinari su izrazili najveću dozu divljenja prema ovom vozilu, uz posledično razočarenje nakon spoznaje da je bavarski novitet zavredeo samo četiri zvezdice na testovima koje organizuje organizacija Euro NCAP.

Ono gde se BMW i4 nije baš istakao jeste segment ocenjivanja bezbednosnih sistema vozila, kao i sistema za ispomoć vozaču. Električni sedan iz Bavarske je dobio samo 64% poena u oblasti elektronskih pomgala i samo 71% u segmentu ocenjivanja koji se tiče sigurnosti ranjivih učesnika u saobraćaju. EuroNCAP tvrdi da i4 koristi senzore koji su slični onima na Seriji 3 koje je organizacija testirala tokom 2019. godine i što je verovatno obrazloženje zašto je EV „razočaralo na nekim kritičnim tačkama testova izbegavanja sudara.” Ovo se može smatrati čudnim jer je Serija 3 dobila nestvarno visoke ocene na testovima obavljenim pre oko tri godine.

S druge strane, „evropski bezbednjaci“ su se lepo izrazili o sposobnostima modela i4 kada su u pitanju putnici u kabini prilikom frontalnih sudara, pri čemu je dobra zaštita njihovih kolena, posebno u prvom redu sedenja. Isto važi i za putnike različitih životnih doba na zadnjoj klupi. Dalje, EuroNCAP tvrdi da su najviše ocene dobili i rezultati testova bezbednosti za šestogodišnjake i desetogodišnjake prilikom čeonih i bočnih sudara.

Testeri su bili zadovoljni i performansama sistema za autonomno kočenje u kritičnim situacijama sedana i4, i to u različitim scenarijima koji su improvizovani. Električno vozilo je testirano u oba izvođenja spram pogonske formule, one s pogonom na zadnje i na sva četiri točka (eDrive40 and M50), a obe varijacije nisu dobacile dalje od četiri zvezdice.

Pored ovog BMW-a, u istoj grupi je testirana i Toyota Aygo X koja je takođe prošla s četiri zvezdice, dok su svih pet zaradili Alfa Romeo Tonale, Kia Sportage, Cupra Born i Mercedes T Klase,.

AutoRepublika

(2521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Opa, petica za tonalea! Nije mi jasno kako taj BMW zbog svih silnih propusta, loših i užasnih konstrukcija i ko fol 100 modela a u stvari mozda da ima stvarno samo 3 različita modela sve ostalo je babuška sistem, nije do sada već propao?! Onaj iz Varte ga drži na životu, ali ne pouzdanijeg i skupljeg smeća nisam vidio. Sjedneš pozadi imas osjećaj da su ti točkovi u guzici, sve se osjeti, servis je uzas a auta nakon godinu dana već vrijede kao kutija žvaka. Internet je pun videa o BMW srot motorima, zašto je BMW tako jeftin, svaki iole… Pročitaj više »

moron

Za „Tonale“ su malo zakazali zadnji nasloni za glavu pri udaru otpozadi …

Ali, recimo, kada pogledaš boje na telu testnih lutki pri udaru, ono je fantastično (po meni).

Iznogud Časni

A ogromni su, jednostavno se zbog njih nista ne vidi(ima jedna moja slika sa pogledom unazad), pa zar su od trstike napravili ih m, majku mu?!
U svakom slucaju ako ti kamione nije mrsko voziti ( dakle sve nastiklane forme auta alias suv i ostale pm) onda za tonalca svaka preporuka, uz mozda onu pričekaj da izbace dizel (zašto nisu izbacili sve pogone, zašto samo 1)

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Bungi

Obzirom na ruglo u vidu retro bubrega kojima je Domagoj Đukec „ukrasio“ nove verzije bavaraca, trebalo bi svaki BMW prije prodaje dobro tresnuti o zid, svakako će izgledati ljepše.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Bungi
Iznogud Časni

👍🏼