1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan odustao od prodaje baterijskog biznisa Kinezima za 1 milijardu dolara
Nissan odustao od prodaje baterijskog biznisa Kinezima za 1 milijardu dolara
0

Nissan odustao od prodaje baterijskog biznisa Kinezima za 1 milijardu dolara

147
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan Motor je odustao od ugovora vrednog jednu milijardu dolara, vezanog za prodaju baterija, jer potencijalni kupac nije uspeo da sakupi neophodna sredstva.

Japanski proizvođač je otkazao prodaju GSR Capitalu, saopštivši da kineska firma nema potrebnu sumu.

Nissan i GSR su bili blizu finalizacije transakcije 29. juna. Doduše, ostvarivanje dogovora je odlagano do sada tri puta, poslednji put 27. aprila, jer izvesni uslovi nisu bili ispunjeni.

Ova transakcija bi bila najveća vezana za litijum-jonske baterije ikada, izvestio je Bloomberg NEF u izveštaju iz avgusta 2017., kada je sporazum prvi put najavljen.

Nissan razmatra svoje opcije a suviše je rano proceniti šta će uraditi sa svojim poslovanjem vezanim za baterije, rekao je portparol kompanije. GSR se nije za sada izjasnio povodom ovog pitanja.

Nove tehnologije

Prodaja bi Nissanu obezbedila dodatna sredstva koja bi mogao da investira u ključne tehnologije nove generacije, kao što je autonomna vožnja. Japanski proizvođač već izvesno vreme prodaje akcije u nekim oblastima poslovanja, uključujući snabdevača komponentama, Calsonic Kansei, kao i proizvođača viljuškara, UniCarriers. Nissan takođe namerava da napravi ofanzivu na jugoistočnu Aziju uz pomoć akvizicije u vidu Mitsubishi Motorsa.

Nissanova želja da proda „baterijski biznis“ će najverovatnije ostati netaknuta, jer kompanija traga za načinom da bude cenovno konkurentnija, rekao je Ali Izadi-Nadžafabadi, analitičar pri BNEF-u.

Verovatno je da će Nissan u narednom koraku pokušati da ostvari ugovor sa snabdevačima baterijama za Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu, što uključuje LG Chem, GS Yuasu i Toshibu, rekao je on.

Predsednik alijanse, Karlos Gon, već nekoliko godina govori da je kupovina baterija od dobavljača ekonomičnija od proizvodnje. Nissan je u zajedničkom projektu osnovao Automotive Energy Supply sa kompanijom NEC 2007. godine, da bi proizvodio baterije za Leaf, jer je u to vreme bilo malo potencijalnih snabdevača.

Deset godina kasnije, stvari su se u velikoj meri promenile, posebno što se tiče tiče nastojanja Kine da postane dominantna sila u sferi električnih vozila i osnivanja baterijskog kolosa, Contemporary Amperex Technology (CATL). Ova kineska kompanija je nedavno dobila posao za snabdevanje baterijama Nissan Sylphy.

Nissan je saopštio da planira da nastavi da nabavlja baterije od Automotive Energy Supply, nakon prodaje GSR-u, koji je pristao na cenu od milijardu dolara.

Međutim, GSR, kojeg podržava vlada provincije Hubej, imala je velik odliv sredstava u poslovanja vezana za baterije van zemlje, uključujući i 500 miliona dolara vrednu investiciju u National Electric Vehicle Sweden i partnerstvo sa turskim Zorlu Holdingom, koje podrazumeva investiciju od 4,5 milijardi dolara tokom pet godina.

„To je logičan izbor za Nissan, da proizvodnju baterija premesti na snabdevača“, rekao je Kođi Endo, analitičar iz SBI Securities.

Međutim, s obzirom na činjenicu da cene baterija ubrzano idu dole, kao i da razvoj čvrstih baterija napreduje, Nissan bi mogao uskoro da spusti cenu svog „baterijskog“ entiteta prilikom ponude novom kupcu. Ukoliko se on ne pojavi, japanska kompanija bi mogla da odustane od prodaje, zaključio je Endo.

 

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments